Hlavní obsah

Covid drtí Vueltu, už je to vážné. Pro Frooma žádný vtip

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome před onemocněním covid varuje.

Reklama

Cyklistická Vuelta začíná mít vážný problém. Ze závodu už kvůli covidu odstoupilo 23 jezdců. Mezi posledními jsou závodníci z první desítky celkového pořadí Brit Simon Yates a Francouz ruského původu Pavel Sivakov.

Článek

Vuelta je teprve v polovině a počet nemocných se v posledních dnech nebezpečně zvyšuje.

Yates a Sivakov byli pozitivně testováni na covid-19 a oba jsou tak prvními adepty na výborné umístění, kteří musejí končit. Simon Yates, lídr týmu BikeExchange-Jayco byl po úterní časovce pátý celkově v čase 4:50 za vedoucím závodníkem Remkem Evenepoelem. Jeho cílem bylo místo na stupních vítězů. Nejde při tom jen o jeho kariéru, ale o budoucnost celé australské stáje, které bez takového umístění kvůli absenci potřebných UCI bodů silně hrozí sestup z WorldTour.

„Během noci měl Simon Yates nějaké příznaky covidu s mírnou horečkou a bolestmi těla,“ citoval web Cyclingnews.com týmového lékaře Dani Castilla s tím, že provedou další testy, aby zajistili bezpečnost ostatních jezdců týmu a zaměstnanců.

Později ve středu ráno stáj Ineos Grenadiers oznámila, že končí i jejich závodník Pavel Sivakov. Také on odevzdal pozitivní test a nenastoupil na start 11. etapy a poroučel se z Vuelty, když byl v první desítce celkového pořadí. Po úterní časovce poskočil z desátého na deváté místo.

„F*** Covid… Naštěstí jsem bez příznaků a cítím se dobře. Přeji vám všechno nejlepší, abyste vyhráli, zůstali zdraví a bez problémů!“ uvedl Sivakov na sociálních sítích.

Ironií osudu je, že Simon Yates, šampion Vuelty 2018, byl nucen opustit kvůli onemocnění už předloňské Giro d’Italia.

Dalšími obětmi covidu jsou sprinter Santiago Buitrago z týmu Bahrain Victorious nebo Boy van Poppel z UCI WorldTeam Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux.

Před startem 11. sprinterské etapy do Cabo de Gata museli kvůli nemoci skončit i tři jezdci španělského týmu Equipo Kern Pharma, za který jezdí také talentovaný Čech Vojtěch Řepa. Ten zatím pokračuje v závodu a vzhledem k tomu, že je nováčkem, je jeho celková 85. pozice docela slušná.

V úterý opustili po pozitivních testech závod další dva dobří jezdci. Sprinter Sam Bennett, vítěz dvou etap a horký favorit na zisk bodovacího dresu na této Vueltě, ale také nadějný Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), který na začátku závodu oblékal dokonce bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka.

Kromě nich museli skončit i José Herrada (Cofidis), Edoardo Affini (Jumbo-Visma) a Harry Sweeny (Lotto Soudal). V pondělí, během dnu volna, ze stejného důvodu závod ukončili Jarrad Drizners (Lotto Soudal) a Mathias Norsgaard (Movistar).

Ještě před nimi odstoupily i opory týmů Jumbo-Visma Sepp Kuss a QuickStep-AlphaVinyl Pieter Serry. Mezi prvními, kdo musel kvůli nemoci skončit, byl také český jezdec Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert). Když s ním Seznam Zprávy mluvili začátkem týdne, byl už doma a cítil se docela dobře.

Sami jezdci se domnívají, že těžko mohou proti onemocnění nějak účinně bojovat, protože se během etap ocitají velmi blízko diváků. Na Vueltě zatím zůstává necelých 150 jezdců, otázkou je, co dál, pokud bude nákaza dál kosit peloton takovým tempem jako nyní.

Před několika dny o covidu zajímavě hovořil fenomenální britský cyklista Chris Froome, který vyhrál čtyřikrát Tour de France a jednou Vueltu. Brit byl nucen kvůli onemocnění letos opustit Tour. „Covid není žádný vtip,“ uvedl s tím, že příznaky nemoci u něj nebyly vůbec lehké. Přitom se mu poprvé od vážného zranění před třemi lety začalo dařit. Ve Francii dojel třetí na královské etapě do Alpe d’Huez. V 18. etapě, krátce před pařížským finále, však musel závod ukončit.

„Bylo to těžké,“ řekl Froome Eurosportu teď na Vueltě. „Myslím, že ke konci Tour de France bylo všechno na dobré cestě. Doufal jsem, že Tour dobře dokončím, trochu se zotavím a pak přijedu na Vueltu v dobré kondici.“ Jenže všechno bylo jinak. Jeho přípravy na Vueltu totiž vykolejily „dost špatné“ příznaky covidu - 19.

Covid narušuje boj o licenci WorldTour

Je tu ještě jeden nemalý problém, s nímž se teď peloton v souvislosti s covidem potýká. Nemoc totiž drasticky ovlivní boj týmů o zajištění statusu WorldTour. Tuto licenci pro roky 2023–2025 získá 18 nejlepších týmů s nejvyšším počtem bodů UCI nasbíraných ve třech sezónách mezi 2020–2022.

Sběr důležitých bodů stále probíhá a výsledky z Vuelty mohou vše dost ovlivnit. Eurosport upozorňuje, že zatím jsou pod „čarou ponoru“ stáje Lotto Soudal a Israel-Premier Tech, přičemž ve vážném ohrožení se ocitá i Movistar a BikeExchange-Jayco. Co to znamená? Například to, že takové hvězdy pelotonu jako Caleb Ewan nebo Chris Froome by nemohly soutěžit v největších cyklistických závodech.

Mezi cyklisty i experty se proto objevují názory, že covidová situace zpochybňuje legitimitu bitvy o sestup. Dejme si malý příklad, jak může být situace nespravedlivá.

Stáj BikeExchange-Jayco je ve vážných obavách o svůj další osud, protože musel odstoupit její hvězdný jezdec Simon Yates. Ten byl v tu chvíli pátý v celkové klasifikaci a pravděpodobně by získal významné body pro tým. Rovněž ohrožený Movistar má ale na stupních vítězů po 10 etapách Enrica Mase.

Jezdec Ineosu Tao Geoghegan Hart, šampion Giro d'Italia 2020, kritizoval nastavená pravidla s tím, že riskují v těchto bezprecedentních časech budoucnost deset let starých týmů. „Sport není fér, to je samozřejmé. Ale tohle prostě nevypadá správně,“ tweetoval Hart.

Ne všichni s ním ale souhlasí. Šéf stáje Uno-X Vegar Kulset, který doufá, že v budoucnu získá licenci na WorldTour, takový argument odmítá. „Představte si klub Premier League, který si na konci sezóny a těsně před sestupem stěžuje na zranění a covid, s tím, že sestupový systém je nespravedlivý,“ napsal Kulset na sociálních sítích.

Expert Eurosportu Dan Lloyd upozorňuje, že bohužel neexistuje žádný způsob, jak debatu spravedlivě vyřešit, protože obě strany mají pravdu. „Každý tým, který je na hranici sestupu, by mohl poukázat na určité faktory, jež byly vůči němu docela nespravedlivé.“

Reklama

Doporučované