Hlavní obsah

Maďar se Sputnikem je víc než Rus, vadí hoteliérům. Chybí jim bohatší turisté

Foto: Getty Images

Hoteliérům vadí nerovnost v očkování. Rusové se vracejí pomalu.

Reklama

Rusové byli před covidem třetími nejčastějšími turisty v Česku. S pandemií se po nich slehla zem a jejich návratu nepomáhají ani posílené letecké linky. Mohou za to politici, mají jasno hoteliéři.

Článek

„Do Prahy má létat 14 přímých letů z Ruska, ale pořád se na Rusy se Sputnikem díváme jako na neočkované. Když přijede Maďar se Sputnikem, tak má normální evropský certifikát. Přijde mi to jako Potěmkinova vesnice a chceme debatovat o změně podmínek,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Podle něj je to v kontrastu s tím, že České aerolinie (ČSA) na začátku září navýšily počet přímých letů mezi Prahou a Moskvou ze tří týdně na každodenní spojení. Přímý spoj se od konce dubna spustil také mezi Prahou a Petrohradem.

Smartwings Group, majitel ČSA, připouští, že obnovení příjezdové turistiky z Ruska do Česka brání dvě věci. Pomalé vydávání zejména turistických víz. Víza se vydávají omezeně pro studenty, rodiny apod. A také zmíněné neuznávání vakcíny Sputnik V. „To pochopitelně nadále efektivně brání obnovení příjezdové turistiky,“ uvedla mluvčí Vladimíra Dufková.

Evropská léková agentura zatím oficiálně neschválila ruskou vakcínu a turisté očkovaní touto látkou musejí podstoupit testy a karantény, jako by očkování neměli. Ale na Evropany naočkované touto látkou se nahlíží mírnější optikou.

Cestující ze zemí mimo EU musejí kromě příjezdového formuláře absolvovat test na covid-19 před odletem a také po příjezdu do Česka, kdy musí být v karanténě do doby výsledků testu. To podle Stárka některé odradí.

V Evropě se Sputnikem V očkovalo třeba v Maďarsku a San Marinu. Také někteří Slováci jsou naočkovaní ruskou vakcínou, nicméně sousední země nakonec většinu nakoupených dávek nepoužila a prodala je zpět do Ruska.

Na Rusy jsme se orientovali ve dvou pražských hotelech, ale teď je to na bodu mrazu.
Gabriela Zmeková, manažerka společnosti Bohemia Properties

Očkované osoby mají výjimku z testování, to však neplatí u turistů ze zemí mimo EU+, u nichž se akceptují jen vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou nebo jejich ekvivalenty.

Nejvíce se Sputnikem V podle serveru Statista.com očkuje kromě Ruska v Indii, Číně, Íránu, Egyptě a v Argentině. Ztížené podmínky cestování mají i návštěvníci z dalších zemí, například Spojených arabských emirátů.

Rusové zmizeli z žebříčku

„Na Rusy jsme se orientovali ve dvou pražských hotelech Duo a Leonardo, ale teď je to na bodu mrazu. Za září v hotelu Duo obsadili 13 pokojonocí, což je u třetího největšího pražského hotelu nic. Před covidem byli Rusové v první desítce návštěvníků,“ popsala Gabriela Zmeková, manažerka společnosti Bohemia Properties. Firma provozuje pět hotelů pod značkou Jan Hotels, z toho tři v metropoli. „Turisty stoprocentně odradí podmínky testování a karantén,“ dodala.

Vadí mi nejen nerovnost v očkování ve vztahu k Rusku, ale i k dalším národům. Máme problém se zeměmi Latinské Ameriky, kde používají vakcíny neuznávané v EU.
Gabriela Zmeková, Jan Hotels

„Vadí mi nejen nerovnost v očkování ve vztahu k Rusku, ale i k dalším národům. Máme problém se zeměmi Latinské Ameriky, kde používají vakcíny neuznávané v EU,“ řekla. Další komplikaci to představuje u několika zaměstnanců hotelové skupiny z Ruska, kteří nevědí, čím se očkovat. V Rusku totiž zároveň neuznávají vakcíny schválené v Evropě.

Z hlediska turismu byli Rusové v roce 2019 třetími nejčastějšími turisty po návštěvnících z Německa a Slovenska. Zemi jich navštívilo téměř 565 tisíc. Celkem přicestovalo přes 10,8 milionu turistů, z nichž nejpočetnější byli Němci (přes 2 miliony). Loni Česko navštívilo téměř 2,8 milionu nerezidentů a Rusové se v první desítce vůbec neumístili.

Končí doba velkých slev

Podle některých hoteliérů ale začala být nouze o ruskou klientelu, která utrácela více peněz, už dříve. „Rusové přestali jezdit už v roce 2018, v době, kdy Rusko postihla ekonomická krize. Momentálně začíná ožívat letecká doprava. Máme také hosty z Rakouska, Německa i Francie a začínají rezervace na příští rok. Například skupina z USA si rezervovala v Praze pobyt na srpen 2022,“ popsal hoteliér Jiří Gajdošík, který provozuje hotely na horách a také na pražské Kampě a v Nerudově ulici. Všechny už jsou otevřené.

Také hoteliéři se musejí popasovat s inflací. Riziko pro ně představuje například výrazné navyšování cen dodávek elektřiny. Nebude se tak opakovat rok 2020, kdy zejména Praha zažívala výprodej pokojů a slevy v desítkách procent, kterými se snažili nalákat české turisty.

Němců jezdí stále málo. Je tam velká mediální masáž, aby podporovali místní podniky, kulturu a akce.
Gabriela Zmeková, Jan Hotels

Momentálně situace vypadá o něco lépe a částečný návrat zažívá i kongresová turistika. „Dnes máme zpět kolem 50 až 60 procent kongresových turistů, ale jsou to hlavně lokální akce, semináře, tréninky a konference. Stále chybí velké mezinárodní akce,“ dodala Zmeková. Ze zahraničních turistů přijíždějí hlavně Němci, Poláci a Slováci. Stále však výrazně převažují Češi.

„Na druhou stranu Němců jezdí stále málo. Je tam velká mediální masáž, aby podporovali místní podniky, kulturu a akce,“ popsala manažerka.

Reklama

Doporučované