Hlavní obsah

Začala registrace na vakcíny proti omikronu: pro koho jsou a co o nich víme?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Už jednu posilující dávku máte a nevíte, zda máte nárok na modifikovanou vakcínu? Počkat si musíte nejméně tři měsíce od poslední aplikace.

Reklama

aktualizováno •

Modifikované vakcíny proti omikronu už jsou v Česku a od pondělí se mohou lidé registrovat na konkrétní termín očkování. Na některých místech však budou k dostání opět i bez registrace.

Článek

Dostupné jsou zatím jen upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech - Comirnaty Original/Omicron BA.1.

Lidé se mohou přes web přihlásit na konkrétní termín, případně si dojít na místo bez registrace. Kde všude jsou už nové vakcíny v nabídce, lze najít na webu.

Co víme o účinnosti nových vakcín? A můžete si pro ně přijít, i když už jednu či dvě posilovací dávky máte? Přinášíme odpovědi na klíčové otázky.

Pro koho jsou vakcíny určené?

Razítko evropských úřadů získaly dvě nejpoužívanější vakcíny proti covidu-19. Jejich oficiální názvy jsou nyní jen o něco složitější – Comirnaty Original/Omicron BA.1 a Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Schválení zároveň získaly jako posilující dávky – jejich účinnost tedy ani nebyla ověřena na lidech, kteří zatím očkováni nejsou.

Zjednodušeně jde o upravené verze původních látek Comirnaty od Pfizeru a Spikevax od Moderny tak, aby cílily nejen na původní kmen koronaviru, ale i na variantu omikronu BA.1. Někdy se označují jako bivalentní vakcíny.

Kolik se dalo za vakcíny?

Česko muselo nakoupit okolo 48 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Zatím se ale aplikovalo jen 17 milionů a část vakcín nejspíš skončí v plamenech. Na kolik to všechno stát vyjde?

Právě BA.1 je původní kmen varianty omikron, který vědce překvapil asi 50 mutacemi, přičemž 32 z nich s týká spike proteinu – tedy místa, kterým virus proniká do buněk a na které se většina vakcín doposud zaměřuje. Přestože dnes v populaci koluje řada dalších podvariant omikronu, měla by podle vědců přizpůsobená verze vakcíny slušně obstát i proti nim.

Evropská léková agentura (EMA) každopádně modifikované vakcíny schválila jako posilující dávky. Tedy boostery, které slouží pro širší ochranu u mladistvých a dospělých nad 12 let, kteří už za sebou mají základní očkování proti covidu. Pro schválení u dětí pod 12 let zatím výrobci nedodali dostatek dat.

Co když už booster mám?

Kvůli letošní letní vlně nákaz doporučovali odborníci rizikovým skupinám obyvatel dojít si pro očkování i během června, července či srpna.

Pokud si však zájemci budou chtít nyní dojít ještě pro bivalentní vakcínu na posílení už získané ochrany, budou si muset patřičný čas počkat. Podle EMA je nutné přijít nejméně tři měsíce od poslední aplikované dávky.

Jak zároveň pro Seznam Zprávy potvrdil epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti (ČVS) Roman Chlíbek, modifikované vakcíny budou sloužit jen jako tzv. třetí a čtvrté dávky.

Ten, kdo si během léta došel i pro tzv. druhý booster, a má už tedy dohromady aplikované čtyři dávky očkování, o případné aplikaci modifikované vakcíny zatím přemýšlet nemusí.

„Zatím ještě není k dispozici SPC (Souhrn údajů o léčivém přípravku, pozn. red.) očkovací látky. Ale podle přípravných verzí, které jsem viděl, se hovoří o třetích a čtvrtých dávkách. O pátých dávkách nikoliv, k tomu zatím ani EMA žádné stanovisko nevydala. Zatím tedy podmínky pro páté a další dávky stanovené vůbec nejsou,“ uvedl vakcinolog.

Už dříve zároveň ČVS uvedla, že je možné dojít si v rámci posilujících dávek pro jiný typ mRNA vakcíny, než kterou daný zájemce dostal při předchozích očkováních. Tedy kdo má například dvakrát aplikovanou Comirnaty, může nyní přijít pro Modernu, a naopak.

Jak běží očkování?

Proti covidu-19 bylo v Česku plně naočkováno zhruba 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo téměř 4,3 milionu lidí a druhou bezmála 182 000.

Nicméně člověk, který si již během léta došel pro čtvrtou dávku původní verze vakcíny, by měl být dle dostupných informací v příštích měsících stále vysoce chráněn proti závažnému průběhu nemoci.

Podle biochemika a ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Jana Konvalinky by lidé ani nyní neměli na modifikované vakcíny čekat a mohou stále důvěřovat těm původním.

„Současné vakcíny proti omikronu ve smyslu ochrany proti těžkému průběhu fungují stále velmi dobře,“ řekl Konvalinka pro podcast Seznam Zpráv Ptám se já.

Kolik vakcín Česko objednalo?

Dodávky vakcín se v posledních týdnech stávají poměrně ožehavým tématem. Česko si totiž celkem objednalo skoro 50 milionů dávek a zatím aplikovalo jen 17 milionů. Mnoho vakcín už se také muselo zlikvidovat.

Pozitivní zprávou je alespoň závazek výrobců dodávat vždy poslední schválený typ vakcín, tedy tu nejmodernější verzi.

Jak prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, Česko tak má automaticky zajištěny i nejnovější bivalentní vakcíny. „Velmi pravděpodobně budeme mít do konce roku tři miliony dávek modifikovaných vakcín,“ sdělil Válek jen pár dní předtím, než ke schválení odborníky z EMA došlo.

Co víme o účinnosti a bezpečnosti?

Podle evropských kontrolorů studie ukázaly, že nové vakcíny „mohou vyvolat silné imunitní reakce proti omikronu BA.1 i původnímu kmeni viru u dříve očkovaných lidí.“ Zároveň se v případě spouštění imunitních reakcí proti subvariantě BA.1 ukázaly účinnější než původní látky.

„Nežádoucí účinky pozorované u upravených vakcín byly srovnatelné s těmi, které byly pozorovány u původních vakcín, a byly obvykle mírné a krátkodobé,“ dodává ve svém stanovisku.

Kromě už známých informací se EMA opírá o dvě studie. První probíhala u dospělých starších 55 let, kteří už dříve dostali tři dávky Comirnaty. Zjistila přitom, že imunitní odpověď na BA.1 byla vyšší po druhém boosteru modifikované vakcíny, než tomu bylo v případě původní verze látky.

Studie zahrnovala celkem 1800 lidí, z nichž 300 obdrželo právě upravenou vakcínu. Se stejnými výsledky zároveň přišla i druhá studie zkoumající 600 lidí ve věku 18 až 55 let.

Co bude se „starými“ vakcínami?

Podle Vlastimila Válka je zejména třeba s výrobci na evropské úrovni řešit podobu vakcínových smluv tak, aby na tom státy dále netratily.

Foto: MZČR, Seznam Zprávy

Vizuální zpracování nové fáze očkovací kampaně

Už nyní je však zřejmé, že se ani již dodané látky nestávají automaticky bezcennými.

„Původní vakcíny Comirnaty a Spikevax jsou stále účinné v prevenci těžké nemoci, hospitalizace a úmrtí spojených s covidem-19 a budou nadále používány v rámci vakcinačních kampaní napříč EU, zejména pro primární vakcinaci,“ dodává EMA.

Zároveň doplnila, že je zcela na členských státech, kdo a kdy by měl jaké vakcíny dostat. A to s ohledem na faktory, jako je míra infekce či hospitalizací, rizika pro zranitelné či dostupnost vakcín.

Reklama

Doporučované