Hlavní obsah

Chátrající budovy Dukelských kasáren v Opavě se začnou měnit na byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Opavský magistrát připravuje přestavbu chátrajících bývalých Dukelských kasáren na byty určené především pro mladé lidi či seniory. Má jich tam vzniknout 232.

Článek

V příštím roce by vedení radnice mělo získat stavební povolení. Práce pak mají začít v roce 2024. ČTK to dnes řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Představitelé města chtějí na projekt získat dotace. „Jsme ale připraveni stavět i bez dotací. Pokud neuspějeme, budeme hledat i další variantu financování,“ uvedl Navrátil. Jde podle něj o jednu z priorit tohoto i předchozího vedení města. „Byty jsou u nás nedostupné. Jak pro mladé lidí, tak například i pro seniory jsou malometrážní byty hodně zajímavé,“ řekl primátor.

Opava, která má asi 57 000 obyvatel, nyní vlastní 550 bytů. Výstavba nových v areálu kasáren situaci ve městě pomůže vyřešit jen z části. „Potřeba bytů je mnohem větší. V Opavě se 20 let nestavělo. To chceme změnit. Našim cílem je dostat do města mladou generaci. Aby tady mladí lidé zůstávali a zakládali rodiny,“ doplnil.

Areál kasáren má zhruba 110 000 metrů čtverečních. V jedné části funguje několik firem. Další, velkou 3,7 hektaru, město v roce 2020 prodalo soukromému developerovi za 51 milionů korun. Firma tam chce postavit 16 bytových domů a v nich 300 bytů. Už se začalo stavět. „Nyní v první etapě se budují čtyři domy,“ řekl primátor. Dodal, že další etapy budou následovat podle toho, jak se společnosti bude dařit byty obsazovat novými obyvateli.

Původně dělostřelecké kasárny byly postaveny v Opavě v roce 1889. Na stavbě se podílel městský stavební inženýr, malíř, zakladatel a ředitel Městského muzea v Opavě Moritz Hartel. Armáda objekty opustila v roce 2006. Od té doby se pro lokalitu hledalo využití.

Reklama

Doporučované