Hlavní obsah

„Neviditelný ministr“ může za ANO kandidovat, ale jen jako dvojka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vláda.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Nejméně viditelnému ministru Babišovy vlády Lubomírovi Metnarovi (za ANO) se otevírá možnost kandidovat v nadcházejících volbách za hnutí ANO.

Článek

Ve čtvrtek jede ministr obrany Lubomír Metnar společně s premiérem Andrejem Babišem na výjezd do svého domovského Moravskoslezského kraje. Jedním z bodů jednání je právě otázka, zda si jej místní straníci přidají na kandidátku.

Oproti minulým jednáním tam ale jede už jako téměř jistá „dvojka“, dosud jej přitom místní funkcionáři spíše odmítali, a ve chvíli, kdy byl dokonce kandidátem na místního lídra, kategoricky řekli ne.

Jenže jako dvojka „neviditelný ministr“ už nevadí. A navíc s druhou pozicí na kandidátce souhlasí i nejvlivnější člen moravskoslezského ANO Ivo Vondrák, který si jinak vymínil, že mu stranická centrála nebude do kandidátky příliš zasahovat.

„Považuji ho za slušného člověka, je od nás z kraje, takže když ho zařadíme na naši kandidátku na čelné místo, tak to není nic proti ničemu. Myslím, že si to i zaslouží, protože čtyři roky odpracoval, zná Sněmovnu i oblast, ve které se pohybuje,“ říká k tomu Vondrák, zdejší hejtman, který tady ANO povede do voleb jako jednička.

„Nemáme k němu výhrady, jen byl problém, že jsme ho nevnímali jako člověka, který by měl být lídrem. To chce někoho, kdo s tím krajem více žije,“ dodal. Metnar má skutečně potíž, že kvůli svému ministerskému portfoliu není pro Moravskoslezský kraj příliš viditelný. To by se ale mohlo podle Vondráka v budoucnu změnit. „Připravujeme projekty a pobavíme se, jak spolupráci posílit,“ dodal. Společnou řeč by prý mohli najít například nad plány rozvoje letiště v Mošnově.

Pokud by Metnar „bral“ druhé místo, zbytek kandidátky by se jednoduše posunul.

Seznam Zprávy oslovily dvěma otázkami také ministra Metnara. Zněly: Ve čtvrtek jedete s panem premiérem do Moravskoslezského kraje a jedním z bodů tamního jednání je i vaše zdejší kandidatura. Máte o ni stále zajem? Souhlasil byste s druhým místem na zdejší kandidátce? Za ministra, který je na zahraniční pracovní cestě ve Francii, odpověděl mluvčí Ministersta obrany Jan Pejšek. Uvedl: „Pan ministr nechce předbíhat tomu, co bude, či nebude, takže v tuto chvíli jen velmi stručně tlumočím jeho odpověď na vaše otázky. Odpovídá dvakrát ano.“

Konečnou podobu kandidátek ještě musí schválit celorepublikový výbor hnutí ANO, který společně s předsedou má právo je významně upravovat.

Původně se měly špičky Babišovy strany sejít již začátkem července, pak v jeho polovině a nově Babiš povolal straníky až na konec měsíce, respektive na 28. červenec. Nevyřešených míst kandidátek v hnutí ANO je přitom více než jen kandidatura ministra obrany.

Jasno není o například o středočeské kandidátce, kde se straníci mezi sebou rozhádali a řeší, zda o její podobě skutečně hlasovali jen ti, kteří k tomu byli oprávněni. Jde přitom o kandidátku, kterou v minulých sněmovních volbách vedl Andrej Babiš a zatím je stále oficiálně jejím lídrem i pro nadcházející volební klání.

Živá je ale také stále možnost, že premiér ani ve středních Čechách kandidovat nebude a proběhne takzvaná trojrošáda: Babiš by se přesunul jako lídr do Ústeckého kraje, muž s členskou průkazkou číslo 2 Brabec na jih Čech a dvojministr Karel Havlíček by nahradil Babiše v čele kandidátky ve Středočeském kraji.

Čas na vyřešení konečně podoby kandidátních listin se přitom krátí, strany je musí podat do 3. srpna.

Reklama

Doporučované