Hlavní obsah

Po Hniličkovi zbylo 30 pochybení, rozhodne se o milionových pokutách

Foto: vlada.cz

Po kontrole už rezignoval předseda agentury Milan Hnilička. Svůj konec ale vysvětlil rodinnými důvody.

Reklama

Veřejnosprávní kontrola ministerstva financí potvrdila 30 pochybení, kterých se dopustila od začátku fungování Národní sportovní agentura. Teď mohou přijít na řadu pokuty.

Článek

Premiér Andrej Babiš (za ANO) zadal v únoru Ministerstvu financí, aby zkontrolovalo dosavadní fungování Národní sportovní agentury (NSA). A to po sérii přešlapů. Na ten nejzávažnější upozornily Seznam Zprávy.

NSA si platila za šest milionů externí firmu na zpracování dotačních žádostí, ačkoliv kvůli rychlejšímu a transparentnějšímu rozdělování dotací vznikla. A dostala na to také větší počet úředníků než Ministerstvo školství, které sportovní dotace rozdělovalo ještě minulý rok.

Veřejnosprávní kontrola nyní definitivně skončila. Ministerstvo financí ji uzavřelo 24. května. Seznam Zprávy popsaly už průběžnou zprávu, ve které kontroloři upozornili celkem na 32 různých pochybení. Jedním z nich byla právě již zmíněná smlouva na vyhodnocování žádostí o dotaci.

„Ve dvou případech bylo námitkám částečně vyhověno. Ke kontrolnímu protokolu tak byl vypracován dodatek, který částečně upravuje tato dvě původní kontrolní zjištění. Ve zbylých 30 případech byly námitky NSA zamítnuty,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí Šimon Blecha.

Detailní obsah finálního protokolu nechtěl úřad dále komentovat.

Premiér Babiš sice výsledkem kontroly podmínil setrvání bývalého poslance Milana Hniličky (za ANO) ve funkci předsedy. Ten se ale konečného rozhodnutí nedočkal. Už v polovině května rezignoval. Svůj konec ale oficiálně vysvětloval rodinnými důvody.

Jeho nástupce v čele Národní sportovní agentury Filip Neusser nechtěl výsledek kontroly komentovat.

„Pan předseda potřebuje čas, aby se mohl se spisem detailně seznámit a prostudovat ho, do té doby nemá cenu jej nijak komentovat,“ uvedl k dotazům Seznam Zpráv mluvčí NSA Jakub Večerka.

A teď přijdou na řadu pokuty

Veřejnosprávní kontrolou to ale nekončí. Podle průběžného protokolu se Národní sportovní agentura dopustila porušení rozpočtové kázně ve výši více než 10 milionů korun a hrozily jí pokuty až za 15 milionů korun. Na tahu jsou ale po Ministerstvu financí další státní úřady.

„V souladu s povinností vyplývající z kontrolního řádu MF zajistí předání relevantních zjištění na další věcně a místně příslušné správní orgány, konkrétně Státní úřad inspekce práce, Národní archiv, Finanční úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvo vnitra,“ upřesnil Blecha z Ministerstva financí.

Ze seznamu příslušných orgánů je možné vyvodit, která provinění kontroloři potvrdili. Národní sportovní agentura například uzavírala faktury a k tomu i dohody o pracovní činnosti na jednu a tu samou práci. Zaměstnancům pak k platu vyplácela ještě odměny za neexistující nebo nepodepsané dohody. Tím se bude zabývat Státní úřad inspekce práce.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pak bude mimo jiné zajímat, proč NSA účelově dělila zakázky, aby je mohla zadávat napřímo.

Hlavním problémem ale je, že v agentuře nefungovaly naprosto základní úřední postupy. NSA neměla v době kontroly spisovou službu, a tak se jí ztrácely dokumenty nebo mohly být rovněž pozměňovány. Za to hrozí NSA pokuta až 200 tisíc korun od Národního archivu. Stejně tak většina úředníků neměla oficiálně stanovené ani pracovní úkoly. Nedalo se tak například zjistit, kdo ručí za ztracenou techniku za téměř 100 tisíc korun. To bude zase řešit Ministerstvo vnitra.

„Bez ohledu na vývoj navazujících řízení má nicméně Národní sportovní agentura v tuto chvíli povinnost přijmout opatření k nápravě a zamezení opakovaného výskytu nedostatků, které ve většině případů vznikly jako důsledek nedostatečně ošetřených řídicích a kontrolních mechanismů. O přijatých opatřeních musí NSA podat Ministerstvu financí písemnou informaci,“ dodává mluvčí Ministerstva financí Blecha.

Reklama

Doporučované