Hlavní obsah

Kam v létě vyrazit? Vyzkoušejte zoologickou zahradu

Foto: Profimedia.cz

Zoologická zahrada v Praze.

Reklama

Nevíte kam v létě vyrazit? Vyzkoušejte zoologickou zahradu, kterých jsou v České republice desítky. Kam se v Česku vyjet podívat za bílými tygry, králem zvířat nebo klokany z Austrálie? Podívejte se na naše tipy.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru Covid-19 jsou možná určitá omezení a opatření s ní spojená. Pro více informací sledujte webové stránky příslušné zoologické zahrady. Aktuální dění kolem koronaviru sledujeme zde >

Zoo Praha

Každý den se od 9 hodin ráno návštěvníkům otevírá zoologická zahrada v hlavním městě Praze. Nachází se v části pražské Troji a má rozlohu 58 hektarů. Návštěvníci, kterých je ročně přes jeden milion, se mohou těšit na více než 150 expozic a 13 pavilonů, které obývá přes 600 různých druhů zvířat. V letních měsících - červen, červenec, srpen - je prodloužená otevírací doba do 21 hodin, ovšem pavilony, stánky a restaurace zavírají v 19 hodin. Mimo zvířecí obyvatele zoo laká i na doprovodný program a akce.

Vstupné - dospělí 250 Kč / děti, studenti 200 Kč / důchodci 150 Kč / rodinné vstupné 800 Kč.

Zoo Chleby

Nedaleko Nymburka se nachází zoologická zahrada Chleby. Každý den své brány návštěvníkům otevírá v 9 hodin ráno a od dubna do září je otevřena do 18 hodin večer, i o víkendu či svátcích. Její vznik se datuje do roku 1997, kdy se původně jednalo o soukromou sbírku vzácných ptáků, později i s pomocí přestěhování se postupně rozšiřovala. Zhruba do roku 2012 byla nejmenší zoologickou zahradou v České republice. Oblíbené jsou zde surikaty, velké sladkovodní akvárium nebo se tu nachází výběh velbloudů či pavilon s gepardy.

Vstupné - dospělí 150 Kč / děti, studenti, důchodci, invalidé (ZTP) 110 Kč / děti do 3 let zdarma.

Zoo Dvůr Králové - Safari Park Dvůr Králové

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové patří k nejznámějším zoo v České republice, zároveň svojí rozlohou 94 hektarů patří i mezi ty největší. V roce 2018 došlo k přejmenování na Safari Park Dvůr Králové, protože jako jediní v České republice nabízí návštěvníkům Africké a Lví safari otevřené od roku 2015. Na návštěvníky tu čeká přes 2 tisíce zvířat, prvenství drží v počtu afrických zvířat, kterých se ve Dvoře Králové nachází nejvíce v Evropě. Každý den (včetně svátků) je v hlavní sezoně otevřeno od 9 do 18 hodin. Vjezd autem do safari je pouze do 17:15.

Vstupné (hlavní sezona) - plné 240 Kč / snížené 190 Kč / rodinné: dospělí 210 Kč, dítě 170 Kč / děti do 3 let zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Dvůr Králové - Leopardi.

Zoo Ústí nad Labem

Východně od centra města Ústí nad Labem se nachází na svahu Mariánské skály zoologická zahrada. Vznikla v roce 1908 a ze začátku byla jen soukromou ptačí rezervací, zoologickou zahradou se v pravém slova smyslu stala až na konci 60. let, kdy se následně do zahrady dostalo na 80 druhů zvířat. Dnes už láká na více než tisíc druhů zvířat, ať už to jsou oblíbené zebry, jejichž chovu se zde velmi daří, nebo levharty, orangutany, lamy, tapíry či tučňáky. Otevírací doba areálu je v letním období od dubna do září od 9 do 19 hodin, pavilony i pokladny se zavírají o hodinu dříve.

Vstupné (duben - září) - dospělí 120 Kč / děti, studenti, důchodci 60 Kč / rodiné (2+2) 310 Kč / děti do 3 let zdarma.

V Ústeckém kraji můžete také navštívit Zoologickou zahradu Děčín nebo Podkrušnohorský zoopark Chomutov.

Zoo Jihlava

Říčka Jihlávka protékající městem Jihlava ve svém údolí ukrývá zoo. Historie zoologické zahrady v Jihlavě sahá do konce 60. let, kdy v údolí vznikal zookoutek s papoušky a bažanty, postupem času se rozrůstala a v roce 1982 získala oficiální razítko. Dnes láká na více než 200 druhů zvířat, 14 expozic a svoji chloubu - perské levharty, které má v České republice už jen Safari Park Dvůr Králové. Otevřeno mají v zoo od 8 do 18 hodin od května do září.

Vstupné (květen - září) - dospělí 120 Kč / děti, studenti 70 Kč / 60+ 80 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Jihlava.

Zoo Plzeň

Na severu Plzně se nachází zoologická zahrada, jejíž součástí je i botanická zahrada a dokonce DinoPark, který je ale otevřený jen od dubna do října. Plzeňská zoo je čtvrtou nejnavštěvovanější zoologickou zahradou v České republice a patří mezi nejoblíbenější turistická místa v Plzeňském kraji. Zoo je rozdělena na 6 hlavních zón - Evropa a netropická Asie, Tropická Asie, Severní Amerika, Jižní Amerika, Afrika a Austrálie. Lákadlem jsou nosorožci indičtí, žirafy nebo hroši, ale i spousta dalších zvířat. Otevírací doba je od března do října od 8 do 19 hodin, pokladny zavírají o hodinu dříve.

Vstupné zoo - dospělí 170 Kč / děti, studenti, senioři 120 Kč / rodinné (2+2) 550 Kč / dítě do 3 let zdarma.

Vstupné DinoPark - dospělí 130 Kč / děti, senioři, studenti 90 Kč / rodinné (2+2 350 Kč

Vstupné zoo + DinoPark - dospělí 280 Kč / děti, studenti 190 Kč / rodinné (2+2) 890 Kč / dítě do 3 let zdarma.

Vše, co potřebujete vědět při cestě do zahraničí

Zoo Liberec

Nejstarší zoologickou zahradu v České republice najdete na severu Čech v Liberci. Byla založena roku 1919 a každoročně do zhruba 13 hektarů rozlehlého areálu zavítají statisíce návštěvníků. Hlavním lákadlem liberecké zoo jsou bílí tygři, stejnojmenný je i místní hokejový klub Bílí Tygři Liberec. Mezi 170 druhy zvířat naleznete například lachtany, alpaky, antilopy nebo levharty. V červenci, srpnu a září je otevírací doba od 8 hodin ráno do 20 hodin, v záři pak jen do 18 hodin. Pavilony zavírají o 15 minut dříve a pokladny 45 minut před zavřením zoo.

Vstupné (duben - říjen) - dospělí 160 Kč / děti, senioři (65+), studenti, ZTP 120 Kč / rodinné (2+2) 490 Kč / rodinné (2+3) 590 Kč / děti do 3 let zdarma / dárci krve (průkaz nutný a poslední odběr max. jeden rok) 30 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Liberec - Bílí tygři.

Zoo Tábor

S rozlohou 10 hektarů se jedná o největší jihočeskou zoologickou zahradu. Původní zoo, která existovala od roku 2011, zkrachovala v roce 2015. Tehdy ji koupil Evžen Korec, znovu otevřel a postupně areál rozšiřuje. Hlavním cílem zoo je ochrana ohrožených druhů, mezi 60 druhy zvířat naleznete například tygra ussurijského, vlka arktického, medvěda baribala, rysa karpatského a mnoho dalších. Zoo Tábor letos slaví 5. narozeniny a pro své návštěvníky si připravila speciální akce, například 24. července se uskuteční večerní prohlídka. Až do konce srpna má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin.

Vstupné - dospělí 110 Kč / děti 60 Kč / rodinné (2+2) 280 Kč / děti do 3 let, psi, ZTP/P, vozíčkáři zdarma.

V Jihočeském kraji můžete také navštívit Krokodýlí zoo Protivín, Park exotických zvířat Dvorec u Borovan nebo Zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou.

Zoo Brno

Nedaleko Brněnské přehrady se na svazích Mniší hory nachází brněnská zoologická zahrada. Ta byla otevřena v srpnu 1953. Nachází se tu přes 200 druhů zvířat, mezi největší lákadla patří lední medvědi. Dále tu žijí alpaky, anakonda velká, polární lišky nebo rosomák sibiřský, jehož mládě se poprvé v České republice narodilo právě v Brně. Až do září je zoo otevřena od 9 do 17 hodin.

Vstupné (březen - říjen) - dospělí 140 Kč / děti, senioři, studenti, ZTP 100 Kč / rodinné (2+2/3) 430 Kč / děti do 3 let, ZTP/P zdarma.

V Jihomoravském kraji můžete také navštívit Zoologickou zahradu Hodonín nebo Papouščí zoologickou zahradu Bošovice.

Zoo Olomouc

Zoo v Olomouci začínala jako zookoutek, kde bylo jen pár druhů zvířat. Od roku 1956 stojí na Svatém kopečku v Olomouci a návštěvníkům nabízí skoro dva tisíce zvířat. Mezi nimi klokany nebo levharty. Do konce srpna se od 10 do 15 hodin můžete těšit co půlhodinu na komentované krmení. Přesný program najdete na stránkách zoo. Do srpna je otevřeno od 9 do 18 hodin, jedná se o otevírací dobu pokladen, zoo musíte opustit do 2 hodin po jejich uzavření.

Vstupné (březen - říjen) - dospělí 140 Kč / děti, studenti, senioři (65+) 100 Kč / děti do 3 let zdarma.

V Olomouckém kraji se také nachází Zoopark Vyškov.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Olomouc.

Zoo Ostrava

Dříve park sloužící k rekreaci, na jehož stavbě se podíleli brigádnici, ostravská veřejnost i školní mládež, byl později přebudován na zoologickou zahradu. Její vznik se datuje na konec října 1951. O 5 let později začalo její stěhování a znovuotevřena byla v květnu roku 1960. Na 100 hektarech se nachází 9 pavilonů (například Malá Amazonie nebo pavilon slonů), 21 expozic a 9 voliér s ptactvem. Do srpna je ostravská zoologická zahrada otevřena od 9 do 19 hodin.

Vstupné (duben - říjen) - dospělí 130 Kč / děti, studenti, senioři 90 Kč / děti do 3 let, ZTP a ZTP/P do 15 let zdarma.

Zoo Zlín

Zoologická zahrada ve Zlíně, která má rozlohu kolem 52 hektarů, je spíše známá jako Zoo Lešná. Na Moravě je nejnavštěvovanějším turistickým místem a je druhou nejnavštěvovanější zoologickou zahradou u nás. Chová přes 200 druhů zvířat, například slony africké, nosorožce, tygry ussurijské, pandy červené, kivi, lachtany a další. Do září je zoo otevřena od půl 9 do 18 hodin, pokladny zavírají půl hodiny předem.

Vstupné (jen zoo do 1.11.) - dospělí 187 Kč / děti 127 Kč / senioři 147 Kč / rodinné (2+2) 588 Kč / dítě do 3 let zdarma. (vstupné 4Nature plus 3 Kč ke vstupence - na ochranu zvířat ve volné přírodě).

Přehledně: Do jaké zoo smíte se psem a kolik za něj zaplatíte

Zoo Praha - ANO - 100 Kč

Zoo Chleby - ANO (pouze do nové části) - zdarma

Zoo Dvůr Králové nad Labem - ANO - 100 Kč

Zoo Ústí nad Labem - ANO - 60 Kč

Zoo Jihlava - NE

Zoo Plzeň - NE

Zoo Liberec - NE

Zoo Tábor - ANO - zdarma

Zoo Brno - ANO - 40 Kč

Zoo Olomouc - ANO - 100 Kč

Zoo Ostrava - NE

Zoo Zlín - NE

*Více informací na webové stránce konkrétní zoo.

Mapa všech zmíněných míst:

Reklama

Doporučované