Hlavní obsah

Nosorožci ze Dvora pomohou pozvednout zvířecí populaci ve Rwandě. Zdecimovala ji občanská válka v 90. letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Trojice nosorožců černých ze Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem položí základ nové nosorožčí populace ve Rwandě. Přestěhují se tam spolu se zvířaty z Velké Británie a Dánska, půjde o historicky největší stěhování nosorožců z Evropy do Afriky.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem se připravuje pětice nosorožců na přesun do Afriky. Půjde o největší přesun evropských nosorožců do jejich původní domoviny.

Článek

Historicky největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky připravuje Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem. V první polovině příštího roku přestěhuje pět nosorožců černých východních do národního parku Akagera ve Rwandě. Dvě samice a samec budou z dvorského odchovu a přidají se k nim samice z britského Flamingo Landu a samec z dánského Ree Park Safari. Přesun zvířat, která mají přispět ke zvýšení genetické rozmanitosti rwandských nosorožců, je naplánovaný na přelom května a června příštího roku.

Ředitel dvorského Safari Parku Přemysl Rabas a vedoucí tamních zahraničních projektů Jan Stejskal navázali spolupráci se rwandským parkem zhruba před dvěma lety. Z poslední návštěvy se vrátili před několika dny, ještě naposledy prověřovali podmínky, v nichž budou evropští nosorožci žít. „Bezpečnostní opatření jsou tam na nejvyšší možné úrovni. Park má rozlohu 1 122 kilometrů čtverečných. Pětice našich zvířat bude žít v jeho severní části, kterou tvoří poloostrov o velikosti zhruba 3 tisíce hektarů vybíhající do jezera. Park spravuje organizace, která s tím má velké zkušenosti,“ uvedl Rabas.

Rwanda se podle něj připojila mezi africké země, které stojí o ochranu divokých zvířat v přírodě. Donedávna však v zemi byly zvířecí populace zdecimované. Nosorožci v parku Akagera dokonce vyhynuli, poslední samici tam spatřili v roce 2007. „Rwanda se do obnovy parků pouští po problémech 90. let, kdy tam byla občanská válka a obrovská genocida. To mělo vliv i na zvířata, řada z nich byla vyhubena,“ řekl Rabas, podle nějž nyní Rwanda patří mezi nejbezpečnější a nejčistší státy v Africe.

K přesunu zvířat by mělo dojít na přelomu května a června příštího roku, kdy skončí období dešťů a nosorožci budou mít dostatek potravy. Do té doby budou ošetřovatelé zvířata na přesun intenzivně připravovat. „Několik měsíců si budou zvykat na transportní bedny, budou trénovat průchody bednami a budeme jim do nich postupně dávat jídlo, aby na ně přivykli,“ uvedl vedoucí zahraničních projektů Jan Stejskal. V uplynulých dnech už do dvora přivezli samici Olmoti z britského Flamingo Landu, samec Mandela z Dánska by měl do Dvora dorazit v tomto týdnu. „Naši kolegové dnes dorazili do Dánska a připravují ho na převoz. Na pozemní přesuny není nutné zvířata připravovat tak dlouho a intenzivně, jako na ty letecké,“ vysvětlil Stejskal.

Zoo v současné době hledá partnera, který by zajistil letecký přesun pětice zvířat z Evropy do Rwandy. „Vychází to asi na čtvrt milionu euro, my však doufáme, že se nám podaří dohodnout s leteckou nebo logistickou společností, které by pro nás mohly vypravit letadlo nebo nás alespoň jinak podpořit,“ dodal. Se sháněním donátorů má pomoct i modelka Veronika Vařeková, která je ambasadorkou organizace African Wildlife Foundation, jež patří mezi nejvýznamnější ochranářské organizace v Africe.

Zoo ve Dvoře Králové je největším chovatelem nosorožců mimo Afriku. Současná zvířata jsou už několikátá generace potomků nosorožců, které přivezl ze svých osmi afrických expedic v 60. letech minulého století tehdejší ředitel Josef Vágner.

S vracením nosorožců do jejich původní domoviny začala dvorská zoo v roce 2009, kdy se dva nosorožci dvourozí vrátili do Tanzanie a čtyři severní nosorožci tuponosí do rezervace v Keni v rámci projektu Poslední šance na přežití. Za to si zoo vysloužila vyloučení z evropské asociace ze světové asociace WAZA a sama vystoupila z evropské EAZA. Současný projekt je však s plnou podporou EAZA. „Tento projekt, na kterém se podílejí odborníci ze dvou kontinentů, lépe než cokoliv jiného ukazuje míru odhodlání chránit divoce žijící populace nosorožců. Nemůžeme jen tak stát stranou a dopustit, aby byla tato úchvatná zvířata zcela vyhubena, zvlášť pokud jsou důvody jejich hromadného vybíjení tak nesmyslné,“ narazil na vybíjení nosorožců kvůli rohovině žádané zejména v Asii prezident EAZA Thomas Kauffels z německé Oppel-Zoo.

Nosorožců černých žije v současné době ve volné přírodě zhruba 5 tisíc. Dělí se na tři poddruhy, jedinců východního poddruhu, do nějž dvorská zvířata patří, je na světě kolem 900, nejvíce v Tanzanii a Keni. „Vývoj byl nesmírně dramatický. Před 100 lety bylo v Africe milion černých nosorožců, v 70. letech jich bylo 100 tisíc a na přelomu tisíciletí zbývaly 3 nebo 4 tisíce, dnes se to mírně lepší. Ale i tak jde o kriticky ohrožený druh,“ upozornil Rabas, podle něhož však již existují dobré příklady záchrany těchto zvířat. „Jižních bílých nosorožců v JAR bylo před 100 lety dvacet nebo třicet, dnes jich je 25 tisíc. Jde o to dostat zvířata do vhodných bezpečných podmínek, aby se mohla množit, a pak už to nechat na přírodě.“

Reklama

Doporučované