Hlavní obsah

„Byla jsem vděčná za každou zprávu,“ říká matka nezvěstného vojáka z Azovstalu

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Areál oceláren Azovstal v Mariupolu od pondělí opustily už stovky ukrajinských bojovníků, kteří tam v předchozích týdnech čelili útokům ruských jednotek. Měl být mezi nimi údajně i syn Inny Zatolokové.

Článek

„Když měl narozeniny, byl v Azovstalu. Bylo mu 20 let. Můj syn Mark Zatoloka slouží v ukrajinské národní gardě. Jeho vojenská základna byla tady v Mariupolu,“ říká v reportáži jeho matka Inna Zatoloková. 

„Jednou za několik dní mi od něho přišla textová zpráva: ‚Mami, jsem naživu. Mám tě rád.‘ To byla chvíle, kdy jsem si mohla aspoň na chvíli oddechnout.“ Inna zatím nemá zprávy, kde se její syn teď nachází a ani jaký je jeho zdravotní stav. Neví, zda byl opravdu mezi vojáky, kteří už byli ruskými jednotkami z Azovstalu evakuováni. „Do armády vstoupil v březnu 2021 společně se svým kamarádem. Oba absolvovali námořní lyceum a poté nastoupili na námořní akademii. Chtěl se stát kapitánem lodi. Chtěl být námořníkem jako jeho táta a děda,“ vypráví jeho matka Inna.

„Já jsem se v Mariupolu narodila. Moje rodina zde žije už dlouho. Můj život je s tímto městem hluboce spjat. Bydleli jsme v centru u městského parku. Je to místo, kam chodívaly moje babičky,“ dodává Inna.

Zbývající ukrajinští bojovníci se nechtěli vzdát a volali po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů.

„Chápu, že další ztracený život neznamená teď mnoho, když je tolik mrtvých. Ale já se s tím nemůžu smířit. Moji sousedé také říkali, že Rusové pátrají i po rodinách ukrajinských vojáků. Víte, co by jim pak udělali? Myslím si o tom své.“ „Naposledy jsme se viděli 17. března. Vešel do bytu a zůstal doslova jen minutu. Přinesl mi obrovský pytel sušenek. Byl nedostatek jídla a neměli jsme žádný chleba. Ty sušenky nám pomohly přežít až do poloviny dubna. Když jsem ho vyprovázela, řekl mi: ‚Prostě odejdi. Žádné město už není. Nezůstávej tady.‘“

Ukrajinští vojáci v areálu Azovstal přežívali v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla. Někteří z nich byli i těžce ranění. „Nebudu vám vyprávět o Azovstalu – o pití vody z radiátorů, nedostatku jídla – o tom je v médiích spousta informací. Tedy pro ty, kteří to chtějí vědět. V Azovstalu vojáci umírali každý den,“ říká matka vojáka, který v Azovstalu bojoval.

Ukrajina v úterý oznámila evakuaci 264 ukrajinských vojáků z Azovstalu, kteří skončili ve městě Novoazovsk na území samozvané Doněcké lidové republiky. Dalších 211 evakuovaných bylo podle Kyjeva převezeno do Olenivky u Doněcka.

Ukrajina chce všechny evakuované obránce Mariupolu – mezi nimiž jsou podle ukrajinských úřadů kromě členů pluku Azov také příslušníci národní gardy, námořní pěchoty, teritoriální obrany, pohraničníci, policisté a dobrovolníci – dostat zpět v rámci výměny zajatců.

Odhaduje se, že během několikaměsíčního obléhání Mariupolu ruskými silami zahynuly desítky tisíc civilistů ve městě.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované