Hlavní obsah

Registrace na čtvrtou dávku proti covidu začíná. Kdo by měl vyrazit a kam?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zatím si druhou posilující dávku očkování proti covidu nechalo aplikovat okolo 90 tisíc lidí (ilustrační foto).

Reklama

Od pondělí 15. srpna startuje registrace k aplikaci druhé posilující dávky vakcíny proti covidu-19. Odborníci ji doporučují hlavně lidem nad 60 let nebo pacientům s oslabenou imunitou, přijít ale mohou i mladší.

Článek

Druhá posilující dávka není v Česku úplnou novinkou, lidé si pro ni už pár týdnů mohou dojít třeba ke svému praktikovi nebo do walk-in očkovacích míst, kam se nemusejí registrovat.

Zatím si pro tuto vakcínu přišlo okolo 90 tisíc lidí. Nyní se ale má vše rozběhnout ve velkém, otevírají se klasické online registrace.

Pro koho je látka určená, co víme o jejím efektu a z jakých látek můžete vybírat?

Jak se registrovat a kam jít?

„Registrační systém bude veřejnosti zpřístupněn od půlnoci 15. 8. 2022,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Celý proces by měl odpovídat tomu, co už zájemci o očkování v Česku delší dobu znají. Lidé se k přihlášení dostanou přes centrální rezervační systém na webové adrese crs.uzis.cz, kde si také zvolí očkovací místo. Poté, co jim přijde zvací SMS, si budou moci vybrat i dostupný termín očkování a rezervovat si ho.

Vyplatí se očkování i mladším?

A jak funguje vakcína proti novým mutacím? Seznam Zprávy se ptaly českých odborníků.

„Seznam očkovacích míst je k dispozici na ockoreport.uzis.cz. Podání posilovací dávky bude probíhat v rámci stávající očkovací sítě,“ doplnil mluvčí. V plánu je podle něj i vysílání mobilních týmů do domovů pro seniory. „V tuto chvíli se dolaďují organizační detaily,“ dodal.

Například Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně se rozhodla příští týden termíny rozšířit. „Přestože se v pondělí 15. srpna spouští registrační systém i pro očkování čtvrtou dávkou, rozhodli jsme se nechat ještě příští týden termíny i pro neregistrované zájemce o čtvrtou dávku. Od pondělí 22. srpna už budeme očkovat všemi dávkami pouze registrované zájemce,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Rezervovat si termín druhého boosteru mohou od pondělí lidé také do karlovarské KV Areny. Doposud si tam mohli pro tuto dávku přijít bez registrace, a to pouze v pondělí.

V Libereckém kraji zatím čtvrtou dávkou očkuje EUC Klinika v Liberci a nemocnice v Jilemnici. Vzhledem k malému zájmu se ale další nemocnice budou přidávat postupně. Například Krajská nemocnice Liberec otevře očkovací místa v Liberci, Turnově a Frýdlantu až na začátku září, očkovat se zatím bude čtvrtými dávkami maximálně dva dny v týdnu.

Zájemci také stále mohou o očkování požádat i svého praktického lékaře.

Mám vyrazit teď?

Jak uvádí Česká vakcinologická společnost (ČVS), očkovat se mohou lidé starší 18 let, a to nejdříve po čtyřech měsících od předchozí - 1. posilující dávky očkování.

„V případě onemocnění covid-19 lze aplikaci jakékoli posilovací dávky odložit o tři měsíce po prodělané nemoci, počítáno od data prvního pozitivního výsledku PCR nebo antigenního testu,“ dodávají odborníci.

Lidé, kteří covid prodělali právě nyní během prázdnin, další dávku očkování ještě pár měsíců vůbec řešit nemusí.

Kdo by měl druhý booster dostat?

Očkování druhou posilující dávkou Česko otevřelo všem lidem nad 18 let. Doporučení ministerstva i vakcinologů ale směřuje zejména na starší 60 let. Kromě nich dávku doporučují lidem s oslabenou imunitou.

„Dále klientům v zařízeních sociální péče a osobám o ně pečujícím, zdravotnickým pracovníkům v přímé zdravotní péči o pacienty se závažným imunokompromitujícím stavem (oslabenou imunitou, pozn. red.),“ vyjmenovávají odborníci.

Právě tyto skupiny dostávaly první posilující dávku už od podzimu 2021 a od očkování jim tak už uplynula poměrně dlouhá doba.

„Jsem jeden z těch, kdo se už 4. dávkou nechali očkovat. Jsem před dovolenou na přelomu srpna a září, čeká mě potom velmi perné pracovní září i říjen a nemohu si dovolit být nemocný. Nezajímá mě, zda tu bude nějaká epidemie na podzim nebo v lednu, chci být chráněn teď tím, co je momentálně dostupné a nejlepší,“ komentoval aktuální očkování Petr Pazdiora, epidemiolog a člen ČVS během konference Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Sám by doporučil, aby se nechali naočkovat čtvrtou dávkou i mladší lidé, které netrápí žádné chronické obtíže. Těžký průběh nemoci nebo úmrtí sice s vyšší pravděpodobností potká staršího člověka, ale postihnout podle něj může kohokoliv.

„Každá dávka se počítá. I pro mladšího člověka je přece nepříjemná infekce, která vás na týden vyřadí a je vám opravdu špatně,“ uvedl už dříve pro Seznam Zprávy.

Rozhodně pro šedesátníky, ale i osoby s poruchou imunity, teď nemá cenu čekat na podzim, až se něco objeví.
Roman Chlíbek, epidemiolog, ČVS

Jít teď, nebo čekat?

Stejně tak se odborníci často setkávají s otázkou, zda má smysl očkovat se právě nyní a zda efekt očkování vydrží až do podzimu. A pokud nikoliv - zda budou moci jít na další, tentokrát již nově upravenou vakcínu adaptovanou na nové varianty viru.

Například podle předsedy ČVS Romana Chlíbka by lidé, kteří mají očkování nyní doporučeno, čekat neměli. A to i kvůli stále poměrně velkému šíření viru v populaci.

„Rozhodně pro šedesátníky, ale i osoby s poruchou imunity, teď nemá cenu čekat na podzim, až se něco objeví. To si může dovolit 40letý zdravý člověk, který třeba i jednou nebo dvakrát covid prodělal. Ten si řekne: Dobře, teď budu čekat na nástup podzimní vlny a v té době už asi bude upravená látka a já pro ni půjdu. Takový člověk si může dovolit čekat, protože povšechně většina z nich bude mít ochranu delší a silnější než senior. Ale senior si to dovolit nemůže,“ uvedl vakcinolog.

Když Světová zdravotnická organizace před několika měsíci čtvrté dávky doporučila, opírala se již o několik studií z Izraele či Kanady, které ochranný efekt zejména u lidí nad 60 let potvrdily.

„Zatím jsou publikována a ověřena data o tom, že protekce určitě trvá dva měsíce. Pravděpodobně bude trvat i déle, ale ta data ještě nemáme. Ukazuje se, že ochrana po čtvrté dávce bude kratší než po třetí, ale je to maximum, co ti lidé pro sebe nyní mohou udělat: Nechat si dát čtvrtou dávku a potom počkat na data z delšího horizontu. Mezitím se třeba objeví i upravená verze vakcíny a bude další strategie. Ale v tuhle chvíli bohužel nemáme k dispozici nic jiného,“ vysvětlil odborník pro Seznam Zprávy.

Vakcinolog zároveň nevylučuje, že by si lidé očkovaní nyní druhým boosterem mohli na podzim dojít pro další vakcínu, která už bude upravená s ohledem na nové varianty viru.

Třeba američtí odborníci už oficiálně deklarovali, že lidé z tohoto důvodu na upravené vakcíny čekat nemají. „Nechat se nyní naočkovat vás nevylučuje z možnosti získat variantám uzpůsobenou vakcínu tento podzim či zimu,“ píší v prohlášení na webu Bílého domu.

Jak vyplývá ze zpráv Evropské agentury pro léčivé přípravky, počítá se s příchodem upravených vakcín nejspíš na přelomu září či října 2022.

Můžou se registrovat a očkovat i Ukrajinci?

Ano. Ukrajinským uprchlíkům zákon garantuje zařazení mezi státní pojištěnce 150 dnů po udělení dočasné ochrany. Poté za ně pojištění hradí buď zaměstnavatel, nebo si ho hradí sami. Tak jako tak ale mají nárok na plnou úhradu očkování proti covidu-19.

Očkovat se však mohou i lidé, kteří veřejné pojištění nemají. Centrální rezervační systém umožňuje i registraci samoplátců, a to na tomto odkazu.

„Od 15. 11. 2021 je doporučená cena za provedení očkování 400 korun (může se měnit dle ceníku konkrétního očkovacího místa). Jde o náklad na podání dávky, vakcínu již hradí ČR,“ informuje vládní portál.

Reklama

Doporučované