Hlavní obsah

Policie zatýkala na Mallorce. Odtud verbovali bojovníky Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V Palma de Mallorce policie zadržela nejméně čtyři lidi podezřelé z vazeb na Islámský státVideo: Ruptly

 

Reklama

Společná razie španělské, britské a německé policie začala v úterý odpoledne. Zadrženo bylo nejméně šest lidí.

Článek

Policie podezírá zadržené z vazeb na Islámský stát (IS). Teroristickou buňku měli řídit ze středomořského ostrova Mallorca. Šestice organizovala verbování mladých radikálů pro boje v Sýrii a Iráku. Ve středu o tom informoval španělský list El País s odvoláním na zdroje z policie a justice.

V Palma de Mallorce policie zadržela nejméně čtyři lidi, jednoho člověka v Německu a jednoho ve Velké Británii. Zadržení, jejichž národnost španělský list neuvedl, jsou obviněni mimo jiné ze spolupráce s teroristickou skupinou a z propagandy terorismu. Policie při zatýkání také zabavila videa s projevy vůdců IS a jejich násilnými činy.

Na Mallorce vybírali bojovníky Islámského státu

Teroristická buňka s ústředím na Mallorce pořádala podle policejních zdrojů každý týden tajné schůzky. Na těch mimo jiné vybírala mladé lidi pro boj IS v konfliktních oblastech na Blízkém východě.

Vyšetřování této teroristické buňky začalo už v roce 2015, kdy tajné služby začaly sledovat mladého muslima pobývajícího ve Španělsku. Tento muž, nyní zadržený v Británii, byl napojen na džihádisty v Sýrii a byl pravděpodobně vůdcem celé buňky.

Za poslední dva roky bylo ve Španělsku zadrženo na 170 osob podezřelých z podpory džihádistů. Od teroristických útoků v Madridu z března 2004 jich bylo zatčeno více než 700. Více než sto osob odsouzených za posledních deset let ve Španělsku v souvislosti s terorismem bylo vyhoštěno do země jejich původu.

Reklama

Doporučované