Hlavní obsah

Vypadají jak z filmu Šílený Max. Ukrajinec staví provizorní „bojová vozidla“

Svět bez obalu: Vypadají jak z filmu Šílený Max. Ukrajinec staví provizorní „bojová vozidla“. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinci se snaží nahradit chybějící vojenskou techniku, jak se dá. Třeba i přestavbou sportovních automobilů.

Článek

Mechanik a dobrovolník Volodymyr se rozhodl přispět svým dílkem k lepší „výzbroji“ ukrajinské armády. Přestavuje automobily tak, aby lépe vyhovovaly potřebám vojáků.

Jednu takovou úpravu ukázal reportérům RFE/RL. „Jedná se o auto na demoliční závody. Je to hatchback značky Lada. Jeho podvozek je zesílený, abyste mohli narážet do jiných aut. Odstranili jsme všechno, co nebylo potřeba. Sedadlo u řidiče bude nahrazeno novým. Je to dobré na závody, ale vojákovi by trvalo příliš dlouho, než by z auta mohl vylézt. Přední dveře rozřízneme, aby tam byl snazší přístup. Zadní nosník odstraníme a místo něj nainstalujeme dvě sedadla,“ plánuje Volodymyr.

Na tento nápad ho přivedl jeden z kamarádů. „Poslal mi obrázek podobného auta s tím, že by nám ho mohl dát. Přemýšlel jsem o tom. Přítel, který tomu rozumí, mi pak řekl, abych ho bral. A tak jsem se rozhodl, že si ho necháme. Bylo to auto s pohonem zadních kol, tohle má pohon předních kol. Je v pořádku, má opravený diferenciál a má traktorové pneumatiky. Jeho motor byl také opraven, takže se v něm může jezdit,“ popisuje mechanik výhody tohoto vozu.

Malé a rychlé vozy umožňují ukrajinským jednotkám efektivně se přesouvat v terénu. „Odříznu kovové části, které nechceme. Armáda potřebuje jakákoli auta, protože jsou nenahraditelná. Mezi pozicemi se lépe přesouvá v autě než pěšky. Kromě toho jsou tato připravena na jízdu v terénu. I když mají pohon předních kol, dobře se pohybují po polích. A snadno se z nich vystupuje.“

Volodymyr před invazí podnikal v jiném oboru: „Můj obor podnikání se týká vody. Vyráběli jsme čluny. Ale teď nic neprodáme. Je to smutné.“

Improvizované vojenské vozidlo si přišel vyzkoušet i pracovník města Záporoží.

„Chlapi, kteří brání Záporožskou oblast, taková auta potřebují. Tohle je rychlý vůz a dobře se ovládá. Snadno se z něj vystupuje, snadno se používá v boji. Je to super auto. I díky takovým věcem a klukům, kteří brání naši zemi, brzy zvítězíme,“ dělí se o své dojmy s vozem Mychajlo, který pracuje v radě města Záporoží.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované