Hlavní obsah

Strach z koronaviru přerůstá v násilí. Na Ukrajině paniku krotila policie

Foto: Profimedia.cz

Na Ukrajině se protestující pokusili zatarasit cestu autobusům, které převážely do karantény evakuované z Wu-chanu.

Reklama

Lidé, kteří se nakazili koronavirem, mají další problém. Stejně rychle, jako se šíří samotný virus, se šíří i počet útoků vůči lidem asijského původu či těm, kteří Asii v poslední době navštívili. Ukrajinská policie zadržela v noci na dnešek 24 lidí, kteří protestovali proti umístění evakuovaných z čínského města Wu-chan do karantény v místním sanatoriu. Projevy strachu z epidemie koronaviru se však objevují po celém světě.

Článek

Ukrajinská policie podle listu Ukrajinska pravda zadržela v noci na dnešek 24 lidí během potyček s obyvateli městečka Novi Sanžary. Při střetu s demonstranty bylo podle policie zraněno devět strážců zákona.

Demonstranti protestovali proti rozhodnutí úřadů, které v tamním sanatoriu umístily do karantény Ukrajince a další lidi evakuované z čínského města Wu-chan. Ten je považován za místo, odkud se začal šířit nový typ koronaviru.

„Nakonec (demonstranti) vytvořili nepovolené barikády. Zapálili ohně, aby zabránili policistům a autobusům v přístupu do sanatoria. V důsledku toho to přerostlo v otevřenou agresi. Začali házet kameny a vše, co jim padlo do rukou. Policie přijala všechna opatření, aby ukončila masové nepokoje,“ prohlásil policejní prezident Ihor Klymenko.

Ukrajinská ministryně zdravotnictví Zorjana Skalecká ve snaze rozptýlit obavy z nákazy a uklidnit situaci ohlásila, že se osobně přidá k evakuovaným v karanténě. „Strávím spolu s nimi následujících 14 dní v jednom prostoru a za stejných podmínek. Doufám, že má přítomnost uklidní jak ty, co jsou v sanatoriu, tak i ostatní,“ uvedla ministryně podle agentury Interfax.

Koronavirus devastuje čínské restaurace

Neznalost a dezinformace o novém koronaviru vedou k rasistickým a xenofobním útokům proti komukoli, kdo vypadá asijsky, píše CNN.

Ženu ve stanici metra v New Yorku napadl cizí muž už 2. února. Ta na sobě měla roušku – což dělalo mnoho Asiatů dlouho před vypuknutím epidemie koronaviru, například kvůli ochraně před znečištěným ovzduším. Jeden svědek podle CNN slyšel, jak muž asijsky vyhlížející ženě agresivně nadává. Podobných případů se v USA stalo v posledních týdnech několik.

Někdy jsou největší problémy ty finanční. Podle CNN se příjem mnohých čínských restaurací snížil na minimum. „V běžný den bychom obsloužili zhruba 100 stolů,“ uvedl David Zheng, zaměstnanec restaurace New Shanghai Deluxe v newyorské čínské čtvrti. „Nyní máme v restauraci denně jen 20 až 30 stolů,“ dodal.

Majitelka restaurace Rose Wuová uvedla, že po 19 úspěšných letech přišla o 70–80 % příjmů. Přestože v celém státě New York nebyl dosud potvrzen jediný případ nákazy koronavirem.

Na čínské studenty v Southamptonu létaly kameny

V britském Southamptonu policie momentálně vyšetřuje několik případů rasisticky motivovaných útoků na čínské studenty.

Jeden z nich nahlásil, že po něm neznámý muž a žena hodili kámen. Také na něj pokřikovali, ať se vrátí zpět do Číny. Další studentce, která na sobě měla masku, kolemjdoucí nadával a označoval ji jako „virus“.

Pracovníka čínské restaurace zase cestou domů pronásledoval a šikanoval neznámý muž. Kromě hanlivých označování ve spojitosti s koronavirem došlo v Portsmouthu také k vyloučení cestujícího z autobusové přepravy kvůli tomu, že měl na sobě masku.

Předseda Čínské asociace v Southamptonu Michael Ng k tomu pro deník The Guardian uvedl, že nepřátelství vůči čínské komunitě je momentálně nejhorší, jaké za posledních 24 let zažil.

„Je to strašidelné, když jdete jako student po ulici a lidé na vás pokřikují a hází kameny. Čínští studenti jsou zvyklí nosit roušky kvůli znečištěnému ovzduší. Teď je nosit nemohou, protože se obávají útoků,“ dodal. Studenti se na útoky z posledních dnů rozhodli zareagovat po svém výrobou plakátu.

Foto: Southampton University’s Chinese Students and Scholars Association.

Plakát, na kterém stojí: Nejsem virus, jsem člověk.

Smích na sítích

Do pléna rasistických narážek přispěla i fotbalová hvězda Dele Alli z londýnského klubu Tottenham Hotspur. Záložník Tottenhamu zveřejnil kontroverzní video, ve kterém se podle všeho vysmíval asijsky vyhlížejícímu muži. Alli se nejprve natáčel s rouškou na obličeji, později kameru přiblížil na Asiata a nakonec čočku obrátil na lahev dezinfekce k mytí rukou.

Dele Alli se nakonec za sdílené video musel omluvit.

Podle studie čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se zhruba u 80 procent lidí nakažených koronavirem nemoc projevuje pouze s mírnými příznaky. Nemocí se globálně nakazilo přes 75 000 lidí a zemřelo na ni přes 2 200 lidí, úmrtnost se pohybuje okolo 2,3 %. To je podle The New York Times vyšší než chřipka, u které se úmrtnost pohybuje kolem 0,1 %, ale mnohem nižší než SARS (9,6 %) a MERS (35 %).

V USA je přitom dodnes nakaženo „pouze“ 16 lidí, v Británii 9. Na Ukrajině, kde protesty vyeskalovaly až do střetu s policií, nebyl dosud potvrzen ani jeden případ nákazy koronavirem.

Reklama

Doporučované