Hlavní obsah

Festival Cirkopolis uvede zahraniční i domácí hvězdy nového cirkusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po loňské přehlídce s představeními pořádanými za sklem a letní outdoorové verzi se letos v únoru uskuteční další ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis s účastí zahraničních i domácích umělců.

Článek

O zahájení festivalu se postará držitel řady žonglérských světových rekordů Wes Peden. Podle pořadatelů předvádí nejnáročnější žonglování, jaké kdy bylo na jevišti provedeno. ČTK dnes o tom za společnost Cirqueon informovala Adéla Brabcová. Festival Cirkopolis se uskuteční od 13. do 18. února.

„Po dvou letech se vracíme na scénu Paláce Akropolis, divadla Ponec a nově do prostoru NoD. I tentokrát zveme provokativní tvůrce, kteří balancují na hraně žánru. Letošní program zahájí skutečná legenda, asi největší žonglérský influencer současnosti, Wes Peden. Je to pozdní vánoční dárek pro všechny milovníky žongláže, protože čeští diváci jsou prvním mezinárodním publikem, který tuto horkou novinku uvidí,“ uvedla ředitelka Cirkopolis Šárka Maršíková.

Wes Peden, americký performer žijící ve Švédsku, patří mezi nejinovativnější žongléry. Do Prahy přiveze nové představení Rollercoaster, které bude mít premiéru před domácím publikem těsně před pražským uvedením. Za pomoci obrovských nafukovacích konstrukcí a doprovodu zkreslených zvuků z atrakce zábavního parku předvede triky inspirované horskými dráhami.

Na festival se vrací belgický akrobat a choreograf Alexander Vantournhout. Spolu s performerem Axelem Guérinem prožijí v představení Through the Grapevine svérázný akrobatický tanec dvou mužů, kteří své atletické postavy vystavují zatěžkávacím zkouškám, hledají slabé a silné stránky vlastní konstituce a zkouší kinetický potenciál fyzických omezení. S velkým úsilím a soustředěním hledají vyváženost, rovnováhu a harmonii a zároveň se nevyhýbají humoru. Možnosti a schopnosti lidského těla jsou témata, která se prolínají celou Vantournhoutovou tvorbou.

Českou novocirkusovou scénu reprezentují tři představení. Experimentální projekt Voyerky pro osm žen a jejich děti uvede soubor Cirkus TeTy. Synergií pohybového divadla, nového cirkusu a tance vzniká osobní zpověď žen, a to těch, které jsou matkami, i těch žen, jež nejsou a které podle pořadatelů společnost nutí postavit se k tématu mateřství. Účast dětí podněcuje nepředvídatelnost a originálnost každého uvedení.

Premiéru žonglérské performance Collection of Sceptical Pleasures umělce Filipa Zahradnického mohli diváci Cirkopolisu loni vidět on-line. Tématem inscenace je chtíč vlastnit, rozvíjet své bohatství a přitom neustále hledat, co bohatství vlastně je. Představuje skeptický pohled na svět, jež navádí člověka dělat věci, které by jindy nezkusil. Zahradnický je výraznou žonglérskou osobností české nové scény.

Pro závěrečný večer organizátoři festivalu oslovili závěsnou akrobatku a autorku Elišku Brtnickou, která si přizvala ke spolupráci žongléra Filipa Zahradnického a závěsnou akrobatku Alžbětu Tichou. Site specific představení Thin Skin vzniká přímo pro festival a uskuteční se v tomto formátu jen jednou a pouze v Paláci Akropolis.

Reklama

Doporučované