Hlavní obsah

Novoroční tipy: Český film loni přežil covid. Co je třeba vidět?

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Co jste nestihli v podivné covidové sezoně v kině, můžete mnohdy dohnat online. Ilustrační snímek z kina Oko.

Reklama

Pro kina byl rok 2021 mizerný. Přesto na plátna loni vstoupilo 32 nových českých filmů a 16 domácích dokumentů. A řada z nich nejen stojí za vidění, ale je dostupná i online.

Článek

Během prvních čtyř měsíců a dvou týdnů uplynulého roku nevstoupil do českých kin ani jeden film. Kina byla v důsledku vládních opatření v souvislosti s covidovou pandemií uzavřena na dlouhých osm měsíců od října 2020 až do 24. května 2021, kdy ovšem otevřela jen jednosálová kina, multiplexy je následovaly o něco později.

Není divu, že v následujících měsících padaly jeden za druhým rekordy v týdenních počtech premiér valících se z nahromaděných distribučních zásob.

Už 17. ledna budou vyhlášeny nominace Českých lvů, o které se letos utká 32 domácích hraných snímků, 16 dokumentů a 7 animovaných filmů. Řada z nich se ale v kinech moc neohřála – ať už kvůli covidovým opatřením, nebo proto, že filmů bylo loni v kinech tolik, že nové kusy ze sálů rychle vytlačovaly starší díla. I proto je potěšitelné, že distributoři nabídli už nyní u řady filmů možnost vidět je online.

Českou filmovou událostí roku byla premiéra životopisného dramatu Zátopek. Jeho tvůrci na konci roku v USA pilně pracovali na tom, aby film pronikl do užší oscarové nominace, což by mu otevřelo cestu nejen na americký trh. Drama Davida Ondříčka o životaběhu nejslavnějšího českého atleta vstoupilo do kin světovou premiérou na karlovarském filmovém festivalu poté, co svou premiéru – opět kvůli covidu – přesunulo z předešlého roku. Tenhle Zátopek zatím online k vidění není, ale na platformě dafilms je dostupný podařený stejnojmenný dokument, který v roce 2016 natočil taktéž David Ondříček jako přípravu na natáčení hraného filmu.

Hraný Zátopek byl letos druhým nejnavštěvovanějším filmem českých kin. V první pětce nejnavštěvovanějších filmů v českých kinech byly ostatně hned čtyři domácí snímky. Na prvním místě komedie Patrika Hartla Prvok, Šampon, Tečka a Karel, která to na konci listopadu dotáhla bezmála na 600 tisíc diváků, druhého Zátopka vidělo 370 tisíc lidí. Až na třetím místě skončila nová bondovka Není čas zemřít a za ní dokument Karel a komedie Matky.

Ve stínu hraného Zátopka zapadly menší nezávislé filmy, které neměly takovou propagaci a necílily na tak široký okruh diváků, tím spíše ale stojí za to si je připomenout. Hodně se loni po karlovarském festivalu mluvilo o snímku Atlas ptáků s Miroslavem Donutilem. Ve Varech se představily i dva menší snímky mladých tvůrců, dramata Zrcadla ve tmě a Marťanské lodě. Podobné filmy zpravidla diváky v kinech hledají těžko, na to jsou jejich světy příliš komorní a křehké. Oba pojednávají o partnerských vztazích a oba tak činí stylem blízkým mladé generaci. Ale je to styl, který by mohl fungovat i na generaci starší, kterou by mohla nalákat i sestava známých tváří, jež tu hrají. Zrcadlům ve tmě, která již uvádí Aerovod, kraluje Alena Doláková. V Marťanských lodích, jež se začátkem roku objeví na dafilms, hraje Eliška Křenková.

Nenápadnou, ale důležitou událostí byl i nový snímek Jana Prušinovského Chyby, v němž se hlavní hrdinka zaplete s pornobranží. Film aktuálně nabízejí oba zmíněné portály dafilmsAerovod. Na Aerovodu lze najít také artové Žáby bez jazyka nebo dětský snímek Mazel a tajemství lesa.

Kiny vedle Zrcadel ve tmě proběhl bez většího povšimnutí další nenápadný, ale o to cennější debut. Temná Okupace Michala Nohejla, podle mnohých asi nejpozoruhodnější domácí film loňského roku, vypráví o sovětském okupantovi v oblastním českém divadle a je nevybíravou sondou do české národní povahy a zároveň stylovým snímkem s hudbou pražských Kill the Dandies!. Film, který v kinech vidělo jen 3 400 diváků, je nyní k vidění online na platformě dafilms i Aerovod a láká i na herecké obsazení s Martinem Pechlátem, Antonií Formanovou či Otakarem Brouskem mladším.

Letos vzniklo i velké množství víceméně zaměnitelných komedií: Mstitel, Ubal a zmiz, Deníček moderního fotra, Večírek, Jedině Tereza, Cesta domů, Zbožňovaný, Láska na špičkách či Kurz manželské touhy. Řada z těchto filmů je legálně k vidění na různých online platformách, nejsem si ale jistá, že vám je s klidným svědomím mohu doporučit.

Netflix ovšem uvádí letos pátý nejnavštěvovanější snímek českých kin Matky a nově také hororovou komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce, což jsou počiny, které rozhodně doporučit lze.

Loni proběhly v českých kinosálech také premiéry tří animovaných filmů, jež na plátna vstoupily po masivním zahraničním ohlasu, a potvrdily tak, že na poli animovaného filmu Česko hravě obstojí i v mezinárodním srovnání. Rodinné Myši patří do nebe i afghánské drama Moje slunce Mad doplnil na konci listopadu ještě česko-francouzský snímek Přes hranici, který vznikl taktéž na českých animačních stolech. Žádný z těchto filmů zatím legální cestou online dostupný není.

Co se týče domácích dokumentů, většinu těch loňských uvádí online videotéka dafilms. Najdete tu ceněné filmy Jednotka intenzivního života a Opouštět Počátky. Je tu i nový časosběr Heleny Třeštíkové s názvem Anny stejně jako Nová šichta či Rekonstrukce okupace. A v neposlední řadě i hojně diskutovaný dokument Každá minuta života od Eriky Hníkové. Letošní nejnavštěvovanější dokument českých kin, sladkobolný portrét Karla Gotta Karel, je nově k vidění na Netflixu.

Souhrn českých filmů dostupných online nabízí například stránky Českého lva. A jestli vás současné české filmy spíše iritují, máme pro vás ještě jeden tip – na YouTube kanálu Česká filmová klasika, který provozuje Národní filmový archiv, najdete reprezentativní výběr toho nejlepšího z historie české kinematografie od první republiky až po éru normalizace. Včetně Formanova Konkursu, Menzelovy Žebrácké opery, Chytilové Vlčí boudy, Herzových Petrolejových lamp či komedie Vražda ing. Čerta s Jiřinou Bohdalovou v jedné z jejích nejlepších rolí. Některé starší české filmy uvádí i portál dafilms – tady se můžete podívat třeba na Spalovače mrtvol, Případ pro začínajícího kata či Ucho.

Televize si po silvestrovském třeštění schovává zajímavější nabídku až na prime time. ČT1 v premiéře uvede nový a prý definitivně poslední díl koprodukčního seriálu Marie Terezie, na Nově připomenou potterovské výročí prvním dílem filmové série Harry Potter a kámen mudrců. ČT2 ve 20 hodin nabídne nezapomenutelné duo Robert Redford a Paul Newman v neméně nezapomenutelném filmu Podraz.

A kdyby se divákům nechtělo čekat do zítra, kdy ČT v televizní premiéře uvede film Šarlatán, podívat se na něj mohou už dnes na Aerovodu. Českým online platformám do nového roku popřejme, ať legálně nabízejí tolik nových filmů, kolik budeme schopni zhlédnout. A českým televizím snad jen to, aby dokázaly svou televizní nabídku přizpůsobit svému stále mladšímu a náročnějšímu publiku. Jinak se jim může stát, že napřesrok už se na všechno budeme dívat jenom online.

Reklama

Doporučované