Hlavní obsah

„Horší než Watergate“. Kterak Trump hledal 11 780 hlasů k vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dosluhující americký prezident Donald Trump.

Reklama

„Říct, že jste se přepočítali, na tom není nic špatného.“ Uniklá nahrávka, v níž americký prezident tlačí na tajemníka Georgie, aby mu „našel volební hlasy“, už stihla vyvolat pořádný poprask.

Článek

Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Tak Trumpův nátlak na republikána Brada Raffenspergera okomentoval reportér britské veřejnoprávní BBC Anthony Zurcher. Uniklá nahrávka sleduje zhruba hodinový telefonát amerického prezidenta s tajemníkem Georgie, klíčového státu prezidentských voleb.

Dosluhující šéf Bílého domu, jenž z listopadového klání odešel jako poražený, v ní žádá o přepočítání volebních lístků a nalezení takového počtu hlasů, který by mu pomohl zvrátit jeho výsledek. Tedy tolik, aby získal celkem 2 473 634 hlasů oproti Joe Bidenovi, který v listopadu (vítězně) nashromáždil 2 473 633 lístků. Trump tedy požadoval o jeden hlas navíc.

Trump se georgijského tajemníka na nahrávce snaží vyčerpávajícím způsobem přesvědčit, že došlo při hlasování k podvodu či chybě a že oněch vítězných 11 780 hlasů (a více) má ve skutečnosti připadnout Trumpovi.

Prezident například Raffenspergerovi uložil, aby výsledky hlasování znovu přezkoumal. „Můžete to přezkoumat, ale udělejte to s lidmi, kteří chtějí najít odpovědi, ne s těmi, kteří odpovědi nalézt nechtějí,“ řekl Trump.

„Pane prezidente, váš problém je, že máte špatné informace,“ reaguje na Trumpa na nahrávce v jeden moment Raffensperger.

Trump k Raffenspergerovi na audio záznamu mluví různými tóny – jednou se mu snaží lichotit, podruhé mu vyhrožuje právními důsledky. Například kvůli tomu, že ve Fulton County, jednom z volebních obvodů v Georgii, údajně skartovali hlasovací lístky a do výsledku je nezapočítali. To právní zástupce Raffenspergera odmítl.

„Víte, co udělali, ale nenahlásil jste to. To je trestný čin. Nemůžete něco takového dopustit. Pro vás i Ryana, vašeho právníka, je to velký risk,“ řekl Trump.

Prezident o telefonátu sám informoval na Twitteru. Jeho vyznění ale podává jinak: tajemník byl podle něj „neochotný či neschopný“ vysvětlit mu domnělé volební podvody. Raffensperger na sociální síti odpověděl: „Se vší úctou, pane prezidente: to, co říkáte, není pravda. Pravda se nakonec ukáže.“

„Prachsprosté zneužití moci“

Kontroverzní telefonát rozvířil vody americké politiky v neděli, dva dny před klíčovým druhým kolem voleb do Senátu v Georgii. Hraje se v nich o dva mandáty a republikánům jde o hodně. Získají-li obě křesla demokraté, budou počty senátorů za obě strany vyrovnané a rozhodující slovo pak nakonec připadne nastupující viceprezidentce, demokratce Kamale Harrisové.

Ta se ke třaskavému telefonátu vyjádřila právě v Georgii, kterou navštívila kvůli podpoře demokratických kandidátů do Senátu. Demokratka podle ABC News k Trumpově jednání uvedla, že jde o „prachsprosté zneužití moci“.

Harrisová také na předvolebním mítinku okomentovala Trumpovu snahu o zpochybnění průběhu prezidentských voleb. „Podali tu šest žalob: ne jednu, ne dvě, ale šest žalob, skrze něž se snažili zpochybnit váš hlas, který jste ve volbách použili. A ani jednou se jim to nepodařilo, zatímco hlas lidu vytrval,“ řekla k davu na shromáždění.

Šéf současné demokratické senátní opozice Dick Durbin prezidenta Trumpa označil za „utrženého ze řetězu a nebezpečného“. Na Twitter také napsal, že jde o „hanebnou snahu zastrašit zvoleného úředníka“ a že si hlava Spojených států nezaslouží nic jiného než trestní vyšetřování.

Republikáni se neshodnou

K nahrávce se vyjádřili i Trumpovi spolustraníci, jejich pohled na věc je ovšem samo sebou méně konzistentní než u demokratů. Republikánský člen Sněmovny reprezentantů Adam Kinzinger například na Twitter napsal: „Je to děsivé. Každému členovi Kongresu: zvažujete-li, že vyjádříte námitky proti výsledkům voleb, nemůžete to – s ohledem na tuto věc – udělat s čistým svědomím.“

Kinzinger tím reagoval na plánovaný bojkot středečního schvalování výsledků prezidentských voleb v Kongresu. Asi 140 republikánů včetně Teda Cruze, někdejšího kandidáta a Trumpova protivníka z voleb v roce 2016, je hodlá odmítnout. A to i přesto, že se má jednat spíše o formalitu.

Z republikánského tábora se ozývají i výrazné hlasy, jež stojí na straně prezidenta. Mezi nimi je i současný senátor za Georgii David Perdue, který bude v úterý obhajovat svůj post v druhém kole senátorských voleb.

„Nemyslím si, že nahrávka volby nějak ovlivní. Jsem pořád v šoku z toho, že člen Republikánské strany pořídil tajnou nahrávku úřadujícího prezidenta a pak ji dal ven. To je podle mě odporné,“ podotkl Perdue.

„Nicméně, co prezident říká, je jen opakování toho, co říkal v posledních měsících. V listopadových volbách byly nějaké nesrovnalosti a on chce odpovědi,“ uvedl senátor v rozhovoru pro Fox News s tím, že georgijského tajemníka Brada Raffenspergera požádal o rezignaci. Trump v pondělí navečer zamíří do Georgie, kde Perdua podpoří v jeho předvolební kampani.

Důvod k dalšímu impeachmentu nebo připomínka Watergate

V souvislosti s kontroverzním telefonátem se mluví o dvou událostech z blízké i mnohem vzdálenější minulosti, které současnou situaci více či méně připomínají. Političtí experti poukázali na nemalou podobnost s hovorem amerického prezidenta se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na toho Trump v létě 2019 tlačil, aby mu poskytl kompromitující materiál na – tehdy ještě budoucího protikandidáta – Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Přepis rozhovoru, který zveřejnil whistleblower z prostředí amerických tajných služeb, tehdy ukázal, že Trump touto službou podmiňoval uvolnění vojenské pomoci Ukrajině. Kauza nakonec vyvěrala v impeachment, tedy ústavní žalobu s potenciálním vyústěním v podobě odvolání šéfa Bílého domu. Senát s republikánskou většinou ale tuto snahu nepodpořil.

I nyní, zhruba dva týdny před koncem Trumpova volebního období, se ozývají hlasy volající po druhém impeachmentu. Zmínila ho v rozhovoru pro agenturu Bloomberg například členka Sněmovny reprezentantů Alexandria Ocasio-Cortezová. „Zcela se domnívám, že je to věc hodná ústavní žaloby,“ řekla členka demokratického progresivního křídla s tím, že kdyby to bylo na ní, už by byla celá věc v pohybu.

Mluví se ale i o podobnosti s kauzou ze sedmdesátých let, která vešla do dějin pod názvem Watergate. Ve zkratce se jednalo o skandál, který zapříčinila snaha pracovníků tehdejšího republikánského prezidenta Richarda Nixona umístit do sídla demokratů v komplexu Watergate ve Washingtonu DC odposlech. Nakonec vyšlo díky utajované nahrávce najevo, že je do celé věci zapojený i Nixon samotný. Prezident sám rezignoval.

Polovina novinářské dvojice Carl Bernstein, který na odhalení kauzy Watergate před necelými 50 lety spolu s Bobem Woodwardem pracoval, označil nové nahrávky Donalda Trumpa za horší než ty Nixonovy. „Není to déjà vu. Je to mnohem horší, než byla Watergate,“ uvedl v rozhovoru pro americkou CNN Bernstein. Podle něj prezident rozvrací základy americké demokracie a snaží se vyvolat puč, díky kterému by zůstal u moci.

I David Gergen, politický analytik, který působil jako odborník na komunikaci v týmech čtyř amerických prezidentů (od Nixona až po Billa Clintona), v rozhovoru pro CNN vzpomněl na Watergate. „Je to podruhé v naší historii, co jsme prezidenta takto načapali při činu díky nahrávce. Samozřejmě, v Nixonově případě to vedlo k rezignaci. Otázkou ale je, co udělá Trump,“ uvedl Gergen.

Reklama

Související témata:

Doporučované