Hlavní obsah

Děti, které se povedly. Synové LeBrona Jamese se chystají do NBA

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bronny a Bryce Jamesovi na letošním utkání NBA v Los Angeles.

Reklama

LeBron James má tři děti: dva syny a dceru. Synové Bronny a Bryce mají podle odborníků dobrou šanci jednou nastoupit v NBA.

Článek

LeBron James je jedním z největších basketbalistů všech dob. Čtyřnásobným šampionem NBA, drží čtyři ceny MVP (nejužitečnější hráč) a bodový rekord všech dob.

Osmatřicetiletý fenomén hraje v NBA od roku 2003. Mezitím se stal miliardářem a jedním z nejbohatších sportovců všech dob. Každý rok si připíše 90 milionů dolarů a za posledních 20 let vydělal 532 milionů dolarů.

Daří se mu i v osobním životě, což mezi tak velkými celebritami vůbec není samozřejmé. Se svou středoškolskou láskou Savannah Jamesovou má tři děti: syny Bronnyho a Bryce a dceru Zhuri.

18letý Bronny a 15letý Bryce jdou ve stopách svého otce, který teď tweetoval, že nejstarší Bronny je už dokonce lepší než někteří hráči NBA. Jací jsou a mají opravdu šanci dobýt NBA?

Starší Bronny

Bronny se narodil 6. října 2004, těsně předtím, než začala druhá sezóna jeho otce v NBA. Když to spočítáte, bylo to opravdu brzy. LeBronovi bylo pouhých 19 let, mamince Savannah 18. Rodina se v roce 2010 přestěhovala z Ohia do Miami na Floridě. Potom zpět do Clevelandu a zatím naposledy do velké aglomerace Los Angeles. Ve 14 letech tam starší syn začal na střední škole svou basketbalovou kariéru.

Hrdý otec občas zveřejňuje videa, jak Bronny hraje basketbal. Jedno z prvních dal na twitter, když bylo synovi 10 let. „Jsem na tebe hrdý, synu! Skvělá práce v Houstonu a gratuluji k 1. místu,“ napsal k tomu LeBron.

Už tehdy to zaznamenala i velká média. Ještě více se pak synek dostal do titulků v roce 2019, kdy s mladším bratrem přestoupil na kalifornskou soukromou školu Sierra Canyon v rezidenční čtvrti Los Angeles.

Vyvolalo to pěkný humbuk a někteří si všimli, že Bronny je slavnější než mnozí hráči NBA.

Dnes už je Bronny mezi dospělými, drží 28. místo v žebříčku ESPN 2023 a údajně si vybírá mezi třemi vysokými školami první divize. Mladík byl klasifikován jako čtyřhvězdičkový rekrut (z pěti hvězdiček), což znamená, že je velmi žádaný pro jakýkoli program NCAA.

Jak píše Insider.com, odborníci považují Bronnyho za elitního obránce, který má skvělé záblesky i v ofenzivě. S největší pravděpodobnosti ale bude mít v budoucnosti na palubovce jinou roli než fenomenální střelec LeBron.

Ve stopách slavných rodičů

  • Stephen Curry - s bratrem Sethem se vydali stejnou cestou jako jejich otec Dell, který byl v NBA 16 let a většinu své kariéry strávil v Charlotte Hornets. Famózní střelec Steph nyní hraje za Golden State Warriors, zatímco Seth za Brooklyn Nets.
  • Laila Aliová - dnes 45letá dcera fenomenálního boxera Muhammada Aliho zakončila kariéru v roce 2007 bez porážky s bilancí 24-0-0, včetně 21 knockoutů.
  • Joakim Noah - bývalý defenzivní basketbalista NBA je synem slavného francouzského tenisty Yannicka Noaha, který vyhrál French Open 1983. 13letou kariéru v NBA završil v roce 2020 v Los Angeles Clippers.
  • Trinity Rodmanová - fotbalistka Washington Spirit je dcerou slavného basketbalisty Dennise Rodmana. V 18 letech se stala nejmladší hráčkou, která kdy byla draftována do National Women's Soccer League. Je i nejmladší Američankou, která vstřelila gól v historii ligy.
  • Mick Schumacher - snaží se jít ve stopách slavného otce Michaela. V F1 už byl šestý. V letošním roce je testovacím jezdcem týmu Mercedes - Benz Granf Prix Limited.
  • Sebastian Korda - nadějný česko-americký tenista je synem Petra Kordy, vítěze Australian Open 1998. Letos byl Seb ve čtvrtfinále Australian Open.
  • Johannes Strolz - dvojnásobný zlatý sjezdař z Pekingu 2022 je synem olympijského medailisty ze ZOH 1988 Huberta Strolze.
  • Kristian Reichel - český lední hokejista na pozici centra, hraje za Manitoba Moose v AHL. Je synem zlatého medailisty z olympiády v Naganu 1998 a trojnásobného mistra světa v ledním hokeji Roberta Reichela.
  • Jeffrey a Eric Readovi - synové slavného kanadského sjezdaře Kena Reada, který v 70. letech vyhrál i sjezd v Kitzbühelu.
  • Ryan Cochrane-Siegle - stříbrný sjezdař z Pekingu je synem Barbary Cochranové, zlaté medailistky ze ZOH v Sapporu 1972.

Svůj poslední zápas na střední škole odehrál Bronny v březnu 2023. Očekává se, že v NCAA bude jen jednu sezonu, protože by mohl být draftován do NBA pro rok 2024. Objevují se dokonce předpovědi, že bude v top 10 draftu.

Podle ESPN má Bronny nabídky z pěti univerzit, ale on sám prý nejvážněji zvažuje Ohio State University (domovský stát otce), University of Oregon (úzké vazby na značku Nike) a University of Southern California, kterou má Bronny blízko domova.

Letos už byl sportovcem McDonald's All American, stejně jako jeho otec před 20 lety. All-American game je hra mezi absolventy středních škol, rozdělenými do dvou týmů: Východ a Západ. LeBron tehdy hrál za Východ a po vítězství nad Západem byl jmenován MVP.

I mimo basketbal už Bronny dělá pokroky. Má dohodu s Nike díky novým pravidlům NCAA o vysokoškolských sportovcích profitujících ze svého jména a image. Bronny také propaguje ikonická sluchátka Beats By Dre a má svou vlastní kolekci spodního prádla. Už loni v listopadu se objevil v reklamě počítačové hry God of War po boku svého otce.

Na instagramu má 7 milionů sledujících. Na účtu zveřejňuje hlavně fotky a videa, na kterých hraje basketbal, schází se s rodinou nebo dává sponzorský obsah.

Sám LeBron řekl, že neodejde do důchodu dřív, než si bude moci v NBA zahrát s Bronnym. „Můj poslední rok bude s mým synem. Ať bude Bronny kdekoli, tam budu já. Udělal bych cokoliv, abych mohl hrát jeden rok se svým synem. Není to o penězích.“

A co mladší Bryce?

Bronny však není jediný James, který je v hledáčku basketbalových odborníků a médií. I jeho mladší bratr Bryce je považován za talentovaného basketbalistu.

Narodil se 14. června 2007, když otec hrál své první finále NBA. LeBronovi bylo 22 let a bylo to těsně před čtvrtým zápasem mistrovství NBA 2007. Bryceovo druhé jméno Maximus prý dostal podle hrdiny otcova oblíbeného filmu Gladiátor.

Bryce, kterému je nyní 15, rychle roste a podle některých znalců má ještě větší potenciál než jeho starší bratr. Už teď je vyšší než on. Údajně měří 198 cm (Bronny 188), takže má solidní šanci, že by mohl dohnat otce (205).

První nabídku na vysokoškolské stipendium obdržel loni v listopadu 2022 na Duquesne University v Pittsburghu známou sportovními aktivitami. Tu nabídku dostal ještě předtím, než začala jeho první basketbalová sezóna na střední škole. Je však nepravděpodobné, že Bryce nakonec na malé katolické univerzitě v Pensylvánii opravdu skončí.

Na instagramu má působivých 1,5 milionu sledujících. Všechny jeho posty jsou zatím o basketbalu.

Někteří analytici si myslí, že Bryce má potenciál být lepším hráčem než jeho bratr. „Jsou lidé, kteří mi řekli, že Bryce by ve skutečnosti mohl mít z těch dvou lepší vyhlídky,“ uvedl podle Bleacher Report Brian Windhorst z ESPN.

Reklama

Doporučované