Hlavní obsah

Bankéř s kytarou. Na čem „maká“ člen bankovní rady Vojtěch Benda?

Česko se vrací do kanceláří. Jak vypadá pracovna ekonoma Vojtěcha Bendy, člena bankovní rady ČNB?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kytara a posilovací stroj aneb Co byste nejspíš nečekali v pracovně centrálního bankéře. Další díl cyklu SZ Byznys Pracovny, tentokrát s členem bankovní rady ČNB Vojtěchem Bendou.

Článek

„Rád jezdím do práce dřív, když je v budově ještě klid. Mám čas projít si monitoring tisku, přečíst si e-maily,“ vypráví Vojtěch Benda ve své pracovně zařízené tmavým nábytkem.

Jeho okna, stejně jako další kanceláře v patře vedení, směřují do jedné z hlavních obchodních tříd hlavního města, ulice Na Příkopě.

Historická budova projektovaná ve třicátých letech minulého století a dokončená v roce 1942 pro Živnostenskou banku, prošla na přelomu tisíciletí velkou renovací.

„Je to velmi klasická budova, velmi konzervativně vybavená, vyplývá to z rekonstrukce koncem 90. let, takže to takhle i působí na člověka, ostatně takhle má centrální banka i působit,“ popisuje bankéř interiér budovy.

Svoji pracovnu si ale zabydlel po svém. Po ruce má tmavěmodrý hrnek s jemným vzorem. „Ten si nosím všude sebou, ve všech zaměstnáních. To je rheinsbergská keramika z Brandenburgu, na ten mi nesmí nikdo sáhnout, aby ho nerozbil,“ říká s úsměvem.

Každá návštěva pak proti dveřím vidí malbu s autorským podpisem „Bendová“. „Ten malovala moje mamka, je to šumavská louka, kam jsme si jako děti rády chodily hrát, takže ten obraz mi připomíná kus kraje, ve kterém jsem vyrůstal,“ říká Benda.

U okna pak stojí posilovací stroj, na němž původně cvičil jiný významný český ekonom Mojmír Hampl.

„Podědil jsem ho po někdejším viceguvernérovi, kterému se to nechtělo stěhovat zpátky a mně se to celkem hodilo, že tady mám stroj, který mě donutí k pohybovému cvičení. Snažím se dvakrát, třikrát v týdnu přijet do práce dřív a tři čtvrtě hodinky si na tom zamakat.“

Vojtěch Benda

  • Ekonom, od ledna 2023 hlavní ekonom ING.
  • V letech 2016–2022 člen bankovní rady České národní banky.
  • V minulosti pracoval jako hlavní ekonom BH Securities. Na starosti měl analýzu a strategii akciových trhů. Od roku 2014 byl poradcem člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka.
  • V letech 2006–2012 působil jako senior ekonom v mezinárodním týmu ekonomického výzkumu finanční skupiny ING.
  • Do centrální banky nastoupil ještě během studií na pražské VŠE, tehdy na pozici analytika ekonomiky.

Občas tu budí zájem, obrací se Vojtěch Benda ke kytaře stojící na pravé straně od pracovního stolu a nástroj červené barvy bere do ruky. „Ne, že bych tady měl nějakou zkušebnu, ale když si potřebuji na chvíli odpočinout, místo abych surfoval na internetu, deset minut si zahraji, abych se udržel ve cviku.“

Hrát na kytaru začal v době studií na gymnáziu. „Hraju amatérsky, spíš jen tak s partou kamarádů. Můj šestnáctiletý syn hraje velmi pěkně a občas mi dovolí, že si s ním můžu zahrát. Tak abych ho nezklamal a mohl mu zahrát doprovod, musím trénovat,“ říká.

Celý rozhovor s Vojtěchem Bendou si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované