Hlavní obsah

Čelákovice přemění bývalou školu v Sedlčánkách na komunitní centrum s knihovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Čelákovice chtějí v městské části Sedlčánky přebudovat objekt bývalé školy na komunitní centrum s knihovnou. Součástí návrhu jsou také úpravy zahrady a prostoru před budovou, kde by měl vzniknout nový veřejný prostor a náves.

Článek

Město má hotový architektonický návrh, do konce roku počítá se stavebním povolením, stavět by se mohlo začít v roce 2024. Úpravy budovy a okolí si vyžádají zhruba 70 milionů korun, město chce částečně využít dotace, řekl ČTK starosta Josef Pátek (ODS).

„Budova je památkově chráněna, proto byl projekt stále pod dohledem památkářů, máme hotovou dokumentaci pro stavební povolení a pracuje se na prováděcím projektu,“ řekl Pátek. Opravy budovy si podle něj vyžádají 40 milionů korun, 30 milionů jsou odhadované náklady na úpravy okolního prostoru.

Do budovy se má přestěhovat pobočka knihovny, vznikne komunitní sál, klubovna a obytné zázemí pro správce areálu. Návrh počítá s odkloněním dopravy a novými parkovacími místy, ze zahrady se má stát komunitní centrum. Ve sportovní části budou workoutové prvky včetně prvků pro cvičení seniorů. Jedna část fasády bude sloužit k videoprojekci, návrh zahrnuje také pódium.

Budova školy postavená kolem roku 1900 sloužila svému účelu do roku 1976, město ji letos dočasně uzpůsobilo pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Městská část Sedlčánky byla do 60. let 20. století samostatnou obcí, žije v ní zhruba 1000 lidí.

Reklama

Doporučované