Hlavní obsah

Co úředník, to jiný přístup, stěžují si umělci, kteří přišli o výdělek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruší se řada představení, umělci, kteří jsou na nich finančně závislí, mají problémy s kompenzačním bonusem.

Reklama

Umělci, kteří pracují jako živnostníci, upozorňují na zcela protichůdné přístupy úředníků, kteří jim mají schvalovat státní finanční pomoc kvůli covidovým opatřením.

Článek

Tři umělci. A tři zcela rozdílné zkušenosti s žádostí o státní pomoc pro živnostníky, kteří jsou kvůli covidovým opatřením bez práce.

Například na pražském finančním úřadu měla být žádost zamítnuta s neoficiálním vysvětlením, že kulturu se rozhodli plošně neschvalovat. Ve Středočeském kraj chtěli podrobně a konkrétně vypsat zrušená představení a v Jihomoravském kraji úřad peníze už vyplatil.

Na takto rozdílný a ve výsledku nejistý způsob přidělování kompenzačního bonusu, skrze který se stát snaží pomáhat zasaženým živnostníkům, upozorňují umělci a další profese pracující v kultuře.

„Jsme zase na začátku, kdy musíme lidem vysvětlovat, že jsme o tu práci přišli,“ vysvětluje umělkyně Michaela.

Seznam Zprávy žádosti o kompenzace probíraly se třemi konkrétními živnostníky, všichni si nepřáli zveřejňovat své příjmení z obav, že by si tím zhoršili svoji pozici.

Divadla hrají, umělci si nemají stěžovat

Právě Michaele mělo být na pražském úřadě neoficiálně vysvětleno, že vedení umělcům nechce kompenzační bonus vyplácet.

„Postoj vedení je, že divadla hrají, nejsou tedy omezená a umělcům nemají vyplácet kompenzační bonus. Umělci si nemají na co stěžovat,“ popisuje Michaela. Dodává, že reálně se přitom odehraje jen pětina představení, a během prosince se jí zrušila naprostá většina akcí, které měly proběhnout na adventních trzích. Vláda totiž trhy zakázala, aby zde nedocházelo k přenosu covidu.

Kompenzační bonus 2022

Základní podmínkou je, že tržby živnostníka se musely snížit minimálně o třicet procent.

Žádat lze za období od 22. listopadu do 31. prosince. Vypsané je i pokračování pro období leden 2022, v tomto případě ovšem finanční správa doporučuje žádat až od února, kdy budou kompletní tržby za leden.

Maximální přiznanou částkou je 1000 korun na den, pro takzvané „dohodáře“ 500 korun na den. Reálná výše bonusu se vypočítává tak, že se skutečné příjmy odečtou od výdělku, který měl živnostník dříve, když nebyly restrikce.

K tomu slouží srovnávací období, které bylo stanoveno na libovolné tři po sobě jdoucí měsíce od 1. června do 31. října 2021. Pro sezónní pracovníky je výjimka a mohou jako srovnávací období využít měsíce mezi 1. listopadem 2019 a 31. březnem 2020.

Ve Středočeském kraji žádá o kompenzační bonus umělec Petr. A stojí před složitým problémem. Podmínkou získání kompenzačního bonusu je prokázání, že tržby klesly o 30 procent. Petr musí navíc doložit, že jednotlivá představení byla zrušená právě kvůli covidu.

„Dokázat to nemůžu. Z divadel nám přišlo, že se ruší představení z důvodů ekonomické nerentability,“ říká. Všichni v oboru ví, že na vině je menší divácký zájem. A to kvůli vládním opatřením: do divadla smí jen očkování lidé nebo ti, kdo prodělali nemoc. Kvůli nejistotě zapříčiněné covidem řada lidí raději do společnosti a na představení nevyráží.

„Uvažuji a chystám se napsat do divadel, ať mi to takto napíšou, že se zrušila představení z důvodů covidu. Nevím, jestli to ale udělají,“ zoufá si Petr. Je nyní ve složité finanční situaci. „Teď je žhavé téma elektřina… Já na ty peníze čekám. Oddalování znamená, že budu závislý na půjčování peněz od známých a rodičů,“ podotýká.

Na Moravě chápaví a vstřícní

Pozitivní zkušenost s finančním úřadem ve stejné žádosti má umělec Jan. Popisuje, že peníze z kompenzace obdržel velmi rychle, žádal 3. ledna a 11. ledna je už měl připsané.

„Jako srovnávací období jsem uvedl listopad 2019 až leden 2020. A kompenzace za tyhle měsíce mohli žádat jenom sezónní podnikatelé. Já jim vysvětlil, že mám také sezónní práci, pracuji od září do června. Přes léto má divadlo volno,“ říká Jan. S úředníkem ještě dořešil, jestli mu uznají sezónní charakter práce.

„Pak jsme si ještě volali a dozvěděl jsem se, že vše je v pořádku,“ říká umělec.

Na konkrétní negativní zkušenosti živnostníků pracujících v kultuře se snaží upozornit Lukáš Vilt, ředitel spolku Kulturní sféra, který sdružuje živnostníky z kultury. Poslal proto otevřený dopis na Ministerstvo financí.

„Žádáme o velmi rychlé narovnání této skutečnosti a praxe ze strany finanční správy a nové vlády České republiky, aby opět nedocházelo k tomu, že kultura bude na chvostu zájmů této země,“ vyzývá v dopisu Lukáš Vilt ministerstvo. Zejména mu vadí informace o tom, že některé úřady plošně odmítají žádost schvalovat umělcům.

Žadatelům, kteří se domnívají, že jejich žádost byla podána oprávněně, lze doporučit setrvat na svém postoji a případné pochybnosti finančních úřadů vysvětlit podrobnějším popisem své situace.
Anna Vasko, Ministerstvo financí

Takové jednání ale Ministerstvo financí vylučuje. „Ministerstvo financí aktivně poskytuje Generálnímu finančnímu ředitelství ve věci kompenzačního bonusu odbornou konzultaci metodiky pro zpracovávání a vyhodnocování žádostí. V rámci proběhlých konzultací můžeme za ministerstvo potvrdit, že v rámci těchto konzultací nezazněly žádné úvahy o tom, že by se určité profese dopředu vylučovaly,“ reaguje Anna Vasko z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Vysvětluje také, že případná pochybení při ověřování oprávněnosti nároku na kompenzační bonus se budou řešit. „Žadatelům, kteří se domnívají, že jejich žádost byla podána oprávněně, lze doporučit setrvat na svém postoji a případné pochybnosti finančních úřadů vysvětlit podrobnějším popisem své situace. Proti případnému zastavení řízení ze strany finančního úřadu se lze bránit odvoláním,“ popisuje Vasko.

Zároveň ovšem upozorňuje, že samotný pokles tržeb o třicet procent skutečně nestačí a musí být zdůvodněný, že byl způsobený opatřeními, péčí o dítě s covidem nebo nařízenou karanténou či izolací.

Reklama

Doporučované