Hlavní obsah

Vypadá to, že Tour už je rozhodnuta. Ale zdání klame…

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jonas Vingegaard zatím neudělal jedinou chybu a v zádech má supersilný tým Jumbo-Visma.

Reklama

Vypadá to, že alpské velikány letošní Tour de France už rozhodly. Velký favorit, Slovinec Tadej Pogačar, si vybral ve středu slabší chvíli a rázem prohrává na druhém místě s Dánem Jonasem Vingegaardem skoro o 2 a půl minuty.

Článek

Zdá se to být propastný rozdíl, který nezmění ani časovka v předposlední etapě. Jenže… je pořád příliš brzy. Před závodníky je stále ještě 8 etap, z toho dvě horské a jeden zrádný den odpočinku.

Zkusme si situaci trochu analyzovat a odhadnout, jak na tom kdo je a jaké má šance.

Náskok Vingegaarda je velký, ale pořád ne absolutně dostatečný. Dán je však zase o rok zkušenější, než byl loni, kdy dojel na Tour druhý s odstupem skoro 5 a půl minuty na Pogačara. Tam dvakrát ztratil v úvodních alpských etapách. A i když jel zbytek závodu fantasticky, ztrátu se mu už nepodařilo dohnat.

Vingegaard a Jumbo-Visma nemají slabinu

Letos má k ruce fantastický podpůrný tým – Primože Rogliče, Seppa Kusse, Stevena Kruijswijka a k tomu zázračného univerzála Wouta van Aerta. Tomu Pogačarova stáj UAE nemůže konkurovat a Slovinec na to také v kritické středeční etapě na Col du Granon doplatil. Smečka Jumbo-Visma ho uhnala. Klidně to na Slovince mohou vyzkoušet ještě jednou.

Vingegaard zatím neukázal jedinou slabinu. V důležitých kopcovitých etapách dojížděl prakticky vždy s Pogačarem, nikdy na něj výrazněji neztratil. Časovky má podobně silné jako Slovinec, dokonce je schopen ho i porazit.

A evidentně je extrémně hladový po vítězství. Ve svých 25 letech nevyhrál zatím jediný významný etapový závod. Zato byl čtyřikrát druhý. Tohle teď chce za každou cenu zlomit.

Jak je na tom Pogačar a má ještě šanci? Má, ale ne velkou. Mnohé napověděla čtvrteční královská etapa do Alpe d'Huez. Nestalo se tam vůbec nic. Vingegaardovi stačilo hlídat situaci. Vždycky když Slovinec zaútočil, Dán mu byl s přehledem v patách.

Pogačar potřebuje udělat výrazný rozdílový výsledek. Ale jak, když na něj zatím neměl sám motor? Potřeboval by slabší den Vingegaarda, spíš hodně slabý den, a ten by musel vyjít nejlépe na jednu ze dvou horských etap v Pyrenejích nebo na časovku, předposlední etapu Tour. Nebo by musel Dán udělat hrubou chybu či zaváhat celý tým Jumbo-Visma. Například na větru. Odpovězte si sami, nakolik je to pravděpodobné.

Faktor INEOS

Naštěstí je situace trochu zamotanější, než se na první pohled zdá. Nebojují totiž spolu jen první a druhý, ale velkou roli může sehrát třetí vzadu – Velšan Geraint Thomas a jeho tým INEOS Grenadiers.

Všimněte si, jak Geraint zatím jede. Je to velký lišák, obrovsky zkušený. Tour už jednou vyhrál (2018) a teď se zdá, že od letošní generálky na Francii na Tour de Suisse, kde zvítězil, je pořád lepší a silnější. Ještě v 6. etapě byl až 6., teď už je 3. a na Vingegaarda má prakticky stejnou ztrátu jako Pogačar. Jede ve stále větší pohodě a jeho sebevědomí roste. Za zády pak má nesmírně silný tým s Adamem Yatesem (zatím je 5.) a Thomasem Pidcockem, který vyhrál královskou etapu a je už celkově 8.

Geraint Thomas a jeho stáj mohou být zlomovým faktorem a obrátit rozdané karty. Velšan má navíc v zásobě výbornou časovku. Pokud by se náhodou stalo, že bude po Pyrenejích ztrácet na soupeře kolem minuty, nikdo nemá nic jisté.

Bude to ještě napínavá podívaná.

Reklama

Doporučované