Hlavní obsah

Kdo vám příště vypíše neschopenku? Praktici se papírování hodlají zbavit

Foto: Profimedia.cz

Systém neschopenek čeká modernizace. Praktici ale nepřestávají projekt kritizovat. (Ilustrační foto)

Reklama

Projekt eNeschopenek proměnil praktické lékaře a Ministerstvo práce a sociálních věcí ve dva znepřátelené tábory. Jak bude modernizace neschopenek vypadat a co se změní pro pacienty?

Článek

Má jít o krok, který zjednoduší život lékařům, zaměstnavatelům i pacientům. Projekt eNeschopenek startuje už v lednu, dění okolo něj ale příliš klidné není.

Kritika zní hlavně od praktických lékařů. Už před pár měsíci upozorňovali, že je podle nich celý systém nedotažený, nedostatečně vyzkoušený a ve výsledku jim od administrativní zátěže příliš neulehčí. Nyní se rozhodli bojovat po svém a plánují se zbavit části práce, kterou dosud dělali.

Oznámili, že od ledna nebudou vystavovat neschopenky za ambulantní specialisty, kteří k nim některé pacienty posílají. Dosud běžná praxe by měla skončit začátkem ledna 2020, shodně se startem eNeschopenek. Praktičtí lékaři odhadují, že ročně za specialisty vypíšou až 50 procent neschopenek, tedy statisíce ročně. Dál v tom ale odmítají pokračovat.

„Podle zákona by břemeno této administrativní zátěže v podobě vypsání a vedení neschopenky měl nést vždy ošetřující lékař, který o pacienta pečuje. To se týká všech ambulantních lékařů, kromě záchranné a pohotovostní služby. Tím, že jsme dosud psali neschopenky za specialisty, jsme v podstatě porušovali zákon. Pacienti tak navíc trávili zbytečný čas na cestách mezi ordinacemi specialistů, kteří je léčili, a praktiků, již jim vypisovali neschopenky,“ uvedl k věci Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Za minulý rok vystavili praktici přibližně 1 800 000 neschopenek. Vypisováním dokladů za jiné tak podle svých dat strávili až 90 000 hodin. Tvrdí, že suplovali hlavně práci zubních lékařů, ortopedů, chirurgů, onkologů či urologů.

O změně se pacienti dozvědí z plakátů v ordinacích svého lékaře.

Bojkot a neshody

Revolta praktiků proti eNeschopenkám tím ale nekončí. Zcela bojkotovat je hodlá část doktorů ve Zlínském kraji. Vadí jim, že náklady s jejich zavedením a provozem nebudou mít hrazené.

Chtějí proto od ledna neschopenky vypisovat v papírové podobě na nových tiskopisech. Podle krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Lubomíra Nečase je v kraji 290 praktiků, s bojkotem souhlasilo 80 z nich.

„Rozšíření softwarových modulů na elektronické neschopenky bude v prvním roce provozu pro každého z nás představovat částku minimálně 5000 korun. Přičemž vystavení každé jednotlivé neschopenky není hrazeno ani ze zdravotního pojištění, ani ze sociálního pojištění zaměstnanců,“ uvedli praktici.

V dalších krajích se k přímému bojkotu eNeschopenek nepřidají, obavy z fungování nového systému ale sdílí. V lednu navíc kvůli chřipkové sezoně očekávají nápor pacientů.

„Opravdu se toho ostrého provozu od 1. ledna bojíme a jsme z toho ve stresu, protože lidé budou chtít neschopenky jednak zpětně za období Vánoc a také z důvodu chřipkové sezony,“ řekla Jaroslava Švandrlíková ze Sdružení praktických lékařů Karlovarského kraje.

Bez papírování?

Námitky praktici směřují i na podobu elektronického systému, který je prý papírování nezbaví.

I přes převedení neschopenky do elektronické formy podle nich počítá nový systém s tiskem jedné její části. Lékař do něj podle praktiků bude ručně psát návštěvy příštích kontrol, případně změny v době vycházek.

„Podle nás je to zbytečné. Hlavním smyslem elektronizace bylo snížit administrativní zátěž, což tento model nesplňuje. Kontrola, která navštíví nemocného, přece ví, že je v pracovní neschopnosti. Jinak by za ním nešla. Tak k čemu by měla chtít vidět ještě papírový doklad?“ řekl předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se kritice brání. Jak už Seznamu dříve sdělila mluvčí resortu Barbara Hanousek Eckhardová, ministerstvo s praktiky i dalšími odborníky projekt intenzivně projednávalo. Odmítá i tvrzení o administrativní zátěži.

„Není pravda, že lékař bude muset část neschopenky vypisovat ručně. Od ledna 2020 bude rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti plně elektronické. Pouze průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce bude v tištěné podobě, a to z důvodu, aby nemocný měl kdykoli k dispozici všechny údaje o své pracovní neschopnosti, především, kdy se má dostavit na další kontrolu,” uvedla mluvčí. Prostor by měl podle ní být i pro případné zrušení omylem vystavené neschopenky.

Resort odráží také kritiku mířící na nedostatečnou prozkoušenost systému. „Proběhlo testování externí komunikace spolu s 34 vývojáři z 18 společností, které vytvářejí specializovaný software pro nemocnice a ordinace lékařů,” dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované