Hlavní obsah

Filmoví kritici dnes předají ceny za nejlepší filmy roku 2021

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dnes večer se rozhodne, kteří filmoví tvůrci a protagonisté dostanou Ceny české filmové kritiky za rok 2021. V deseti kategoriích má šanci uspět 16 filmů. Nejvíce nominací má snímek Okupace, který jich posbíral šest.

Článek

O dvě méně má drama Zátopek. Ceremoniál se odehraje v pražském Divadle Archa, předávání cen bude možné sledovat živě na programu ČT Art. Loni čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film roku 2020 černobílé historické drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu.

Nejvíce nominací letos získal snímek Okupace debutujícího režiséra Michala Nohejla. Film, vyprávějící o tom, co se stane, když sovětský voják navštíví v době normalizace divadelní večírek, může získat šest cen. Bodoval v kategoriích nejlepší film, režisér, herec a scénář, nominovaný je také kameraman Jan Baset Střítežský za audiovizuální počin a jako objev roku režisér Okupace Michal Nohejl.

Čtyři nominace má drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka. Tři nominace si připsaly animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové o životě Češky v afghánském Kábulu a snímek Chyby Jana Prušinovského o vztahu, na který dopadá stín někdejšího účinkování v pornu.

Nejlepším filmem se mohou stát snímky Okupace, Zátopek a Moje slunce Mad. V kategorii Nejlepší dokument proti sobě stojí Jednotka intenzivního života Adély Komrzý o paliativní péči, Láska pod kapotou Mira Rema přibližující život autokrosové dvojice na okraji české společnosti a Nová šichta Jindřicha Andrše, příběh horníka přeškolujícího se na IT specialistu.

Reklama

Doporučované