Hlavní obsah
Online

V Česku jsou dvě ohniska jihoafrické mutace. Nakazili se i celníci z letiště

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný dnes na tiskové konferenci oznámil, že v pondělí bude v Česku naočkován miliontý člověk.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministerstvo zdravotnictví eviduje 20 případů, u kterých byla potvrzena nebo je velmi pravděpodobná takzvaná jihoafrická mutace nového koronaviru. Případy pocházejí ze dvou ohnisek, která spolu přímo nesouvisejí. Jedno je kolem účastníka zájezdu do Zanzibaru a druhé je mezi pracovníky celní správy, kteří zajišťují kontrolu příletů na Letišti Václava Havla.

- Laboratoře ve čtvrtek odhalily 10 576 nově nakažených, je to o zhruba 700 méně než o týden dříve. Nemoci podlehlo přes 24 tisíc lidí. Reprodukční číslo R, jež udává počet dalších lidí, které nakazí jeden infikovaný, vzrostlo na hodnotu 0,93 z předchozích 0,92. Přehledná data najdete v tomto článku.

- Vláda do Velikonoc hlavní omezení měnit nechce. Pro volnočasové aktivity upraví od pondělí omezení z obce na okres. Očkovaní lidé budou moci bez testu na návštěvy do sociálních zařízení. Nově také nebude povinná rouška pro sportovce v obci, pokud dodrží dvoumetrový odstup od ostatních. Změny v opatřeních najdete ZDE.

- Všechna ostatní platná protiepidemická opatření najdete ZDE. Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří v jednotlivých obcích v Česku, přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Třeboňská výzva kritizuje omezení na mši i pohřby lidí s covidem

    Katolíci z třeboňské farnosti zveřejnili dokument Třeboňská výzva. Žádají v něm, aby se vedení církve snažilo tlakem na politiky zrušit omezený počet věřících na mších a praxi při pohřbech lidí s covidem-19. Autoři výzvy uvedli, že koronavirová vládní opatření jsou nepřiměřená a diskriminační. Text předali pomocnému biskupu českobudějovickému Pavlu Posádovi. ČTK o tom dnes za organizátory výzvy informoval Aleš Kratochvíl.

  • Zoo mohou MŽP žádat o pomoc v celkové výši 40 milionů korun

    Zoologické zahrady mohou od března žádat ministerstvo životního prostředí o pomoc v celkové výši 40 milionů korun. Peníze jsou určeny zejména na krmivo pro chovaná zvířata. ČTK to dnes sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Zoologické zahrady, které jsou kvůli epidemii koronaviru zavřené, v týdnu uvedly, že prosazují navýšení dotací na 50 až 70 milionů korun. Premiéra Andreje Babiše (ANO) požádaly o jednání a řešení problému.

    „Tento týden jsem jednal o další pomoci zoo, v tuto chvíli mohu potvrdit, že znovu navyšujeme náš dotační titul, konkrétně o dvojnásobek oproti loňskému roku,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Žádosti se mají posuzovat obratem během několika dní, peníze by zahrady měly mít na účtu v dubnu.

  • Na jednání Evropské rady se bude jednat o vakcínách

  • Z karanténního místa pro bezdomovce v Plzni utekli dva nakažení

    Z karanténního místa pro bezdomovce v Plzni utekli dnes odpoledne dva nakažení muži. Město poté objekt bývalé školy v části Doubravka uzavřelo. „Předčasným opuštěním centra se dané osoby vystavují možnosti trestního stíhání,“ řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková. Podle informací ČTK převezli strážníci pět zbylých pozitivně testovaných do Domova sv. Františka, noclehárny pro bezdomovce, odkud byli ve středu převezeni na Doubravku.

    „Dvě osoby dnes v rozporu s nařízenou izolací kvůli onemocnění covid-19 opustily karanténní zařízení, které pro lidi bez domova zřídilo město Plzeň ve Školní ulici. Město o tom hned informovalo policii, která se událostí zabývá,“ uvedla mluvčí.

    Podle zpravodajského serveru Krimi-Plzeň šlo o dva drogově závislé muže ve věku 30 a 25 let, kteří vytrhli mříž v okně. Jdnoho už podle serveru policisté vypátrali.

  • Příspěvek k náhradě mzdy by mohli dostat i lidé s covidem

    Příspěvek k náhradě mzdy by mohli dostat i lidé s covidem, které lékař nejdřív poslal na běžnou „necovidovou“ nemocenskou a nákaza se u nich potvrdila až dodatečně. Aby dostali až 370 korun za den navíc, musí jim doktor v jejich eNeschopence včas upravit diagnózu. Zaměstnavatel pak získá informaci, že má bonus kvůli izolaci vyplatit. Na svém webu o tom informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

  • Jihoafrická mutace se zřejmě objevila u 20 případů

    Ministerstvo zdravotnictví eviduje 20 případů, u kterých byla potvrzena nebo je velmi pravděpodobná jihoafrická mutace nového koronaviru. Případy pocházejí ze dvou ohnisek, která spolu přímo nesouvisejí. Jedno je kolem účastníka zájezdu do Zanzibaru a druhé je mezi pracovníky celní správy, kteří zajišťují kontrolu příletů na Letišti Václava Havla.

    „Prvním je účastník zájezdu navrátivší se ze Zanzibaru a druhým jsou příslušníci celní správy pracující na Letišti Václava Havla a zajišťující kontrolu příletů, mimo jiné i ze Zanzibaru, a jejich rodinné kontakty. V této souvislosti byly zjištěny i další případy, kdy došlo k přenosu na pracovišti rodinného příslušníka,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

  • S epidemií pomáhá 600 vojáků

  • Blatný: Budeme mít zásobu léků na covid na tři měsíce

    Do Česka dorazí v příštích dnech 12 000 dávek protilátkového léku na covid-19 od firmy Regeneron. V ČR už je 3000 dávek podobného léku od firmy Eli Lilly, dohromady tak bude mít země podle ministra zdravotnictví Jana Blatného zásobu těchto léků na tři měsíce.

  • Podklady k efektivitě opatření dostane opozice v pondělí

    Opoziční strany by měly podklady k efektivitě protikoronavirových opatření obdržet v pondělí, sdělili dnes ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. Další schůzka s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) zatím podle Rakušana není svolána, Bartoš chce příští týden jednat s vicepremiérem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO).

  • Blatný: Očkovaní budou mít výhody

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že očkovaní budou mít jisté výhody. „Budeme postupně zvětšovat možnosti, jež má člověk, který je naočkovaný. Bereme to i jako jakousi motivaci pro ty, kteří se zatím rozhodují,“ řekl ministr. Až nastane rozvolňování, budou podle ministra některé činnosti podmíněny testováním. Očkovaní lidé testování nebudou muset podstoupit.

    Blatný zopakoval, že očkovaní nejsou hrozbou pro sebe a své okolí. S takovým tvrzením ale nesouhlasí experti:

  • Nová hygienička: Situaci se podařilo stabilizovat

    Epidemickou situaci se podle nové hlavní hygieničky Pavly Svrčinové podařilo stabilizovat, špatná situace je stále v nemocnicích. „Podařilo se identifikovat 21 clusterů ve výrobních podnicích. Nejsou příliš velké, největší má přes 60 osob, ale je to důležitý krok, abychom se dostali z té situace ven,“ uvedla Svrčinová. Poprosila občany, aby využívali sebereportovací formuláře, které urychlují trasování.

  • Bude spuštěn systém pro očkování chronicky nemocných

    Od příští středy se budou moci očkovat chronicky nemocní prostřednictvím rezervačního systému. Ambulantní lékař posoudí onemocnění a vydá pacientovi speciální kód, tím se pak přihlásí do systému. V očkovacím centru pak pacienti musí předložit ještě lékařskou zprávu. Půjde například o pacienty s obezitou, cukrovkou nebo ischemickou chorobou srdeční. I nadále se mohou chronicky nemocní nechat očkovat u praktického lékaře.

    Až dosud si pacienti stěžovali, že jejich očkování provází chaos:

  • Na začátku týdne bude naočkován miliontý Čech

    V pondělí bude pravděpodobně naočkován miliontý člověk v Česku, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci. V Česku bylo podáno více než 1,2 milionu dávek. Podle Blatného je Česko úspěšné v podávání vakcín, které má k dispozici. „Jsme na tom lépe než Slovensko, Francie nebo Německo,“ uvedl Blatný. V Česku bylo vyočkováno 81 % všech dodaných vakcín.

  • První vakcíny dodá Johnson & Johnson v dubnu

    Johnson & Johnson začne do Evropy dodávat vakcíny od 16. dubna, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Již v dubnu budou do Česka dodány vakcíny pro desítky tisíc osob. Očkovat je budou praktičtí lékaři. Desítky tisíc vakcín je ale výrazně méně, než s čím počítá schválená očkovací strategie. Podle ní mělo v dubnu do Česka přijít 185 tisíc dávek.

  • Uctěte zesnulé křížkem na respirátoru, vyzývá Milion chvilek

    Češi by podle spolku Milion chvilek pro demokracii měli uctít památku zemřelých s koronavirem nakreslením křížku na respirátory, které podle vládních nařízení musí nosit. Křížek by měl být také symbolem toho, že vládní opatření v boji s epidemií jsou neúčinná.

  • Babiš: Lék regeneron bude v Česku nejpozději ve čtvrtek

    První dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron by měla v České republice být nejpozději do čtvrtka 25. března. ČTK to dnes napsal premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání neregistrovaného léku na začátku března, výjimku udělilo pro 12 000 dávek preparátu. Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci covid-19. Jeho použití už dříve doporučil lékový ústav.

  • Komunisté tlačí na očkování neschváleným Sputnikem

    Výkonný výbor komunistické strany vyzval vládu, aby k vakcínám přistupovala bez „politické zaslepenosti“. Nelíbí se jim, že ministr zdravotnictví trvá na tom, že ruskou vakcínou Sputnik se v Česku nebude očkovat dříve, než projde schválením u Evropské lékové agentury. Vakcína je podle nich účinná a nejsou u ní hlášené závažné vedlejší účinky.

    „KSČM důrazně vyzývá vládu, aby při řešení současné stále se nelepšící epidemické situace naslouchala skutečným odborníkům bez hloupé politické zaslepenosti, nastavila konečně jasná a předvídatelná pravidla s postupným návratem k běžnému životu bez zneužívání nouzového stavu a měla na paměti především ochranu zdraví a životů občanů České republiky. Pokud to pro ni není prioritou, měli by odpovědní zvážit setrvání ve svých funkcích,“ uvedl výbor v prohlášení.

  • Hejtman: Vzrůstající trend se nepotvrdil

    Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák uvedl, že nárůst na severní Moravě byl nejspíš ovlivněn antigenními testy ve firmách.

Reklama

Hlavní zprávy