Hlavní obsah

Jurečka: První kroky našich ministrů? Bečva a Babišův střet zájmů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Marian Jurečka.

Reklama

Největší tajnosti kolem nových ministrů panují u lidovců. Jediným jistým jménem, které za ně usedne ve vládě, je předseda Marian Jurečka.

Článek

Lidovci obsadí ve vládě tři ministerstva - práce a sociálních věcí, životního prostředí a zemědělství. Šéf strany Marian Jurečka stále nechce oficiálně potvrdit, že se usídlí na Ministerstvu práce. V rozhovoru pro Seznam Zprávy se však živě rozhovoří například o plánech na důchodovou reformu.

„Ten, kdo do průběžného systému investuje v podobě výchovy dětí, měl by pak jako senior od systému očekávat na základě změny zásluhovosti slušný životní standard. Ten, kdo se rozhodl jinak, musí posílit investici do 3. pilíře,“ myslí si Jurečka.

Jasné jsou prý ale i první kroky na ostatních lidoveckých ministerstvech. Ministr životního prostředí by se měl zaměřit na kauzu Bečva. A na zemědělství se bude řešit střet zájmů odcházejícího premiéra Andreje Babiše.

Sedí tady přede mnou budoucí ministr práce a sociálních věcí?

Držím dohodu s Petrem Fialou, že jména zveřejníme v momentě, kdy bude jmenován předsedou vlády a prezidentovi republiky sdělí seznam ministrů. Nemůžu nic potvrzovat ani vyvracet. Zvědavost chápu, ale musíte mít trpělivost a my to nejdříve musíme sdělit prezidentovi.

Chápu, ale nedá mi to. Kandidátkou na ministryni životního prostředí je senátorka Anna Hubáčková, která by však příští rok měla obhajovat funkci v senátních volbách. Proto se prý s nástupem do vlády ještě rozmýšlí. Jako o ministru zemědělství se zase spekuluje o Zdeňku Nekulovi. Je lidovecká vládní sestava stále nejistá?

Ke jménům se vyjadřovat nemohu. Mohu ale potvrdit, že jména do vlády jsme projednali a schválili. Mám v tom jasno, mám to nachystané, Petr Fiala o jménech ví.

Jak jste vlastně vybrali zrovna tato tři ministerstva?

Kopíruje to naše programové priority. Co jsou dvě nejsilnější hodnoty pro konzervativnější stranu? Péče o to, aby tu po nás zůstaly generace dobrých dětí a vnoučat, a péče o to, abychom my i oni měli kde žít. Zajímalo nás pět šest rezortů - kromě těch vámi zmíněných i školství, průmysl a obchod, místní rozvoj. Co se týká zemědělství a životního prostředí, budu usilovat o úzkou spolupráci pod jednou stranickou střechou, chci ukázat, jak tato ministerstva mohou spolupracovat.

Po volbách se spekulovalo, zda vy osobně neobsadíte Ministerstvo průmyslu. Měl jste o to zájem?

Tento rezort nás zajímal, to je pravda. Chápal jsem ale, že nebylo možné chtít pro Spolu i toto ministerstvo, z hlediska vyvažování bylo gentlemanské jej přenechat druhé koalici.

Proč se do vlády nedostanou místopředsedové strany jako Jan Bartošek, Šárka Jelínková, Ondřej Benešík či Petr Hladík, kteří se specializovali i na ministerstva, která KDU-ČSL získá?

S Honzou Bartoškem jsme se domluvili, že bude místopředsedou Sněmovny. Jeho role nyní bude o to důležitější, že bude jediným, kdo ze stávajícího vedení dolní komory má zkušenosti s jejím řízením. S Šárkou Jelínkovou jsem mluvil hned po volbách o vedení MPSV, respektoval jsem ale, že se jí změnila situace v úzkém kruhu rodiny. Podobné to bylo i s Petrem Hladíkem. Ondřej Benešík má již potřetí řídit významný sněmovní výbor pro evropské záležitosti, který bude důležitý během evropského předsednictví.

Dal vám zisk 23 mandátů sílu na to, abyste do vlády prosadil výhradně své spojence? A nikoliv například vašeho soupeře z posledního sjezdu Jana Bartoška?

Tak to není, že bych se obklopoval spojenci. Vybral jsem lidi, kteří mají erudici. Členové předsednictva KDU-ČSL jsou mými spojenci. Pokud jsme na něco nedosáhli v rámci vlády, vyvažoval jsem to místy pro Jana Bartoška a Ondřeje Benešíka v Poslanecké sněmovně.

Zkraje příštího roku by se po dvou letech měl konat sjezd strany. Budete obhajovat?

Sjezd bude příští rok v dubnu. Poradím se doma, ale řekněme, že je předpoklad, že bude-li souhlasit členská základna, budu se ucházet o post předsedy KDU-ČSL.

Lidovci obsadí Ministerstvo životního prostředí. Vy jste se před volbami hodně angažoval v případu otrávené Bečvy, při jehož vyšetřování podle sněmovní vyšetřovací komise nastala řada nejasností. Budete se kauzou, v níž se hovořilo i o Deze ze skupiny Agrofert, zabývat?

Chci, aby budoucí ministr vzal v potaz závěry vyšetřovací komise a začal je hned po svém nástupu do funkce řešit. Bude to jeden z jeho důležitých úkolů pro první rok na ministerstvu. Obecně budu tlačit na naše ministry, abychom velkou část úkolů zvládli v prvních dvou letech vlády.

Ovládnete i Ministerstvo zemědělství. Zaměříte se na audit dotací pro Babišův Agrofert?

Určitě musíme dořešit otázku střetu zájmů. Naše vláda nastolí jiný způsob komunikace s Evropskou komisí, nebudeme zdržovat a taktizovat, budeme naopak jasně vysvětlovat a definovat střet zájmů. Následovat bude reakce platebních agentur v této věci. Chceme stavět a rozvíjet podporu malých a středních podniků a respektovat ty, kteří dělají citlivé komodity - to znamená sektory živočišné výroby, ovoce, zeleniny, cukrovky, brambor, chmele. Tyto sektory mají pozitivní dopad na pestrost krajiny.

Nastane personální obměna ve vedení různých fondů a podniků podřízených vašim ministerstvům, do jejichž vedení v minulosti nastoupili manažeři blízcí ANO či Agrofertu? Nastane ta takzvaná deagrofertizace, kterou někteří politici zmiňují?

Nechci používat pojem deagrofertizace státní správy. Ale ano, budou určitě změny, uskuteční se výběrová řízení. Pro mě bude klíčové, zda manažeři ve svých funkcí splňují manažerské a lidské kvality, a nikoliv hledisko, zda se do křesla dostali kvůli tomu, že v minulosti působili ve skupině Agrofert. To samé bude platit na ministerstvu, nehledím na stranickou knížku, ale na odbornou a lidskou stránku.

O vás se spekuluje jako o ministrovi práce a sociálních věcí. Pokud se jím opravdu stanete, nemáte obavu z velkých IT firem, které mají na ministerstvu dlouholeté kontrakty? Za působení několika předchůdců v čele tohoto ministerstva do rezortu zavítala policie…

Uznávám, že tam je ta situace složitá a vyhrocená. Ani za dosluhující ministryně Maláčové nenastala změna. Klíčové bude mít dobré právníky a nekorumpovatelné manažery, to je základ, bez kterého se budoucí ministr práce a sociálních věcí neobejde. To je předpoklad úspěchu, jak dané kontrakty vyklestit.

Víte už, které konkrétní kontrakty a dodavatele budete chtít přesoutěžit?

Je důležité, aby se ministerstvu povedlo dostat systémy pod kontrolu státu včetně citlivých dat. Bude zapotřebí, abychom uměli data rychle a operativně získat, potřebujeme mít rychlé výstupy, aby vláda mohla efektivně rozhodovat. Druhou klíčovou věcí je změna přístupu k široké veřejnosti, jsme v 21. století. Potřebujeme jednoduché aplikace, které usnadní lidem život a práci.

Velkým tématem vašeho ministerstva bude důchodová reforma, kterou se v posledních letech nepodařilo dotáhnout. Lze ji vůbec za vašeho působení očekávat? Co s ní plánují lidovci?

Lidovci přinesou mezigenerační solidaritu, možnost takzvané asignace. Chceme posílit princip, že když se nejdříve rodič stará o dítě, jednou se o rodiče zase bude starat dítě. Změníme zásluhovost, která nemůže být jen finanční. Musí být oceněna výchova budoucí generace nebo to, že dlouhodobě pečujete o osobu blízkou. Nechceme začínat na zelené louce s přípravou reformy, jsou tu i výstupy komise vedené Danuší Nerudovou, na které je možné navázat.

Populace stárne a důchodců bude přibývat. Kde chcete vzít na starobní důchody peníze?

Ten, kdo do průběžného systému investuje v podobě výchovy dětí, měl by pak jako senior od systému očekávat na základě změny zásluhovosti slušný životní standard. Ten, kdo se rozhodl jinak, musí posílit investici do 3. pilíře. Budeme pracovat i na minimálním důchodu a spoluúčasti zaměstnavatelů.

Zmínil jste dosluhující rektorku Mendelovy univerzity a pravděpodobnou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou. Budete s ní jako ministr spolupracovat?

S Danuší Nerudovou komunikuji poslední tři roky docela často. Pokud se nic nezmění, předpokládám, že tomu tak bude i nadále. Pokud bude mít zájem, můžeme využít jejího know-how.

Budoucí vládní koalice se netají cílem najít společného prezidentského kandidáta. Navrhoval byste Danuši Nerudovou?

V tento okamžik to není pro koalici akutní, potřebujeme nejdřív ustavit vládu. Dali jsme si ale k tomu zmínku, že předsedové pěti stran mohou koordinovat společný postup k prezidentským volbám. Pokud chceme nastartovat změnu v České republice, je třeba ji podpořit i volbou prezidenta, který bude empatický, ctít demokratické principy a nebude šířit nenávist a zlobu.

Když jste v pondělí podepisovali koaliční smlouvu, Petr Fiala řekl, že chce zemi vyvést z několika krizí, do kterých se dostala. Co vám v tu chvíli běželo hlavou při vědomí, že v letech 2013 až 2017 jste byl členem vlády, která se na zmíněných krizích měla podílet?

V ten okamžik jsem si to nespojil tak, že by Petr Fiala mířil na lidovce. Neztotožňuji se s tím, jakým způsobem dělal politiku Andrej Babiš. To je věc, na kterou Petr Fiala upozorňoval, a chceme se toho vyvarovat. K tomu bych ještě dodal, že jsem byl ministrem ve vládě Bohuslava Sobotky, kterého si velmi vážím. Byl to kvalitní premiér a slušný chlap, se kterým platila podaná ruka. Účast ve vládě s Andrejem Babišem byla zkušeností, je jen škoda, že si tím musel projít i celý stát.

Co očekáváte od hlasování Pirátů? Schválí vstup do vlády?

Byl bych rád a věřím, že Piráti koaliční smlouvu a program schválí. Překvapilo mě, že se zvýšilo potřebné kvorum na 60 procent. Do voleb šly dvě koalice o pěti stranách, měli bychom společně vstoupit i do vlády. Mrzelo by mě, kdyby se Piráti rozhodli jinak. Lidsky i profesionálně.

Překvapují vás mediální přestřelky v koalici PirSTAN? Co říkáte na zveřejněnou pirátskou analýzu, která vyčetla hnutí STAN volební kroužkování?

Tu analýzu považuji za úplně zbytečnou, toto si nelze vzkazovat přes média a takto hrotit atmosféru. O takové spory voliči koalice nestáli.

Pirátská poslankyně Olga Richterová neprošla prvním kolem volby místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Byl to políček Pirátům?

Vzpomněl jsem si na sjezd lidovců v Praze, kdy jsem v prvním kole neprošel volbou na 1. místopředsedu. Dostal jsem neplatné hlasy špatně označené, to samé se podle mě stalo teď v případě Olgy Richterové. Nebyl to účelový šťouchanec. Honza Bartošek a kolega Skopeček prošli díky tomu, že dostali hlasy i od opozičních poslanců.

Jak byste si rozdělili ministerstva v případě, že by do vlády nešli Piráti?

Asi by k úpravě došlo, ale doufám, že se tak nestane. Nechci teoretizovat o tom, jaké rezorty bychom pak chtěli, to po mně nechtějte.

Reklama

Doporučované