Hlavní obsah

Fiala: Jsme připraveni okamžitě převzít odpovědnost za vládu Česka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Fiala, Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Šéf ODS a budoucí premiér Petr Fiala se sešel ve Sněmovně s lídry koaličních stran. Po schůzce řekl, že situace v zemi je vážná a že jsou koalice připraveny k okamžitému převzetí vlády. Zítra jej čeká jednání s prezidentem.

Článek

Ve Sněmovně se v úterý před polednem sešli předsedové koalic, které spolu sestavují vládu. Předsedu ODS Petra Fialu zítra odpoledne čeká důležité setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici.

„Jsme připraveni okamžitě převzít odpovědnost za vládu Česka,“ řekl po schůzce šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. Situace v zemi je podle něj vážná a je třeba ji řešit.

Fiala by měl Zemanovi sdělit jména adeptů do vlády. Předsedové Spolu a PirSTAN již předtím podepsali koaliční smlouvu, kterou toto pondělí jako poslední schválilo celostátní fórum Pirátů.

Známe jména všech kandidátů. S tímto seznamem budoucích členů vlády půjdu zítra za panem prezidentem. Kdy vládu převezmeme, záleží na prezidentovi.
Petr Fiala, předseda ODS, kandidát na premiéra

„Známe jména všech kandidátů. S tímto seznamem budoucích členů vlády půjdu zítra za panem prezidentem. Kdy vládu převezmeme, záleží na prezidentovi,“ dodal Fiala. Jména příštích ministrů ale dnes Fiala odmítl sdělit.

„Budu věřit, že pan prezident vidí tu situaci stejně jako my, že je potřeba rychle jednat a dospět k tomu, aby tu byla nová vláda, která s plnou legitimitou začne problémy řešit,“ dodal.

Převzít správu země chce nová koalice i s ohledem na nepříznivou situaci epidemie covidu-19. Kabinet v demisi podle Fialy nepřijímá potřebná opatření dostatečně rychle. „I to je důvod, proč jsme se tak rychle připravili na to, abychom mohli odpovědnost převzít, protože ta situace opravdu nesnese odkladu,“ uvedl Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se vyjádřil i k hlasování členské základny Pirátů o přistoupení ke koaliční smlouvě, které začalo v pátek a skončilo v pondělí večer. Piráti schválili smlouvu Spolu a PirSTAN jako poslední z pětice stran. Bartoš poukázal na to, že i ostatní strany schvalovaly přistoupení ke smlouvě podle svých pravidel na patřičné úrovni. Poznamenal, že u jiných stran to překvapení nevzbuzovalo. Piráti budou v celostátním fóru, do kterého patří všichni členové strany, patrně přes víkend hlasovat také o nominantovi na ministra pro legislativu. Šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek se minulý týden po debatě spolustraníků o kumulaci funkcí kandidatury na tuto pozici vzdal.

Kabinet bude mít 18 členů, ODS vedle premiéra obsadí pět pozic. Tři ministři připadnou lidovcům a dva TOP 09. Starostové a nezávislí budou mít čtyři ministry, Piráti tři. Strany už většinou interně jména kandidátů projednaly, veřejně je však podle vzájemné dohody nepotvrzují. Fiala je chce zveřejnit až poté, co s nimi seznámí prezidenta Zemana.

Foto: Twitter Markéty Pekarové Adamové

Dnešní jednání vládní koalice.

O víkendu schválili čtveřici kandidátů Starostové, své dva adepty do vlády potvrdila i TOP 09. Hotovo ještě nemají Piráti. Podle informací Seznam Zpráv Piráti už našli náhradníka za šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka, který se minulý týden vzdal po debatě spolustraníků o kumulaci funkcí kandidatury na ministra pro legislativu.

Takto se rýsuje nová vláda Petra Fialy:

Foto: Seznam Zprávy

Budoucí vláda Petra Fialy.

Reklama

Doporučované