Hlavní obsah

Rakušan opět šéfem STAN. Nenechme se rozeštvat, vyzval

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Šéf STAN Vít Rakušan obhájil na republikovém sněmu v Praze post předsedy. Neměl žádného protikandidáta. Od delegátů dostal 179 hlasů ze 187 odevzdaných.

Článek

Funkci prvního místopředsedy hnutí STAN obhájil šéf poslaneckého klubu Jan Farský, hlasovalo pro něj 94 procent delegátů. Místopředsedy se dále stali Petr Gazdík, Věra Kovářová, Věslav Michalik a Stanislav Polčák.

Šéf STAN Vít Rakušan v úvodním projevu na republikovém sněmu hnutí v Praze obhajoval koaliční spolupráci s Piráty. Uznal, že se staly chyby a že kampaň mohla vypadat lépe. Podle Rakušana ale koalice funguje.

Členy hnutí varoval před tím, aby se nenechali ovlivnit trendy v průzkumech veřejného mínění, které naznačují, že se podpora koalice propadá. Starostové jsou podle něj nejpodceňovanější politickou silou v zemi.

„Nebudu tvrdit, že jsme neudělali chyby. Třeba kampaň mohla vypadat v některé fázi lépe. To jsou ale momentální nálady. A nálada u nás nemůže být formulována podle průzkumů veřejného mínění,“ shrnul koaliční spolupráci s Piráty Rakušan.

Kampaň mohla vypadat v nějaké fázi lépe.
Vít Rakušan, předseda STAN

„Není to jednoduché a nebude to jednoduché, ale to je demokracie. Vy jste rozhodli o tom, abychom do tohoto odvážného řešení šli. Přišly horší průzkumy a samozřejmě útoky našich největších oponentů. Snaží se vykopávat příkopy mezi STAN a Piráty. Naším jediným cílem ale musí být vítězství,“ dodal Rakušan.

Obhajovat koaliční spolupráci na sjezd dorazil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Před Piráty a STAN je největší výzva v historii našich dvou stran. Vítězství ve volbách, podíl na budoucí vládě a vrátit České republice budoucnost,“ burcoval na sněmu STAN delegáty Bartoš.

Funkci prvního místopředsedy STAN obhájil šéf poslaneckého klubu Jan Farský, hlasovalo pro něj 94 procent delegátů. Petra Gazdíka a poslankyni Věru Kovářovou doplnili v nově čtyřčlenné sestavě řadových místopředsedů europoslanec Stanislav Polčák a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Na sněmu STAN je celá řada hostů. Kromě šéfa Pirátů Ivana Bartoše dorazili také zástupci koalice Spolu, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda lidovců Marian Jurečka a místopředseda ODS Martin Kupka.

Na programu je i hlasování o úpravách stanov či představení tzv. bilionového plánu na obnovu ekonomiky koalice Pirátů se Starosty.

Sněm STAN se měl původně konat 26. června, den předem však hnutí oznámilo, že akci odkládá. Reagovalo tak na tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, které za sebou zanechalo šest obětí a 1 200 poničených domů. Starostové v koalici s Piráty tehdy rovněž dočasně přerušili kampaň a později rozhodli o tom, že se republikový sněm uskuteční v náhradním termínu 31. srpna.

Reklama

Doporučované