Hlavní obsah

Imigrace jako téma dalších voleb. Trump míří do Texasu k hranicím a zdi

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na republikánském srazu v Ohiu.

Reklama

„Naše ubohé hranice, byly tak perfektní. Byly tak dobré.“ Donald Trump odstartoval republikánskou volební kampaň. Volby do Kongresu se konají příští rok a už nyní je jasné, že jedním z hlavních témat kampaně GOP bude imigrace.

Článek

Sobotní večer, Wellington, Ohio.

„Říkal jsem vám to. Počet zločinů narůstá. Policejní oddělení jsou vykuchaná. Ilegální cizinci překračují své hranice. Nikdo nikdy nic podobného neviděl. (…) Vezmeme si zpátky Sněmovnu reprezentantů a stejně tak i Senát,“ slíbil exprezident USA Donald Trump davu na prvním republikánském srazu k volbám v příštím roce.

Středa, Rio Grande Valley, Texas.

Trump zamířil na jižní hranici USA, kde se k němu přidá i tamní guvernér Greg Abbott a další členové Republikánské strany. Přistěhovalectví patřilo mezi hlavní témata vlády někdejšího šéfa Bílého domu. A zatímco patří mezi kritiky přístupu svého demokratického nástupce Joea Bidena, imigraci opět vyzdvihuje jako zásadní otázku nadcházejících voleb.

V Texasu se republikáni sejdou u jednoho stolu – hlavním tématem jednání bude podle britského The Independent bezpečnost na amerických hranicích. Trump podle listu The Texas Tribune navštíví mimo jiné místa, kde texaský guvernér slíbil vystavět ze státních peněz zeď na hranici s Mexikem. Právě výstavba takové bariéry byla jednou z priorit vlády někdejšího šéfa Bílého domu.

Abbot, jeden z potenciálních republikánských kandidátů na prezidenta do klání v roce 2024, se na otázku imigrace soustředil prakticky celou první polovinu letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v Ohiu.

Odmítá Bidenovu „politiku otevřených hranic“ a při návštěvě Texasu viceprezidentky Kamaly Harrisové uvedl, že „ignoruje skutečný problém“. Navštívila totiž El Paso, ne přechod Rio Grande Valley, kde evidují vysoký nárůst pokusů o překročení hranic z Mexika do USA.

Kvůli bezprecedentnímu nárůstu počtu běženců, nejvyššímu od roku 2001, ostatně Abbott v květnu vyhlásil ve 34 texaských okresech stav nouze. Tento krok mu umožnil mimo jiné zažádat o mimořádný přesun financí právě na stavbu zdi na jižní hranici USA. Guvernér taktéž v minulosti uvedl, že bude přijímat i dary od sponzorů a že vytvoří webovou stránku pro crowdsourcing.

Důvěrně známá rétorika

Nynější rétorika exprezidenta Spojených států, již Trump použil o víkendu v Ohiu, se podle NPR nápadně podobá té z dob jeho administrativy. V obou případech Trump označuje běžence za hrozbu a tíhu na amerických bedrech.

Republikáni o nárůstu migrantů, kteří se snaží o vstup do USA, mluví jako o chybě demokratů. Ve skutečnosti se toho ale mnoho od dob Trumpovy vlády nezměnilo – tedy právě kromě rétoriky. Biden volí méně expresivní výrazy.

Faktem zůstává, že letošní migrační vlna odstartovala už před nástupem demokrata do Bílého domu. Experti se podle listu The New York Times domnívají, že za její velikost nemůže příchod tolik Biden, jako spíš korupce, klimatická krize a násilí v rodných zemích běženců. Ti pocházejí zejména ze států severního trojúhelníku, tedy Guatemaly, Salvadoru a Hondurasu.

„Co se rétoriky týče, Biden je mnohem přívětivější. Zároveň však dal jasně najevo, že nechce, aby se migranti na hranici objevovali nyní v době koronavirové pandemie. Vyjádřil i obavy ohledně toho, že lidé podnikají mnohdy nebezpečnou cestu na sever. A ponechal v platnosti některá Trumpova opatření, což mnohé překvapilo,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy před nedávnem odborník Laurence Benenson z amerického Národního imigračního fóra.

Reklama

Doporučované