Hlavní obsah

Restaurace přijdou kvůli večerce o čtvrtinu tržeb. Některé už neotevřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Stravovací zařízení přijdou brzkou večerkou minimálně o pětinu tržeb. Restaurace o čtvrtinu.

Reklama

Restaurace se musejí vypořádat s další ránou. Nové opatření, jež omezuje jejich provoz jen do 20:00, je připraví o další příjem. SZ Byznys přináší krátkou analýzu toho, o co přijdou bary, kavárny a další stravovací zařízení.

Článek

Hospody melou z posledního. Nové opatření, které začne platit od pátku a přikazuje jim zavřít už v osm hodin večer, je pro mnohé z nich asi poslední ránou.

„Dopad bude kritický. Už nemáme síly. Nyní se s tím musíme srovnat a přežít, ale další podniky zkrachují. Nevím kolik. Většina už nemá z čeho brát a podniky nemají z čeho vyplácet zaměstnance a složenky, které jim neustále chodí. Na ty se žádná stopka neudělala, takže až je někdo odstřihne od elektřiny a plynu, protože půjčku na úhradu nákladů nedostanou, tak skončí,“ říká Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků, který v ní zastupuje restauratéry.

Podle něj se zástupci asociace snažili ještě dnes komunikovat s vládou a dojednat jiný scénář, v němž se snažili prosadit, aby stát aktivně kontroloval svá vlastní opatření a zavírat dříve se nemuselo.

„Bohužel jsme prohráli, ačkoliv jsme rizikoví podobně jako třeba sklady, takže nevidím v uzavírání důvod. Nejhorší to je pro naše zaměstnance. Nevím, zda zítra přijdou, nebo to vzdají,“ dodává Kastner.

Z analýzy platebních transakcí, které pro SZ Byznys připravila Česká spořitelna (útraty Čechů za letošní červenec a srpen), přitom vyplývá, že nejvíce se nové opatření dotkne barů, které přijdou o více než polovinu svých tržeb. Restaurace ztratí 25 procent svých příjmů a fast foody 13 procent.

Relativně dobře na tom jsou kavárny, cukrárny, zmrzlinárny a podobné podniky, které ztratí jen procento tržeb. Celý stravovací byznys pak přijde brzkou večerkou o 21 procent svých příjmů.

Podle hlavního analytika České spořitelny Davida Navrátila však mohou být reálné ztráty ještě vyšší. „Výsledný pokles tržeb bude spíše větší, protože zavíračka už ve 20:00 odradí nejen ty, co by chtěli ‚ponocovat‘, ale i ostatní, a to díky obavám z nákazy nebo příliš velkému množství karanténních opatření,“ konstatuje Navrátil.

Reklama

Doporučované