Hlavní obsah

Pandemie skončila, řekl Biden. Překvapil i členy své vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ApostolisBril, Shutterstock.com

„Máme s covidem problém, stále na něm hodně pracujeme, ale pandemie skončila,“ řekl americký prezident.

Reklama

Americký prezident Joe Biden řekl, že pandemie covidu-19 skončila. Podle listu The Washington Post to ale řekl neplánovaně a mohl zkomplikovat vládě snahy prosadit v Kongresu pokračování mimořádného stavu.

Článek

Pandemie covidu-19 v USA skončila. V rozhovoru se stanicí CBS to řekl v neděli prezident Joe Biden. Připustil ovšem, že USA mají stále s virem SARS-CoV-2 problém a je třeba dále pracovat. Koronavirus v USA zabil přes milion lidí, a jak napsal The Washington Post, každodenně dál umírá několik stovek osob.

„Máme s covidem problém, stále na něm hodně pracujeme, ale pandemie skončila. Když se rozhlédnete, nikdo nemá roušku a všichni vypadají, že jsou v docela dobré kondici,“ řekl prezident.

Podle washingtonského listu to řekl bezprostředně a neplánovaně a mohl své administrativě zkomplikovat zatím neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín a léků pro boj proti covidu-19.

Republikáni už vznesli dotaz, proč administrativa usiluje o pokračování mimořádného stavu ve veřejném zdravotnictví, když pandemie skončila. Mimořádný stav má skončit v říjnu a federálním představitelům umožňuje pružně řešit krizové situace. Například rychle schválit léčbu covidu a zajistit Američanům zdravotní pojištění. Urban Institute odhaduje, že v případě ukončení mimořádného stavu o pojištění přijde 15,8 milionu občanů.

The Washington Post napsal, že členy administrativy Bidenův výrok o ukončení pandemie překvapil. Administrativa několik měsíců uváděla, že je virus na ústupu, že je dostatek vakcín, testů a léků na boj proti němu a že se zvyšuje imunita občanů.

Nyní je denně hlášeno něco přes 57 tisíc nových případů, což je nejnižší údaj od dubna. Jde ale zřejmě o podhodnocené číslo, protože mnoho lidí se testuje doma a výsledek nehlásí. Hospitalizováno je přes 30 tisíc lidí a denně 400 lidí umírá, jak vyplývá ze sedmidenní statistiky.

Minulý týden se v podobném smyslu jako Biden vyjádřil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle něj je konec pandemie na dohled.

„Maratonský běžec se nezastaví, když se mu před očima objeví cílová čára; běží dál s veškerou energií, která mu zbývá,“ řekl šéf WHO. „Stejně tak musíme běžet i my. Cílovou pásku vidíme, jsme ve vítězné pozici, ale teď je nejhorší čas přestat běžet. Teď je čas běžet ještě usilovněji a postarat se o to, abychom protnuli cílovou čáru a sklidili ovoce za všechnu naši tvrdou práci.“

Reklama

Související témata:

Doporučované