Hlavní obsah

Petici Milionu chvilek jsem podepsal, přiznal Blatný. „Pomoct je důležitější“

Foto: vlada.cz

Ministr petici proti vládě Andreje Babiše podepsal, potvrdil to na páteční tiskové konferenci po jednání vlády.

Reklama

aktualizováno •

Nový ministr zdravotnictví na páteční tiskové konferenci veřejně potvrdil, že v minulosti podepsal petici Milionu chvilek kritizující vládu Andreje Babiše. Než tyto výhrady je ale podle něj důležitější nyní vládě pomoct.

Článek

Nový ministr zdravotnictví v pátek na tiskové konferenci vlády potvrdil na dotaz Seznam Zpráv, že připojil svůj podpis pod petici Milionu chvilek.

„Když jsem byl na té své první tiskové konferenci dotazován, tak mě ta otázka, přiznám se, zaskočila. Tak jsem reagoval tak, jak jsem reagoval,“ vysvětloval, proč ve čtvrtek odpověděl na dotaz týkající se petice vyhýbavě. A stejně tak později na dotaz deníku Právo.

Tvrdí, že si nebyl jistý, zda petici podepsal, a jasno si udělal až v noci na pátek, kdy se podle svých slov spojil s lidmi z Milionu chvilek pro demokracii. Ti mu potvrdili, že jeho e-mailem potvrzený podpis evidují.

„Tudíž vám tady říkám, že ano. Že jsem tu petici podepsal,“ přiznal ministr. A sám si vzápětí položil otázku, proč tedy ve vládě Andreje Babiše je.

„Od začátku jsme měli s panem premiérem nastavenou naprosto otevřenou komunikaci a řadu věcí jsme si řekli už v době, kdy se uvažovalo o tom, že mě navrhne na ministra. A ten důvod, který je zásadní, je ten, že když jsem byl požádán jako odborník, jestli nepomohu, tak v tu chvíli pro mě tato věc byla důležitější než nějaké případné další záležitosti,“ vysvětlil svou motivaci jít do Babišovy vlády.

„Jakkoli budu rozumět tomu, že se na mě bude někdo hněvat nebo zlobit, tak si myslím, že pro mě je velmi podstatné, abych nelhal. Abych nevystupoval jako někdo, kdo neříká pravdu. Pak by se mi těžko obracelo na všechny ostatní,“ pokračoval Blatný.

Na dotaz, jestli si tedy dále stojí za svým dřívějším názorem - tedy tím, co v petici podepsal - uvedl, že jako člověk se snaží o to, aby v této zemi byly pluralitní názory. „A teď v tom nevidím problém,“ uvedl ke své účasti ve vládě. Zopakoval, že se považuje za odborníka, který přišel vládě pomoci.

A co vlastně stálo v petici, kterou Jan Blatný podepsal?

„My níže podepsaní pokládáme za nepřijatelné, aby 71 let po komunistickém puči a 30 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“ stojí v petici s názvem „Chvilka pro rezignaci“.

Reklama

Doporučované