Hlavní obsah

Indie údajně usiluje o povolení od EMA, ale ne kvůli prodeji vakcín

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Indii (ilustrační fotografie).

Reklama

Indický institut Serum usiluje o mimořádné povolení očkovací látky Covishield v Evropské unii. Indie totiž chce svým občanům usnadnit cesty do Evropské unie.

Článek

Generální ředitel společnosti Serum Institute of India (SII) Adar Poonawalla uvedl, že se snaží vyřešit problémy s cestováním do EU, jimž čelí Indové, kteří byli naočkováni místní verzí vakcíny proti covidu-19 společnosti AstraZeneca.

Vakcína Covishield zatím není způsobilá pro uznání v rámci tzv. covidových pasů, tedy cestovních průkazů platných pro celou EU, které mají být uvedeny do provozu 1. července. Certifikát je v současné době určen pouze pro občany EU. Zatím není jasné, zda se stejná pravidla budou vztahovat i na mimoevropské cestující, kteří navštíví EU. Informoval o tom web BBC.

„Uvědomuji si, že mnoho Indů, kteří dostali Covishield, má problémy s cestováním do EU. Ujišťuji všechny, že jsem se touto otázkou zabýval na nejvyšší úrovni, a doufám, že se mi ji podaří brzy vyřešit, a to jak s regulačními orgány, tak na diplomatické úrovni se zeměmi,“ uvedl na Twitteru Poonawalla.

Covishield je indickou verzí očkovací látky Vaxzevria, která je původně od společnosti AstraZeneca. Ta přitom v EU povolení získala. V Indii vakcínu vyrábí institut Serum, jenž je největším světovým výrobcem vakcín. Společnost podle agentury Reuters dodala očkovací látky téměř do 100 zemí.

Institut Serum Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) zatím o povolení nepožádal, píše BBC. Poonawalla v pondělí uvedl, že jeho společnost doufá, že se jí „podaří tuto záležitost brzy vyřešit“.

„V EU není vakcína Covishield v současné době schválená. A to i přesto, že může využívat analogickou výrobní technologii jako vakcína Vaxzevria,“ uvedla tisková mluvčí EMA Zala Grudniková pro web India Today. EMA uvedla, že drobné rozdíly ve výrobních podmínkách mohou vést k rozdílům ve výsledném produktu. „Je to proto, že vakcíny jsou biologické produkty,“ dodala Grudniková.

„Jedinou vakcínou proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca, jejíž žádost o registraci byla předložena, což vedlo k jejímu povolení v EU, je vakcína Vaxzevria. Pokud obdržíme žádost o registraci přípravku Covishield nebo bude schválena jakákoli změna schválených výrobních míst pro přípravek Vaxzevria, budeme o tom informovat,“ uvedla EMA ve svém prohlášení.

Všechny vakcíny, které mají v současné době nárok být uznány v rámci digitálního COVID certifikátu EU, byly schváleny EMA. Povolení prozatím platí pro čtyři vakcíny, a to od společností Pfizer, Janssen, Moderna a AstraZeneca.

Evropská komise (EK) musí vakcíny před jejich uznáním pro cestování po EU schválit. Na jednotlivých členských státech ale EK ponechala rozhodnutí, zda umožní vstup do země osobám očkovaným vakcínami, které byly schváleny Světovou zdravotnickou organizací (WHO). WHO dosud k nouzovému použití schválila vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Serum Institute of India, Moderna, Sinovac a Sinopharm.

Vakcínu Covishield zařadila WHO na seznam pro nouzové použití v únoru. V Indii se dosud drtivá většina očkovaných lidí nechala očkovat právě Covishieldem – ten tvoří více než 284 milionů přibližně z 323 milionů dosud provedených očkování.

O povolení EMA nepožádala ani indická domácí vakcína Covaxin, která zatím podle Reuters nebyla schválena ani WHO. Mnozí očkovaní indickou vakcínou Covaxin se tak při cestování také potýkají s problémy. Třetí vakcínou schválenou pro použití v Indii je Sputnik V. Ten je také na seznamu vakcín, které EMA v současné době přezkoumává. V Indii však zatím tato vakcína nebyla využita kvůli zpoždění dodávek.

Indický ministr zdravotnictví Harsh Vardhan na nedávném zasedání skupiny ekonomicky silných zemí G7 prohlásil, že Indie je „v této chvíli rozhodně proti „očkovacímu pasu“. Britská Komise pro rovnost a lidská práva nedávno uvedla, že zavedení certifikátů o statusu by bylo vůči některým skupinám diskriminační. Takové řešení současné situace by podle komise mohlo vytvořit „dvoustupňovou společnost, v níž by pouze určité skupiny mohly plně využívat svých práv“.

Indie, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, v pondělí oznámila 46 148 nových infekcí odhalených za poslední den. V předchozích dnech úřady hlásily podobné počty, což je výrazné zlepšení oproti začátku května, kdy v zemi denně přibývalo přes 400 000 nakažených. Celkem se v Indii infikovalo od začátku pandemie přes 30 milionů lidí, z nichž 393 310 zemřelo.

Digitální COVID certifikát EU, jak osvědčení nazývá komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné. Některé země, včetně Německa, Řecka a Španělska, již digitální COVID certifikát EU zavedly ještě před jeho vstupem v platnost.

Reklama

Doporučované