Hlavní obsah

Mák přímo ze dvora je levnější a neomámí vás, lákají pěstitelé

Foto: Vlastimil Mikšík

Český potravinářský mák obsahuje výrazně nižší množství návykových alkaloidů než technický mák pěstovaný v zahraničí pro farmaceutické účely.

Reklama

Pěstitelé máku vyrazili do boje o českého zákazníka. Náš mák je lepší a zdravější než zahraniční, argumentují. Dneškem zprovozňují takzvanou Makovou mapu, která ukazuje, kde v Česku si lze koupit mák bez prostředníka.

Článek

Češi patří k šampionům ve výrobě i spotřebě máku a v jeho pěstování mají dlouhou tradici. Ta zaručuje, že v tuzemském máku je obsaženo méně návykových látek, takzvaných morfinových alkaloidů. Je podle nich také hezčí a chutnější než mák ze západních zemích, a proto ho chtějí v očích spotřebitelů zviditelnit.

„Na polích České republiky pěstujeme jen kvalitní potravinářské odrůdy, žádné jiné. V jiných zemích ale pěstují i odrůdy pro průmyslové využití (farmacie), kde semeno máku nelze v potravinářství využít. Přesto se k nám dováží a je nelegálně míchán s naším potravinářským mákem a následně prodáván v obchodech i za vyšší ceny ve srovnání s kvalitním mákem ze dvora,“ vysvětluje ředitelka spolku Český modrý mák Stanislava Koprdová důvody toho, proč makový portál vznikl.

Do portálu se přihlásily zhruba dvě desítky pěstitelů. Jedním z nich je Josef Michalíček z Českomoravské vrchoviny, který začal mák pěstovat mezi prvními zemědělci už v roce 1993. „Mrzí mě, když lidé v obchodech narazí na pančovaný mák a odradí je to koupit si ten náš český,“ říká zemědělec, který začínal s produkcí necelých dvaceti hektarů a nyní jich osévá přes dvě stě.

Zkušenosti zákazníků mu dávají za pravdu. „Mák mi moc chutná. Asi před rokem jsem ale chtěla udělat škubánky a koláče s mákem a už když jsem otevřela sáček, tak vypadal zvláštně. Měl divnou barvu i chuť. Nejdřív jsem si myslela, že je prošlý, ale nebyl. Nakonec jsem ho hodně smíchala s cukrem a dalo se to jíst, ale od té doby jsem ho raději nekoupila,“ popisuje svou zkušenost Eva Sedláková.

Pěstitelé mají podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce pravdu v tom, že český mák je kvalitnější a zdravější.

„Český modrý mák se svými organoleptickými vlastnostmi a obsahovým složením odlišuje od jiných máků uváděných v České republice na trh. Vykazuje mimořádně vysoký obsah vápníku (průměrně 1402 mg/100 g máku), vysoký obsah vitaminu E (průměrně 4 mg/100 g máku), niacinu a thiaminu a vysoký obsah dalších minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo). Dále se vyznačuje nízkým obsahem alkaloidů v makovině a má odlišné senzorické vlastnosti. Je sladký, typicky modrý a má svíranou vůni,“ potvrzuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Tuzemské normy požadují, aby v sobě mák neměl žádné nečistoty, toxické látky a maximální množství morfiových alkaloidů bylo 25 mg/kg. Kdo se dále dobrovolně přihlásí k české cechovní normě a opatří obal logem ČCN, musí mít obsah alkaloidů o 5 mg/kg nižší. V případě nedodržení těchto limitů hrozí pěstitelům sankce.

Čeští pěstitelé podle Vlastimila Mikšíka z České zemědělské univerzity v Praze přísnější cechovní normy hravě splňují, protože průměrný obsah morfiových alkaloidů je 7,44 mg/kg. Naopak v tržní síti je průměrný obsah 36,71 mg/kg, tedy vyšší, než je stanovený limit.

Loni bylo do Česka podle SZPI dovezeno 175 zásilek máku v celkovém objemu 868 tun. Nejvíce semen k nám putovalo se Slovenska (747 t). Ze šarží odebraných ke kontrole jich normami neprošla zhruba šestina.

„Na základě naměřených hodnot morfinových alkaloidů se lze domnívat, že v případě nevyhovujících vzorků máku se nejedná o potravinářské máky, ale o máky určené pro použití ve farmaceutickém průmyslu,“ vysvětluje Kopřiva.

A právě kvalitnější mák chtějí čeští pěstitelé postavit proti zahraničnímu. Vedle kvality mu však chtějí konkurovat také cenou.

Český statistický úřad sice údaje o spotřebitelských cenách máku neeviduje, protože navzdory české světově vysoké spotřebě máku se jedná o marginální položku v nákupním koši, údaje o velkovýrobní ceně však ukazují, že kilogram máku stál loni 70,3 Kč. V obchodech se cena pochybuje nejčastěji od 40 do 50 korun za 200 gramů, tedy od 200 do 250 korun za kilogram.

„My prodáváme mák v rozmezí 80 až 150 korun za kilogram podle odebraného množství, odebírané doby a odrůdy,“ vysvětluje pěstitel Michalíček.

Anketa

Jakou náplň do koláčů máte nejraději?
Tvarohovou
16,6 %
Makovou
62,7 %
Ořechovou
6,9 %
Povidlovou
9,6 %
Ovocnou (jablečná, hrušková, borůvková...)
4,2 %
Celkem hlasovalo 595 čtenářů.

Reklama

Doporučované