Hlavní obsah

„Šlo to rychle a dobře.“ Poláci zapnuli očkovací registr pro 30 milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Na některých místech v Polsku senioři od rána stáli před ordinacemi praktických lékařů fronty na rezervaci termínu očkování.

Reklama

Zatímco v Česku se rezervační systém spustil v pátek v 8 ráno, v Polsku fungoval společně s infolinkou už od půlnoci. Start se neobešel bez problémů, k větším zádrhelům ale nedošlo.

Článek

Poláci se mohli registrovat už delší dobu na fungujícím zdravotním portálu pro pacienty. Ve stejnou dobu začala fungovat také telefonní linka. Rozdílů mezi českým a polským přístupem je ale víc. V Česku se od pátku mohou registrovat lidé starší 80 let, v Polsku systém musel zvládnout daleko větší zátěž.

Online registrace do rezervačního systému je totiž možná pro všechny obyvatele starší 18 let. Jejich zájem se tak zaznamená do pořadníku a o datu očkování je stát vyrozumí, až na ně přijde řada. Nezáleží přitom na datu registrace, ale věku a zdravotním stavu.

Přímo rezervaci termínu očkování si ale od pátku mohou zajistit lidé starší 80 let a příští týden si pak budou moci termín rezervovat i lidé nad 70 let. Stačí jim k tomu polská obdoba rodného čísla a telefon.

Polsko podle předchozího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Niedzielského plánuje vakcínu pro 31 milionů dospělých obyvatel země.

Ani registrační proces v Polsku se ale neobešel bez problémů. V Česku systém padal a dlouze se čekalo na SMS s PIN kódem, u našich severovýchodních sousedů byly zase problémy s e-mailem, který je nutný pro potvrzení přihlášky.

Řadě lidí buď zatím nepřišel, nebo spadl do složky se spamem. Centrum E-zdraví, které online registraci zajišťuje, na Twitteru napsalo, že by měl e-mail dorazit do 24 hodin od registrace, a lidé by tak neměli celý proces opakovat znovu.

Problém byl i s přetíženou telefonní linkou, která pracovala už od půlnoci. Po prvotním návalu se ale registrace rozjela. Na polských sociálních sítích se objevily stížnosti na registraci, ty ale nespočívaly v samotné kritice fungování systému, ale častěji až v pozdním datu očkování, které bylo některým lidem nad 80 let přiděleno.

Pochvala na sociálních sítích

Zaznívá i chvála: „Zaregistroval jsem se. Šlo to velmi dobře a rychle, ze 30. místa v pořadí jsem se za nějakých 8–10 minut čekání dostal k operátorovi. Očkování mám 26. ledna, takže za chvilku,“ napsal na Twitteru jedenaosmdesátiletý ekonom Waldemar Kuczyński.

Proces pochválil i známý novinář Konrad Piasecki ze soukromé televize TVN. „Pokud jde o registraci k očkování, zatím to vypadá, že nejsou důvody naříkat,“ napsal na sociálních sítích.

Lidé nad 80 let se mohou v Polsku kromě online formuláře a telefonického hovoru registrovat a zároveň si rezervovat termín očkování i přímo ve vyznačených očkovacích centrech, tedy v ordinacích lékařů. S tím byly v pondělí spojené komplikace, senioři totiž v některých městech už hodiny před otevřením ordinací stáli dlouhé fronty a leckdy nakonec odcházeli s nepořízenou – termíny byly už zabrané. O tom už ve čtvrtek informoval Deník Gazeta Prawna.

Řada termínů se předem označila jako zabraná pro interní potřebu lékařského personálu nebo seniorů, kteří projevili zájem ještě před spuštěním registrace. Na některých místech zas připadá jen několik desítek míst na týden.

Organizátoři očkování to vysvětlují domluvou s praktickými lékaři. „Všechna zarezervovaná místa se zaplní pacienty 80+. Chtěli jsme dát lékařům takovou možnost s ohledem na pacienty. To praktický lékař nejlépe zná situaci svých pacientů,“ napsalo na Twitteru Centrum E-zdraví.

Tempo registrací si vláda pochvaluje. Podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského během noci (do 7. hodiny ráno) zavolalo na infolinku více než 100 000 lidí. A webová stránka s registrací zaznamenala jen během první hodiny fungování na 10 milionů zhlédnutí. K zájmu o očkování se pak do rána elektronicky přihlásilo více než 130 tisíc lidí, z toho je 70 tisíc přihlášek potvrzených. Krátce po poledni to bylo už bezmála 500 tisíc lidí a z toho téměř 380 tisíc potvrzených.

V kategorii lidí nad 80 let se do dopoledních hodin zaregistrovalo 51 tisíc lidí: 22 300 v ordinacích, 22 167 přes infolinku a 6700 elektronicky. Podle posledních dat už bylo v systému registrovaných téměř 130 000 lidí starších 80 let. Těch je v Polsku celkem 1,5 milionu.

Premiér nedělá očkovací mikromanagement

Co se týče dat, je na tom Polsko lépe než Česko i v dalším ohledu. Ministerstvo zdravotnictví každý den zveřejňuje data o tom, kolik se denně naočkovalo lidí. Očkování navíc neřídí mikromanažerským způsobem premiér, jak je tomu v tuzemsku, ale ministr Michał Dworczyk. Ten řídí kancelář premiéra a na podzim měl na starost vybudování polní nemocnice na varšavském stadionu. Teď je jeho hlavní agendou zajištění logistiky očkování.

Podle údajů zveřejněných v pátek se v Polsku naočkovalo už více než 410 tisíc lidí a celkem se do očkovacích míst dodalo na 521 tisíc dávek vakcíny. Přes 1000 se jich ale nestačilo včas spotřebovat a zlikvidovalo se.

Rozdíl mezi Českem a Polskem je ještě jeden. Zatímco premiér Andrej Babiš se naočkoval jako vůbec první v republice, polský premiér Mateusz Morawiecki se ještě neočkoval. „Já sám i moje rodina se naočkujeme tehdy, až na nás přijde řada,“ napsal v pátek na Facebooku.

Lidí ochotných se očkovat přibylo

Ochotu očkovat se vyjádřilo ve dvou průzkumech 61, respektive 68 procent lidí. V porovnání s čísly z listopadu či prosince jde o nárůst až o 25 procentních bodů. Podle sociologa Marcina Dumy z agentury IBRiS na to mohla mít vliv aféra se zhruba dvacítkou celebrit, které se přednostně naočkovaly ve varšavské Lékařské univerzitě. Část společnosti jejich chování pobouřilo. Efekt může mít také přístup papeže Františka, který se už stejně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. nechal naočkovat.

Aféra podobná té české ze Státního zdravotního ústavu v Polsku zatím nevypukla. Jiný je i oficiální přístup k dávkám vakcíny, která by se nestihla spotřebovat – zdravotní personál může dávky, u kterých hrozí expirace, použít pro rodinné příslušníky.

Reklama

Doporučované