Hlavní obsah

Knihovna v Ústí otevřela nový depozitář se studovnou a výhledem na město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/l i g h t p o e t

Ilustrační foto.

Reklama

Severočeské vědecká knihovna dnes otevřela v Ústí nad Labem nový depozitář. Publikace se tam přestěhovaly ze tří skladů ve městě. Nově tak jsou dostupné na počkání.

Článek

Čtenáři si v moderním depozitáři mohou vyzvednout publikace, studovat a užít si výhledu na město. Stavba, jejíž součástí je parkoviště na střeše, stála přes 150 milionů korun. Náklady z velké části pokryla evropská dotace.

Do velkého skladu, v němž jsou vhodné podmínky pro dlouhodobé uchovávání a ochranu publikací, se vešel celý knihovní fond původně uložený na třech místech. Doposud museli čtenáři na objednané knihy čekat dva až tři dny. Teď si je objednají a dostanou na počkání. Depozitář je v centru města, v blízkosti vědecké i lidové části knihovny. „Přístup do depozitáře je bezbariérový, parkování je na střeše, odkud vede výtah,“ uvedla ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Ze studijních míst je výhled na hrad Střekov, zámeček Větruše i na Labe. K dispozici mají návštěvníci kopírku, skener, počítače s přístupem na internet, prostor je pokryt wi-fi sítí. „Je tu také dětský koutek či knihařská dílna a krajské metodické oddělení, které se stará o nákup knihovnám,“ uvedla ředitelka. Ve volném výběru návštěvníci najdou širokou nabídku časopisů k prezenčnímu zapůjčení.

Realizace projektu začala v roce 2016 a byla dokončena ve druhém pololetí loňského roku, kdy si knihovna novou budovu od Ústeckého kraje, který je jejím zřizovatelem, převzala a začala do ní stěhovat fond ze svých externích skladů. Na projekt získala knihovna dotaci z Evropské unie ve výši 85 procent nákladů, příspěvek ze státního rozpočtu byl pět procent, zbývající částku hradil kraj z rozpočtu.

Sklad ve Vaňově předala knihovna zpět kraji. Sklad v Chabořovicích měla knihovna v nájmu a rovněž sklad ve Všebořicích. Tam by v budoucnu mohla vzniknout pobočka knihovny. „Je to krásný industriální prostor pro pobočku, která v této části města byla v minulosti uzavřena,“ uvedla ředitelka.

Nový depozitář je suterénem propojen s historickou Kindlovou vilou, kde vznikne vzdělávací a cizojazyčné centrum a digitalizační jednotka. „Projekty na druhou etapu vzniku tzv. Evropské knihovny máme, teď budeme věřit, že kraji se podaří získat na realizaci dotaci,“ uvedla ředitelka. Náklady na opravu vily se odhadují na 50 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované