Hlavní obsah

Petříček: Vojtěcha bych na velvyslance i zvažoval. Trafiky ale nedávám

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sociální demokracii čeká perný rok, kromě řešení pandemie ve vládním tandemu s ANO se bude muset poprat s podzimními volbami. A předvolební průzkumy jí moc nefandí. Podle ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka je potřeba změnit styl, a proto se rozhodl, že bude kandidovat na předsedu strany.

Co vše hodlá ministr zahraničí změnit? Tomáš Petříček odpovídal v pořadu Ptám se já.

„Jan Hamáček je spojen se současnou vládou, se spoluprací s Andrejem Babišem. Já chci stavět tým, který s touto vládou není sesouladěn,“ řekl Petříček s tím, že by ČSSD z vlády s ANO do voleb neměla odejít, je ale přesvědčen, že dál spolupráce s ANO nebude moci pokračovat.

Ministr zahraničí také lituje, že se vládě nepodařilo vyjednat prodloužení nouzového stavu. Pro jeho opakované vyhlášení prý na vládě hlasoval. „Selhala opozice i koalice. Vysílá to blbý signál partnerům v Evropě. Hůř se mi vysvětluje sousedům v Německu, že je situace pod kontrolou,“ vysvětlil.

Petříček se vyjádřil i k možné nové diplomatické kariéře exministra zdravotnictví ANO Adama Vojtěcha, který by se mohl stát velvyslancem ve Finsku. Informace podle něj ale neměla prosáknout do veřejného prostoru. „Je to velmi nekorektní vůči případné hostující zemi,“ hájil se.

„Chci zdůraznit, že jsem nikdy v době svého působení neprosazoval a neprosadil žádného bývalého představitele sociální demokracie do pozice velvyslance. Nikdy jsem nechtěl dávat politické trafiky,“ řekl v pořadu Ptám se já ministr zahraničí Tomáš Petříček, ale přiznal, že právě ministr zahraničí je tím, kdo jména kandidátů na velvyslance vládě předává.

Dodal, že i v minulosti se politici bez diplomatické zkušenosti stávali velvyslanci: „Není to nic výjimečného pro Českou republiku. Já ale vždy prosazoval experty a karierní diplomaty.“ Přiznal ovšem, že by možný požadavek na jmenování Adama Vojtěcha velvyslancem i zvažoval.

Jak hodnotí působení Jana Hamáčka? A proč by s ANO už po volbách nechtěl jednat?

Pusťte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích. Poslechnout si ho můžete také ve videu:

„Nikdy jsem nechtěl dávat politické trafiky,“ řekl v pořadu Ptám se já ministr zahraničí Tomáš Petříček.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované