Hlavní obsah
Online

Opozice chce, aby vláda plně otevřela školy nejpozději 17. května

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo koronavirové pandemie v Česku i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku přibylo v pondělí 2216 potvrzených případů nemoci covid-19, o 360 méně než před týdnem. Naopak o téměř 11 000 byl vyšší proti minulému pondělí počet aplikovaných dávek očkování proti novému koronaviru, zdravotníci naočkovali 66 507 lidí. Reprodukční číslo lehce vzrostlo na 0,895. Více ZDE.

- Vláda od 10. května umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Platit na nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti. Lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti, budou povinni mezi sebou dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. Na výše uvedených akcích budou zakázány skupinové prohlídky. Uvolnění zatím neplatí pro Jihočeský a Zlínský kraj a Vysočinu. Detaily ZDE.

- Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyzvala k úplnému otevření škol k 17. květnu. Podle lidoveckého poslance Marka Výborného bylo dosavadní rozvolňování nedostatečné.

- Lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, se od úterý 4. května budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény. Na Twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Více ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

Dění jsme sledovali také v pondělí

  • Síť solárií: Přístup vlády je katastrofální, o možnosti otevření nebylo jasno

    Přístup vlády k podávání informací je podle solárního studia H&H, které má v Praze čtyři pobočky, katastrofální. Na znovuobnovení provozu se kvůli nejasným zprávám studio chystalo už několikrát. Naposledy minulý týden, když na informační lince 1221 ke koronaviru operátor sdělil, že otevření od 3. května se týká také solárií, to ale v pondělí vyvrátila policie. Dnes to řekl spolumajitel solárního studia H&H Marek Hyka.

    Hyka se 27. dubna snažil na Ministerstvu zdravotnictví ověřit, zda se uvolnění služeb spojených s péčí o tělo a regeneračních služeb, u kterých vláda umožnila fungování od pondělí, týká také solárií. Na ministerstvu ho odkázali na linku 1221, kde mu bylo řečeno, že solária se mohou otevřít za podmínky prokázání negativního testu zákazníků, zákazu občerstvení a dalších nařízení.

  • V Pardubickém kraji odhalilo pondělní testování žáků devět pozitivních

    V pondělí při příchodu do školy absolvovalo antigenní test v Pardubickém kraji 24 367 žáků, z toho devět jich bylo pozitivních. Výsledky u více než 500 testů nebyly průkazné. Řekl to mluvčí kraje Dominik Barták. Počty testovaných žáků byly vyšší, protože vláda od pondělka povolila návrat dětí z druhého stupně.

    U žáků se nepovedlo průkazně provést antigenní test na koronavirus v 531 případech. Testovalo se také 6036 pedagogů, z nich byl jeden pozitivní a 138 testů bylo neprůkazných.

  • SRNA index: Počet srážek se zvěří kvůli pandemii klesl

    Počet srážek aut se zvěří od října 2020 do konce března 2021 klesl. Zatímco o rok dříve se v tomto období na českých silnicích stalo 6980 nehod se zvěří, nyní to bylo 5776 srážek. Vyplývá to z dat SRNA indexu, který vydává dvakrát ročně Generali Česká pojišťovna. Za snížením je pandemická situace a s ní spojený nižší provoz.

    Podobně jako při první vlně koronavirové pandemie se i mezi loňským podzimem a letošním jarem vlivem vládních opatření na silnice vydalo výrazně méně aut než obvykle. To mělo za následek citelný úbytek střetů se zvěří. Potvrzují to data z Centra dopravního výzkumu, která jsou podkladem pro SRNA index.

  • Jihomoravští hygienici prověřili v sociálních službách opatření proti covidu

    Hygienici v Jihomoravském kraji od podzimu až dosud prověřili nastavená opatření proti nemoci covid-19 v téměř 100 zařízeních sociálních služeb. Nikde nezjistili žádné vážné pochybení, řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní byla nastavená opatření na dobré úrovni.

    Hygienici spolupracovali s domovy seniorů, ale také například s léčebnami dlouhodobě nemocných. „Zaměřili jsme se na používání dezinfekce, režim úklidu, manipulaci s odpadem, na systém stravování, střídání personálu a podobně,“ uvedla Ciupek.

  • Společnost Bioveta z Ivanovic na Hané připravuje vakcínu proti covidu u zvířat

    Společnost Bioveta z Ivanovic na Hané na Vyškovsku, která vyrábí veterinární vakcíny a další farmaceutické přípravky, připravuje vývoj nové vakcíny proti koronavirovým infekcím způsobujícím akutní respirační syndrom u zvířat. Na konci dubna získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k manipulaci s virem. Vakcína by se na trhu mohla objevit přibližně za tři roky, řekl ředitel společnosti Libor Bittner.

    „Zásadní při vývoji bude rozhodnutí o výběru vlastního viru či virů do složení vakcíny. Snahou je takové virové složení, které by maximálně chránilo vakcinovaná zvířata proti všem mutacím tohoto viru v terénních podmínkách. Následovat bude adaptace viru na vhodnou tkáňovou kulturu, kultivace viru do požadovaných hodnot, vhodná inaktivace viru bez porušení imunogenních proteinů a navázání na optimální imunogenní adjuvans, které zvýší imunogenní působení vakcíny ve vakcinovaném organismu,“ popsal Bittner.

  • Dům dětí a mládeže v Pardubicích zvažuje, zda obnoví kroužky pro děti

    Dům dětí a mládeže ALFA v Pardubicích v týdnu rozhodne, zda má smysl otevírat za současných vládních podmínek kroužky pro děti. Ve skupině uvnitř budovy mohou být maximálně tři děti. V pondělí obnoví možná jen některé kroužky. Řekla to zástupkyně ředitele Pavla Pleskotová.

    „Není to pro nás jednoduchá situace, v každém kroužku máme víc než tři děti. Prostory máme dost omezené, každá učebna je od dvou do šesti naplněná. Takže děti nemůžeme rozdělit na menší skupiny,“ řekla Pleskotová.

    Některé kroužky by se mohly konat venku na zahradě, která je v Polabinách. Při venkovních aktivitách vláda povolila 20 dětí ve skupině a 15 metrů čtverečních na jedno dítě.

  • Koalice Spolu chce urychlit návrat dětí do škol, a to nejpozději k 17. květnu

    Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyzvala k plnému otevření škol k 17. květnu. Rotační výuka by mohla podle lidoveckého poslance Marka Výborného jako prevence zůstat na středních školách a na druhém stupni základních škol. Dosavadní rozvolňování ve školství označil Výborný za nedostatečné. Spolu podle něj nevidí důvody, proč by návrat dětí do škol neměl být urychlen. Nejpozději od 17. května by se podle něj měli vrátit do poslucháren i studenti vysokých škol. Koalice žádá také otevření jeslí, a to ve všech krajích.

    „Dva měsíce jsou velmi cenné, aby si děti obnovily sociální kontakty a návyky. Bylo by dobré ty dva měsíce nepromarnit,“ uvedl Výborný. Poznamenal přitom, že důležité je zachování režimových opatření, tedy roušek, respirátorů, pravidelného větrání či možnosti výuky v exteriérech škol.

  • iRozhlas: Vzniká nová rada při ministerstvu zdravotnictví pro řízení očkování

    Řídit očkování proti koronaviru bude nově vznikající ministerská rada. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál a zpravodajský server iRozhlas.cz. Očkování měl až donedávna na starosti národní koordinátor očkování. Rada by se měla skládat ze zástupců krajů, nemocnic, lékařů či statistiků.

    Radiožurnál zjistil, že nominaci do nové rady dostala například Martina Vašáková, přednostka pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice, a také zástupce ředitele pro IT v Ústavu zdravotnických informací a statistiky Milan Blaha. Kromě nich by mezi nominovanými měli být i hejtmani Martin Kuba (ODS) za Jihočeský kraj a Martin Půta (STAN) za Liberecký kraj. Ministerstvo zdravotnictví vznik nové rady zatím nijak nekomentovalo.

  • Podnikatelé v Brně-střed za umístění restauračních zahrádek platit nebudou

    Podnikatelé v Brně-střed ani letos nebudou platit za umístění restauračních zahrádek, zdarma budou i takzvaná reklamní áčka u provozoven. Schválila to městská rada. Dnes to uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Radnice tímto krokem chce usnadnit provoz těchto zařízení po nuceném uzavření.

    Rada městské části už začátkem roku odpustila místní poplatky za restaurační zahrádky do konce dubna, nyní rozhodnutí prodloužila do konce roku. „Doufám, že odpuštění místních poplatků za zahrádky usnadní provozovatelům kaváren, restaurací a dalších podobných zařízení rozjezd podnikání po několikaměsíčním nuceném lockdownu. Návrh na odpuštění poplatků za umístění reklamních nosičů, takzvaných áček, pak vzešel právě od podnikatelů na našem společném jednání, kde jsme hledali cesty, jak jim pomoci,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

  • BISOP: Více vakcín by mělo směřovat praktickým lékařům

    Více vakcín proti covidu-19 by mělo podle vědců z Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) směřovat do ordinací praktických lékařů. Senioři jim často dávají přednost před často vzdálenějšími očkovacími centry, uvedli na webu. Podle Sdružení praktických lékařů čeká na očkování v ordinaci asi 130 000 lidí nad 70 let. Podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) budou ordinace v další fázi očkování čím dál důležitější a činnost velkokapacitních očkovacích center se bude postupně utlumovat.

    Podle BISOP seniory odrazuje od očkování v centrech složitá registrace přes webové stránky nebo nutnost cestovat do neznámého prostředí. Problémem pro některé mohou být i formuláře, jež je třeba v centru vyplňovat. Pro očkování v ordinaci se lidé rozhodují zejména proto, že praktický lékař dobře zná jejich zdravotní stav i rodinnou anamnézu a mají k němu důvěru. Očkování navíc mohou spojit s běžnou pravidelnou prohlídkou, a jednu cestu tak ušetří.

  • Česká filharmonie zahraje 10. května poprvé pro testované publikum

    Česká filharmonie (ČF) oslaví 10. května 125 let od svého založení koncertem pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova pro testované publikum. Koncert byl ministerstvem kultury zařazený mezi pilotní projekty v rámci rozvolňování proticovidových opatření. Ve Dvořákově síni Rudolfina tak bude poprvé od loňského října sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Živý přenos pro diváky programu ČT art a uživatele sociálních sítí zajistí Studio Rudolfinum. Moderování se ujme Marek Eben. Dnes to řekl mluvčí ČF Luděk Březina.

    ČF provede skladby Antonína Dvořáka, Petra Iljiče Čajkovského, Alessandra Marcella, Camilla Saint-Saënse a Georgese Bizeta. Sólových partů se ujmou umělci prvního českého orchestru – houslista Jan Mráček, violoncellista Václav Petr a trumpetista Walter Hofbauer. Přenos Studia Rudolfinum režíruje Michael Beyer, hudební režie se ujme Holger Urbach.

  • K očkování se první den přihlásilo 6500 akademiků a 1100 pečujících

    V pondělí se k očkování proti covidu-19 registrovalo asi 6500 vysokoškolských pedagogů a 1100 pečujících osob, pro které bylo přihlašování ten den spuštěno. Termíny má 3900 akademiků a 500 pečujících. Vyplývá to z otevřených dat Ministerstva zdravotnictví. Podle informací o očkování z pondělí bylo dosud podáno 3,27 milionu dávek vakcíny. Očkována alespoň jednou dávkou je čtvrtina populace nad 16 let a milion lidí má dokončené očkování dvěma dávkami vakcíny Moderna, AstraZeneca nebo Pfizer/BioNTech nebo jednou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech.

    Pracovníci ve školství se mohli k očkování registrovat už od konce února, dosud to ale byli jen učitelé mateřských, základních a středních škol. Bylo jim podáno asi 6,9 procenta všech dávek, tedy zhruba 225 000. Ukončené očkování má 74 000 zaměstnanců škol. Celkem v regionálním školství pracuje kolem 330 000 lidí, zájem nechat se očkovat projevilo do konce března přes 197 000 z nich.

  • Hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES bude pořádat tzv. petiční trhy

    Politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES bude pořádat takzvané petiční trhy. Při nich rozestaví po náměstích petiční stánky, bude u nich čepovat pivo a plánuje koncerty. Novinářům to dnes řekli předseda Jakub Olbert a místopředseda Jiří Janeček. Hnutí dnes také kritizovalo postup při rozvolňování opatření proti šíření covidu-19. Podle nich ubírá na osobních svobodách.

    Petiční trhy se budou konat na náměstích. „Počítáme s 50 petičními stánky dokola a každý, kdo má petici, názor nebo myšlenku, tak ho přijmeme a přidělíme mu petiční stánek a vytvoříme takové politické kolbiště. Věříme, že z toho vzejde něco nového,“ řekl Janeček.

  • Průzkum: Očkovací kapacity je půlka firem ochotna nabídnout i rodinám zaměstnanců

    Své očkovací kapacity proti nemoci covid-19 je polovina firem podle průzkumu Hospodářské komory (HK) ochotna nabídnout i rodinným příslušníkům zaměstnanců. Komora proto vyzvala vládu, aby stanovila jasná pravidla a podniky do očkování nejpozději v červnu zapojila.

    Firmy by k očkování podle průzkumu využily především smluvního poskytovatele pracovně-lékařských služeb, nebo nasmlouvané externí zdravotnické služby v prostorách podniku. HK v průzkumu provedeném na konci dubna oslovila své členy a vybrala poté společnosti s více než 500 zaměstnanci. Odpovědi získala od 61 firem, přičemž aktivní zajištění očkování zvažuje 35 z nich a 14 by se rozhodlo na základě požadavků na zaměstnavatele i zaměstnance.

  • Masarykova škola v Litoměřicích se připravuje na rotační výuku na 2. stupni

    Masarykova základní škola v Litoměřicích se připravuje na rotační výuku na 2. stupni. Starší žáci v Ústeckém kraji se vrátí do škol podle rozhodnutí vlády 10. května. S neúčastí žáků na distanční výuce na Masarykově základní škole potíže neměli, bezproblémové je zatím testování. Pro zkrácení prázdnin kvůli dopadům epidemie koronaviru na výuku ředitel školy Karel Kynzl není.

    Rotační výuku na 1. stupni vyřešili na škole střídáním ročníků. „Jsme rádi, že jsou konečně děti zpátky. Teď uděláme rozvrhy pro 2. stupeň, nevidím v rotační výuce problém,“ řekl ředitel školy, kterou navštěvuje 480 dětí. Dobré zkušenosti mají zatím s povinným testováním. „První stupeň navštěvuje 260 dětí, kolem 130 dětí chodí týdně. Začínáme testovat v 7:30 a v 8:00 už začíná klasická výuka, vše se stihne bez potíží,“ uvedl Kynzl.

  • RegioJet předpokládá, že v červenci bude cestujících jako před pandemií

    Soukromý dopravce RegioJet zahájil předprodej vlakových jízdenek na celé léto od 13. června do 4. září. V plánu je provoz všech spojů podle jízdního řádu včetně přímého spojení na trase Praha–Brno–Vídeň–Budapešť. Dopravce odhaduje, že v červenci se počty cestujících vrátí na úroveň před koronavirovou pandemií. Informoval o tom dnes mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Obnovení spojů do zahraničí chystá také železniční dopravce Leo Express.

    RegioJet počítá v létě s plným rozsahem a očekává podobně vysoký zájem o cestování jako loni. Na letní vlakový spoj do Chorvatska, který poprvé vyjede 28. května, se již prodalo přes 20 000 jízdenek. „Až o 25 procent se aktuálně každý týden zvyšuje počet cestujících. Tento týden se již počty cestujících a tržby za jízdné dostaly na úroveň z poloviny loňského září, kdy ještě byla školní výuka a nebyla zavedena zásadní omezení. RegioJet má aktuálně v provozu již více než 80 procent vlakových spojů a během následujících dní dá do provozu většinu zbývajících spojů, a to včetně nočního vlakového spoje Praha–Ostrava–Žilina–Košice a zpět,“ informoval Ondrůj.

  • iRozhlas: Zaměstnancům Ministerstva zdravotnictví skončil plošný home office

    Zatímco vláda opakovaně vyzvala zaměstnavatele, aby kvůli epidemii koronaviru co nejvíce využívali pro své pracovníky práci z domova, zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví se v těchto dnech přesouvají zpátky do úřadu, informoval dnes server iRozhlas.cz. „Plošný home office byl zaměstnancům ukončen ke 4. květnu 2021, kdy se většina zaměstnanců vrací k výkonu služby/práce do úřadu,“ sdělila redakci mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

    Zaměstnanci ministerstva podle ní přecházejí do běžného pracovního režimu, mají tedy nárok na dva dny práce z domova v měsíci. Kromě toho mohou home office dál využívat ti zaměstnanci ministerstva, kteří pečují o členy domácnosti. „Jde například o případy péče o děti do věku 12 let, jichž se týká rotační výuka, péče o děti, které ještě stále nemohou navštěvovat mateřskou školu, péče o osobu, která vyžaduje péči podle zvláštních právních předpisů,“ dodala mluvčí úřadu, jenž vydává klíčová rozhodnutí v boji s nemocí covid-19.

  • Fakultní nemocnice Ostrava zakoupila další přístroj ECMO, má jich deset

    Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má k dispozici další přístroj ECMO, který je mimotělní náhradou funkce plic a srdce. Největší zdravotnické zařízení v regionu přístroj zakoupilo díky finanční podpoře kraje. Krajští zastupitelé na svém březnovém zasedání rozhodli, že nemocnici nákup přístroje uhradí, řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

    „Fakultní nemocnice požádala kraj o poskytnutí dotace na pořízení tohoto život zachraňujícího přístroje zejména proto, že aktuálně slouží převážně covid pozitivním pacientům v kritickém stavu, jejichž počet je stále vysoký,“ uvedla Petlachová. Přístroj stál téměř 2,4 milionu korun.

  • Zástupkyně ombudsmana žádá zrušení omezení vycházek klientů domovů pro seniory

    Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková žádá po ministru zdravotnictví, aby bezodkladně zrušil omezení vycházek klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Mimořádné opatření ministerstva jim umožňuje opustit zařízení jen za podmínky absolvování dvou antigenních testů a následné několikadenní izolace. Nelze přijmout omezování těchto lidí v jejich základních právech, uvedla Šimůnková na webu ombudsmana.

    Stav, kdy se klienti zařízení mohou reálně dostat ven maximálně jednou za šest až sedm dní, přitom trvá už několik měsíců, upozorňuje Šimůnková. Výjimka se týká očkovaných klientů. Některé seniory z domovů ale ani nelze očkovat kvůli jejich zdravotnímu stavu.

  • Státní památky v Královéhradeckém kraji se na otevření zatím chystají

    V Královéhradeckém kraji si ode dneška poprvé po vynucené přestávce způsobené koronavirovou pandemií mohou lidé opět prohlédnout expozice řady muzeí a galerií. Otevřít mohly již v pondělí, kdy ale bývá tradiční zavírací den. Mnohé tak otvírají až dnes. Vstup je možný jen za přísných hygienických opatření a v omezeném počtu, sdělili ČTK zástupci institucí. Památky ve správě Národního památkového ústavu v kraji zatím sezonu nezahájily, protože rozvolnění opatření neumožňuje skupinové prohlídky.

Reklama

Hlavní zprávy