Hlavní obsah

Lidé z ohnisek by po Česku cestovat neměli, míní vládní epidemiolog

Foto: Profimedia.cz

Roušky budou moci lidé odložit i při cestování tramvají. Povinné zůstanou v pražském metru. (Ilustrační foto)

Reklama

Většinu republiky čeká konec povinného nošení roušek a rozvolnění dalších pravidel. Vývoj okolo covid-19 se ale ještě může zdramatizovat, podle epidemiologa Rastislava Maďara i kvůli bezohlednosti některých nakažených.

Článek

Ve většině regionů se podařilo snížit počet nových případů covid-19 na naprosté minimum, nákaza se ale stále nepouští hned několika regionů. Jejich obyvatelé si proto na konec povinných roušek a další rozvolnění musí ještě počkat. Nyní pro ně dokonce nastává úplný opak.

Od úterý tak přitvrdí pravidla na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakázané budou návštěvy nemocnic a sociálních zařízení, hromadné akce se budou muset spokojit s maximálně 100 návštěvníky. Omezení se týká i koupališť.

V Moravskoslezském kraji navíc zůstanou povinné roušky uvnitř budov při větších akcích a v některých provozovnách. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku ve všech budovách i MHD. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Pokud jde o aktuální nárůst počtu nakažených s covid-19 - zčásti je výsledkem rozsáhlého testování na Karvinsku, někde je za ním bezohlednost nakažených, kteří i s příznaky chodí mezi lidi.

„Většinou se o tom dozvíme od lidí z jejich okolí. Daný člověk se většinou nepřizná, že měl potíže - jsou to třeba kolegové, kdo řeknou, že se jim ten člověk nezdál a že měl příznaky,“ uvedl epidemiolog a šéf ministerské pracovní skupiny pro uvolňování karantény Rastislav Maďar.

Podle něj i do budoucna bude hrát chování lidí klíčovou roli. „Od jednoho člověka s příznaky nakonec může být i několik desítek dalších. Nejenže to způsobuje zhoršení situace, ale i celkové zhoršení ratingu České republiky vůči zahraničí,“ dodal.

Změny na semaforu

Zatím podle něj nejsou signály, že by okolní státy chtěly kvůli nárůstu počtu nakažených v tuzemsku Čechům uzavírat své hranice, data ale vnímají. Patří mezi ně třeba Slovensko - české ohnisko je blízko hranic, situace u sousedů je navíc mnohem lepší než u nás.

„Našich dvě stě až tři sta případů za den je pro ně velkým vykřičníkem. Ale věříme, že až se dotestuje na Karvinsku, bude incidence u nás poměrně rychle klesat. Mezitím je důležité, aby lidé z ohnisek nákazy příliš necestovali po Česku - zejména pokud by měli příznaky nákazy - a aby se neúčastnili hromadných akcí - včetně těch, které považují za bezpečné, třeba firemní,“ dodává.

Pokud jde o semafor bezpečných a rizikových zemí pro cesty do zahraničí, česká data jsou pro barevnou škálu výchozí hodnotou. Mění-li se nyní některé země ze žlutých na zelené a tedy bezpečné, může to podle něj částečně souviset i s přibývajícími nakaženými v Česku.

„Pokud dojde k poklesu incidence nákazy po ukončení plošného testování na Karvinsku - což očekáváme - je možné, že některé země, kterým se barva na mapě zlepšila, se zase budou zhoršovat. Protože se zlepší referenční hodnota Česka,“ vysvětlil odborník.

Pokud jde o případné omezení cestování z rizikové Karviné, není zatím podle Maďara namístě. Případy covid-19 jsou v oblasti stále v drtivé většině omezeny na horníky a jejich blízké kontakty, nedochází tedy k pronikání infekce do širší společnosti. Zároveň mají nemocnice k dispozici velké kapacity. Omezení cestování ze zasaženého regionu by podle něj navíc lidem bezdůvodně zkomplikovalo například dojíždění za prací.

Roušky a ohniska

- V Moravskoslezském kraji bude i po 1. 7. 2020 nadále platit povinnost nosit roušky uvnitř budov na hromadných akcích - tedy i v kinech či divadlech - při účasti nad 100 lidí a také v provozovnách, kde hrozí větší riziko přenosu nemoci, s výjimkou restaurací. Na tiskové konferenci představitelé ministerstva zmínili třeba kadeřnictví.

- Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku budou roušky povinné ne jen při vnitřních hromadných akcích, jak uvedlo ministerstvo dříve, ale ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a také v městské hromadné dopravě.

Roušky v metru

Na dalším vývoji se nicméně podepíše i aktuální rozvolnění okolo nošení roušek. Pracovní skupina pod Maďarovým vedením se nakonec rozhodla, že je lidé budou moci ve většině republiky od 1. července odložit. V Praze si je ale stále musí vzít do metra nebo při návštěvě nemocnice.

„Budeme to sledovat a nejpozději do 14 dnů situaci vyhodnotíme. Aktuálně převážila obava z toho, že povinné nošení roušek v neklimatizovaných prostředcích veřejné dopravy by i rizikovým skupinám populace - jako jsou kardiaci, astmatici a podobně - způsobilo více zdravotních potíží, že by nebyly schopny to udýchat, než jaké by bylo riziko nákazy za stávající epidemiologické situace,“ dodal epidemiolog.

Ministerstvo zdravotnictví bude také od 1. července denně zveřejňovat mapu rizikových regionů v Česku. Vyhodnotí v ní nárůst pozitivních s covid-19, hospitalizace a další trendy za poslední den a týden. Zatím je nejhorší situace v okresech Karviná, Frýdek-Místek a Ostrava-město.

Reklama

Související témata:

Doporučované