Hlavní obsah

Slovensko naočkuje řidiče, prodavače a „nezastupitelné“. Až pak seniory

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Slovenské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že kromě učitelů se v probíhající páté fázi plánu mohou nechat očkovat i mladí lidé z několika dalších povolání, kde je nutný kontakt s lidmi. Senioři pod 75 let čekají na osmou fázi.

Článek

Na Slovensku se od uplynulého víkendu mohou nechat očkovat proti covidu-19 také mladší prodavači, taxikáři, revizoři a řidiči v městské hromadné dopravě či průvodčí ve vlacích, byť část seniorů na očkování ještě čeká. Úřady pro zmíněné profese vyčlenily vakcínu od firmy AstraZeneca, kterou země očkuje osoby do věku 55 let a kterou již byli očkováni učitelé. Informovalo o tom slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Upřednostnění pracovníků ve věku od 18 do 55 let ve zmíněných profesích slovenské ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo tím, že během výkonu práce přicházejí do kontaktu s jinými lidmi. Tito pracovníci se v očkovacích centrech v probíhající páté fázi očkování musejí prokázat potvrzením od zaměstnavatele. „Strategie očkování se aktualizuje na základě dostupných dat z klinického testování,“ píše se v pondělním reportu o nových vládních opatřeních na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Přednost při očkování dostali také zaměstnanci, jež úřady zařadí na seznam lidí, kteří jsou například nezastupitelní při naplňování hospodářské a sociální funkce státu. Ministerstvo vnitra, jež tento pořadník sestavuje, již vyzvalo ostatní ministerstva, aby na seznam zařadila jen osoby, které splňují stanovená kritéria.

Opakované změny v očkovací strategii Slovenska způsobily, že například obyvatelé ve věku 65 až 74 let se propadli ze čtvrté fáze očkování až do osmé. Celkem má mít očkovací plán zveřejněný na vládním webu 11 fází. Aktuálně je podle vlády spuštěná šestá fáze. Přesné časové údaje, kdy by na kterou fázi mělo dojít, chybí, takže není jasné, kdy na seniory mezi 65 až 74 lety dojde řada.

„Nepochopitelné“, komentuje rozhodnutí analytik

Analytik nevládního Institutu pro ekonomické a sociální reformy (INEKO) Dušan Zachar v komentáři v listu Denník N za odborně nepochopitelnou označil skutečnost, že místo věku a rizikovosti chronických nemocí Slovensko upřednostňuje při očkování povolání. Uvedl, že šedesátníci a sedmdesátníci jsou nejpočetnější věkovou kategorií, která v souvislosti s onemocněním covid-19 vyžaduje hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče a použití umělé plicní ventilace.

Zachar upozornil na to, že unijní léková agentura (EMA) nestanovila horní věkovou hranici pro použití vakcíny. Podávat ji seniorům odmítlo několik evropských zemí, které vyhodnotily, že o účinnosti u starších lidí data od AstraZenecy neposkytují dostatečné důkazy. Většina Evropy se řídí stanoviskem EMA a seniory touto vakcínou očkuje, úplně ji na druhé straně zakázalo Švýcarsko a starším lidem ji odmítlo podávat Německo, Rakousko, Polsko, Švédsko, Itálie, Malta a Belgie. Například ve Švýcarsku i v Německu se ale aktuálně řeší, zda rozhodnutí nevzít zpátky.

Neobvyklý postup

Svou strategií upřednostnit mladé lidi z jiných než zdravotnických, armádních či jiných státních povolání na úkor seniorů Slovensko v západním světě vyčnívá. Nepřímo to může připomínat postup Indonésie, která v lednu překvapila svět oznámením očkovací strategie postavené na přednostním očkování lidí v produktivním věku. Tam se ale vláda ve snaze co nejdříve rozhýbat ekonomiku rozhodla nejprve naočkovat všechny ve věku 18 až 59 let bez ohledu na druh povolání.

Právě očkování označili slovenští politici za hlavní způsob, jak zvládnout epidemii covidu-19. Slovensko v současnosti čelí silné druhé vlně koronaviru, nemocnice se potýkají s vytížením svých lůžkových kapacit i personálu a země se v únoru dostala v přírůstku úmrtí po nákaze koronavirem v přepočtu na obyvatele na první místo na světě. Slovensko se podobně jako jiné země EU potýká s nedostatkem vakcín.

Reklama

Doporučované