Hlavní obsah

Záznam: Můžete mě i zabít, ale nerezignuji, řekl Babiš ve Sněmovně

Poslanci svolali mimořádné zasedání kvůli nahrávkám, které řízeně unikají na internet.

Reklama

Článek

Mimořádná schůze poslanecké sněmovny (druhá část).

Sněmovna se sešla na mimořádné schůzi k údajnému zneužívání médií a dalších institucí předsedou hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Schůzi vyvolaly opoziční ODS a TOP 09 kvůli nahrávkám, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných o politických rivalech.

Ministr tvrdí, že se stal obětí cílené provokace. V souvislosti s nahrávkami podal trestní oznámení. „Tady jde o megakšefty, které děláte - a já vám překážím," řekl v prvním vystoupení na mimořádné schůzi Babiš. „Jde o to, abych zmizel z politiky," tvrdí šéf ANO. „Jde tady o budoucnost této země," řekl a sálem se ozval potlesk, souhlasný i ironický. „Není nejmenší důvod, abych rezignoval. Můžete mě zabít a nebudu rezignovat. Budu bojovat proti týhle korupční hydře celej život."

Jak se hájil Andrej Babiš? Pusťte si záznam:

Mimořádná schůze Sněmovny o nahrávkách Babiš - Přibil (1. část včetně vystoupení Andreje Babiše).

Babiš si projev pečlivě připravoval, četl ho částečně z připravených dokumentů, částečně mluvil spatra. Vicepremiér zopakoval, že obsah novin nikdy neovlivňoval („žádný článek jsem si neobjednal"). Podle něj premiér Bohuslav Sobotka zničil tříletou práci vlády - a odmítl, že má mocenský pakt s prezidentem Zemanem. Naopak se podle něj všichni spojili proti němu s cílem dostat ho z politiky.

Dnešní vývoj vládní krize sledujeme online ZDE.

Skupina, jež si říká Julius Šuman, zatím zveřejnila tři nahrávky. V poslední, jež se objevila v pondělí, novinář Marek Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu.

Nahrávky se objevují v době koaliční krize, kdy Sobotka navrhl Babišovo odvolání z vlády, zejména kvůli podezřením z daňových podvodů.

Schůzi poslanců sledujeme v přímém přenosu nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované