Hlavní obsah

Přes 50 % lidí ze slumů má protilátky, kolektivní imunita je i tak nejistá

Foto: Profimedia.cz

Slum Dharavi v Bombaji.

Reklama

Více než polovina obyvatel bombajských slumů už zřejmě prodělala covid-19 a vykazuje proti nemoci protilátky, píše BBC News. Dá se ovšem v tomto případě mluvit o kolektivní imunitě?

Článek

Vědci z výzkumného ústavu Tata Institute of Fundamental Research přišli minulý měsíc ve spolupráci s bombajskými úřady se studií týkající se nemoci covid-19 v tamních slumech, tj. chudinských čtvrtích. V rámci výzkumu vzali přibližně 7 000 krevních vzorků od obyvatel slumů, aby zjistili, že 57 % z nich vykazuje přítomnost protilátek proti koronaviru.

Někteří odborníci na věc pohlíželi se zhrozením, jiní ovšem byli naladění optimisticky. Pro bombajské slumy, ve kterých lze jen těžko dodržovat společenské rozestupy, by to totiž znamenalo jednu z největších „promořeností“ v rámci celého světa. Například v jiném indickém městě, Dillí, hodnota při podobném výzkumu dosáhla pouze necelých 24 %, New York zase hlásil jen 14 %.

Kolektivní imunita

Vědci věří, že po nakažení koronavirem zůstane člověku určitá imunita, není ovšem jisté, jak dlouho vydrží nebo jak silná je. Myšlenka kolektivní imunity je pak taková, že jakmile se nakazí dostatečné množství populace, nákaza se přestane šířit. Tím jsou chráněni i ti, kteří nemoc dosud neprodělali.

Bombajské slumy tedy hlásí více než polovinu nakažených obyvatel, lze ale mluvit o kolektivní imunitě? Jayaprakash Muliyil, předseda Vědeckého výboru indického národního epidemiologického ústavu, se domnívá, že ano. Sám dokonce lidem v Bombaji doporučil slumy jako místo, kde se nákaze vyhnou.

Mnozí ale váhají, jedním z nich je i David Dowdy, docent na Bloombergově škole veřejného zdraví. Ten uvedl, že je možné, že výzkumníci použili testy, jejichž pozitivní výsledky byly falešné. Podle jiného experta je také příliš brzy na dělání takhle zásadních rozhodnutí.

Kolektivní imunita je tak podle kritiků dosažitelná jen za příliš vysokou cenu, kterou je například vysoký počet obětí nebo přetížení nemocnic. Touto cestou se ale přesto chtěla vydat třeba Velká Británie, jiné země se k tomuto kroku neměly. Mezi ty patřila i Indie, podle jejíž představitelů nešlo o strategické řešení.

V celé Indii bylo dosud zaznamenáno více než 2,3 milionu případů nákazy, z toho pět procent nakažených náleží právě Bombaji. K pondělí pak samotné město podle tamních úřadů evidovalo 6 940 úmrtí.

I kdyby některé země či oblasti dokázaly dosáhnout kolektivní imunity, není to podle odborníků, jako je například Adam Kleczkowski z University of Strathclyde v Glasgow, zárukou vyřešení problému, který s sebou koronavirus přinesl. Daná imunita totiž nemusí trvat až do konce života a v určitý moment ji lidé mohou ztratit. V oblastech, kterými jsou právě i slumy, je navíc kvůli příchodu nových lidí téměř neudržitelná.

Reklama

Doporučované