Hlavní obsah

Smlouvu podepisovala ve Vatikánu. A přitom uprostřed Prahy

Česko se vrací do kanceláří. Rozhovor s Radkou Lang, členkou vedení farmaceutické firmy MSD mimo jiné o tom, proč u nich zaměstnanci nosí covidové náramky.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ráda jedná ve Vatikánu a motivuje ji černobílá fotka Richarda Nixona. Jak vypadá místo, kde pracuje členka vedení biofarmaceutické firmy MSD?

Článek

Vatikán na pražském Smíchově. Právě takhle pojmenovaná zasedací místnost patří k nejoblíbenějším místům Radky Lang, členky vedení MSD v Česku. Další díl seriálu Pracovny SZ Bysnys jsme natáčeli právě tam.

Šestipatrová budova Five odkazující na číselné označení městské části má pro lepší orientaci jednotlivá podlaží pojmenovaná podle evropských metropolí. Právě tedy stojíme v Římě a míjíme prosklené pracovny s názvy Koloseum, Fontana di Trevi i Vatikán.

„Tohle je moje oblíbená zasedací místnost. Mimo jiné z toho důvodu, že jsem právě tady podepisovala před třemi lety svoji pracovní smlouvu,“ popisuje Radka Lang v rozhovoru pro SZ Byznys útulnou zasedací místnost s knihovnami po stranách a výhledem na smíchovské střechy.

Společnost sídlí na pražském Smíchově nedaleko Vltavy. Designem interiér neustále odkazuje k industriální lokalitě Smíchova, například černými světly nebo velkými zavěšenými zrestaurovanými hodinami ve vstupní hale, které ukazovaly čas i v někdejší tramvajové a později autobusové vozovně, která na tomto místě dříve stála.

Radka Lang ukazuje velkou zarámovanou reprodukci jedné strany New York Times z roku 1971. Noviny vyšly poté, co Richard Nixon podepsal Národní strategický plán proti rakovině.

„To je můj osobní motivační plakát, dostala jsem ho k narozeninám od svého týmu,“ vypráví Radka Lang. „Připomíná mi, kdo jsme a co děláme.“ Podpis amerického prezidenta odstartoval masivní výzkum léčby i léčiv proti různým druhům rakoviny, jedné ze specializací MSD.

Zelený, žlutý a červený náramek

Po covidových restrikcích i ve farmaceutické firmě mírně rozvolňují a lidé se vracejí do kanceláří. Zatím zhruba na polovinu pracovního týdne, vysvětluje Radka Lang. „Zavedli jsme tzv. hybridní model 3 plus 2 plus 2, tedy tři dny v práci, dva dny home office a dva dny víkend.“

Když společně procházíme kancelářemi, má při tom na ruce zelený náramek. Jde o signál vůči kolegům, jak velký odstup si chcete držet. Firemní tzv. covidové náramky mají tři barvy. Zatímco se zeleným se nebráníte komunikaci tváří v tváří a podání ruky, červenou barvou dávají lidé najevo jasný odstup.

„To, že já mám dneska zelený, znamená, že jsem otevřená k tomu, abychom si podávali ruce, abych s někým byla v zasedačce. Když si vezmete například žlutou, tak už máte větší distanc,“ vysvětluje vnitřní pravidla. Podobně jako i v jiných globální firmách ani coby vysoce postavená manažerka nemá vlastní kancelář, ale naopak stůl mezi ostatními kolegy.

Po úzkém schodišti míříme až nahoru na střešní terasu s panoramatickým výhledem na všechny dominanty hlavního města. „To je moje druhé oblíbené místo,“ říká s úsměvem Radka Lang. „Sem chodím načerpat inspiraci a vidět věci z nadhledu.“

Radka Lang

Členka vedení české pobočky jedné z největších globálních farmaceutických společností MSD, která jen v ČR zaměstnává 1200 lidí.

Na starosti má mimojiné komunikaci se státní správou, pacienty a veřejností.

Kariéru začínala na Ministerstvu zahraničních věcí na odboru OSN, kde se věnovala problematice nešíření ručních a lehkých zbraní. Působila ve společnosti Grayling, v níž vedla poradenství v oblasti veřejných vztahů a komunikace.

V současnosti je také mentorkou několika mladých profesionálek.

Celý rozhovor s Radkou Lang si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované