Hlavní obsah

Glosa: Jak je to s ostravskou kasičkou pana Gupty?

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek z Liberty Ostrava z roku 2021.

Reklama

Stop privatizaci zisků a socializaci ztrát, zavelel ministr Síkela. Až na to, že…

Článek

„Stát už nebude sloužit jako kasička pana Gupty ani jako jeho záložna,“ pravil ve středu ministr průmyslu Jozef Síkela. Jde o britského podnikatele Sanjeeva Guptu, majitele v problémech se potácejících hutí Liberty Ostrava.

To je bojovný a pozoruhodný výrok. Pro pořádek upřesněme, že „kasička“ je myšlena jako zdroj, ze kterého se sypou peníze, ne jako klíčová pomůcka střadatele.

Ministr tak naráží na to, že v časech, kdy podnik vydělával, putovaly jeho zisky do jiných firem Guptovy skupiny, často ve formě půjček. Pohledávky ostravské Liberty vůči spřízněným společnostem tak dělají přes osm miliard korun.

Takže teď prý stát panu Guptovi ani nezaplatí dlužné účty za elektřinu, ani nepůjčí záchranný padák. Žádná privatizace zisků a socializace ztrát se pod vládním patronátem – tentokrát – konat nebude.

To zní jako poměrně zásadový postoj, tím spíš z úst člena pravicově-liberálního kabinetu. Až na to, že…

Liberty Ostrava zaměstnává přímo asi šest tisíc lidí. A spousta dalších pracovních míst je na hutě navázaná. Kdyby měla firma zbankrotovat a nenašel by se pro ni kupec, vyhaslé pece by znamenaly kardinální sociální problém pro celý region, asi i za jeho hranicemi. To se sice zatím neděje, ale ani za současné situace nemohou stát, kraj ani město pokrčit rameny a vzkázat soukromníkům: „Nějak se dohodněte, my to platit nebudeme.“

Jinými slovy, jestli se kasička pana Gupty vyprázdní natolik, že brána do fabriky zůstane zavřená na řetěz, erární pokladna to stejně pozná. Významně.

Síkelův slovně pevný postoj kromě toho kontrastuje s tím, jak vláda (a její předchůdkyně) přistupovala k „záchraně“ podniků a podnikatelů v údajně těžce zkoušených odvětvích. Vyplacené podpory alias dotace v řadě případů po oznámení hospodářských výsledků rozhodně neladily s dřívějšími apokalyptickými scénáři, malovanými některými byznysmeny.

Takže, řečeno s ministrem, stát i tady mnohokrát posloužil jako něčí kasička. Asi je to už jeho i náš společný osud.

Mimochodem, před pár dny vláda rozhodla, že firmám s velkými nároky na energii pošle tři a půl miliardy korun, aby si poradily s cenami elektřiny. Tady už zásadovost bledne docela. Takže jak to bude: Tu kasičku rozšlapeme, nebo do ní naopak znovu poslušně přispějeme?

Reklama

Doporučované