Hlavní obsah
Online

Babiš zvedl plán ODS, teď chce také nižší DPH pro ubytovací služby

Foto: vlada.cz

Premiér Babiš o víkendu oznámil, že nás po víkendu čeká záplava pomocných balíčků.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie V Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- k nedělnímu večeru bylo v Česku pozitivně testováno bylo přes 7700 lidí, během neděle přibylo jen 9 nových případů.

- Andrej Babiš o víkendu poskytl plejádu rozhovorů, v nichž sliboval pomoc podnikatelům. Odložení EET do konce roku, snížení DPH u ubytovacích služeb, úhrada nájemného podnikatelům, jejichž byznys zasáhla opatření proti koronaviru.

- Evropa má přes 1,5 milionu nakažených. Zahraniční dění sledujeme online ZDE.

Dění jsme sledovali v online přenosu, který jsme ve 22:30 ukončili. Děkujeme za pozornost!

  • Premiér v neděli opanoval obrazovky, rozhovor dal všude

    Ministerský předseda Andrej Babiš v neděli znovu dokázal, jak zdatně umí své vládě dělat reklamu. Během krátkého časového úseku dokázal dát rozhovory všem hlavním televizím v zemi a pak ještě na sociální sítě umístit své video Čau lidi.

  • EET by mohla být odložena do konce roku

    Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Tento plán prozradil pro změnu v rozhovoru pro Českou televizi. Redakce Seznam Zpráv premiéra opakovaně žádala o rozhovor, Babišův tým pravidelně odmítá.

    Následně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla serveru Blesk, že odklad EET bude vláda schvalovat již v pondělí a v úterý by jej měla schválit Sněmovna ve stavu legislativní nouze.

    Zatím Sněmovna schválila pozastavení celé EET na dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují.

  • Babiš zvedl plán ODS, chce snížit u ubytovacích služeb DPH z 15 na 10 procent

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na Nově prohlásil, že kabinet už v pondělí zveřejní podrobnosti o celém balíčku pomoci pro ubytovací a restaurační služby. Řekl, že půjde o komplexní pomoc, a především, že vláda navrhne snížit DPH u ubytovacích služeb z 15 na 10 procent.

    Jde o návrh, který nedávno zveřejnila opoziční ODS v rámci svého desetibodového programu pro záchranu cestovního ruchu. „ODS proto bude chtít, aby byly ubytovací služby přeřazeny do desetiprocentní sazby DPH, podnikatelům v cestovním ruchu bylo umožněno odložení plateb DPH za celý letošní rok, stejně tak by se u nich měla pozastavit elektronická evidence tržeb a měli by mít nárok na odpuštění koncesionářského poplatku,“ uvedla ODS, což ovšem premiér v televizním projevu neřekl.

    Ministryně pro místní rozvoj má podle Babiše už v pondělí představit rovněž program na pomoc podnikatelům v cestovním ruchu. „Je to sektor nejvíce postižený, asi i bude trvale kvůli zavřeným hranicím. Uvažujeme o dalším programu à la COVID,“ uvedl Babiš.

  • Rozvolňování opatření už zrychlovat nebude, řekl Babiš

    Premiér ve speciálu TV Nova odmítl, že by vzhledem k pokračujícímu příznivému vývoji vláda ještě urychlila rozvolňování restrikcí.

    „Musíme být opatrní. Ten vir nikdo pořádně nezná, je na to strašně moc studií. Já jsem dával v minulosti za příklad Singapur a vidíte, tam teď přišla druhá vlna. Nevíme, zda v rámci rozvolňování nepřijde druhá vlna. Proto připravujeme chytrou karanténu,“ řekl Andrej Babiš. Zároveň prohlásil, že vláda už o prodloužení nouzového stavu žádat nebude.

    Během května chce rozhodnout o tom, zda umožní už od začátku prázdnin provoz letních táborů. „Já bych je otevřel už od července. Ale zatím na tom není shoda. Rozhodneme do konce května.“

  • V Česku přibylo za 24 hodin 14 nakažených virem a 138 vyléčených

    Čerstvá data z vládních statistik: Během neděle přibylo v Česku devět pozitivních pacientů. Od sobotního večera - tedy za posledních 24 hodin - jde o celkem 14 případů nákazy koronavirem. Počet vyléčených z nemoci covid-19 za stejnou dobu vzrostl o 138 na 3584.

    Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že v souhrnu v Česku nemoc covid-19 získalo 7764 lidí. Počet těch, kteří zemřeli, zůstává na čísle 245.

  • Reportáž Seznam Zpráv z pohraničí, kam se vrátil strach

    Už téměř osm týdnů nemohou Češi jednoduše vycestovat ze země. Pro překročení hranic a úspěšný návrat je třeba splnit řadu podmínek. Na „čáru“ se vrátily závory, betonové kvádry i bludné kořeny. Jaký režim tam panuje, co zažívají místní a co můžete u hranic čekat? Nabízíme reportáž Tomáše Svobody.

  • Vláda bude v pondělí schvalovat víc moci pro Vojtěcha

    Na pondělní vládu míří novela zákona o ochraně zdraví. Pomoci by měla v tom, aby po skončení nouzového stavu (v tuto chvíli je oním datem 17. květen) šmahem neskončila platnost všech vládních opatření.

    Dokument ovšem kritizují mnozí právníci i opozice. Je podle nich nepřijatelné, aby o omezení občanských práv rozhodoval jeden člen vlády.

  • V Českém Těšíně i polském Těšíně demonstrovalo asi 400 lidí

    V Českém Těšíně i polském Těšíně v neděli opět demonstrovali obyvatelé pohraničního regionu. Na obou březích řeky Olše se dnes po poledni sešlo asi 400 lidí. Požadovali hlavně otevření česko-polské státní hranice. Chtějí se znovu setkat se svými rodinami a přáteli. Pohyb přes hranice je omezený v důsledku opatření, která mají zabránit šíření koronaviru.

  • Karlovy Vary pomohou podnikatelům slevou na poplatcích

    Karlovy Vary pomohou podnikatelům slevami na poplatcích. Méně zaplatí za předzahrádky nebo za nájem v městských prostorách. U některých poplatků také město posunulo splatnost. „Slevy na poplatcích by měly znamenat pro město ztrátu asi 17 milionů na příjmech,“ informoval mluvčí magistrátu Jan Kopál.

  • Babiš obhajuje vznikající zákon o ochraně zdraví, který přidá Vojtěchovi pravomoce

    „Opozice to kritizuje, ale nikdo to nečetl. Já jsem to dostal včera. Je to zákon o ochraně a potřebě veřejného zdraví. A zákon byl za 20 let použit podruhé. Poprvé během metanolové aféry. A teď Ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem, že chce mít možnost rozhodovat, jak je to běžné všude na světě,“ řekl premiér Babiš ve vysílání Českého rozhlasu.

    Babiš Radiožurnálu také řekl, že o tom bude každopádně na vládě debata. „Nouzový stav je schválen jen do poloviny května. A pokud to tak skončí a Ministerstvo zdravotnictví nebude mít možnost kontrolovat rozvolňování, tak až to skončí, tak by si každý mohl dělat, co che. Tady nikdo nechce žádné kompetence navíc, jde o zákon, který chce ochránit zdraví lidí,“ uzavřel.

    Vláda situaci řeší kvůli tomu, že jí soud dal jasně najevo, že omezování svobod občanů jen nařízeními ministerstva není v pořádku. Opatření o omezení volného pohybu vydané jen resortem zdravotnictví proto zrušil a vláda je musela urychleně vydat znovu podle krizového zákona.

  • Odměnu za péči o pacienty s covid-19 má umožnit změna zákona

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloží do dvou týdnů vládě návrh na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by měla umožnit výjimečně odměnit zdravotníky, kteří pečují o pacienty s nemocí covid-19. Vojtěch to řekl v debatě televize Prima. Odměnit by tak podle něj mělo být možné nejen lékaře ve státních nemocnicích.

    „Chystáme změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten chceme předložit na vládu do dvou týdnů tak, aby v týdnu od 25. května šel do Sněmovny ve stavu legislativní nouze,“ řekl Vojtěch. „Na základě toho vydáme kompenzační vyhlášku, která zohlední sníženou produkci nemocnic. Chceme, aby nikdo na tom nebyl bit, aby poskytovatelé, kteří se starali o covidové pacienty, měli určitou bonifikaci, protože s tím stávající úhradová vyhláška nepočítala,“ vysvětlil.

  • Největší spor jsme měli na vládě kvůli otevírání obchodních center, řekl Vojtěch

    Šéf lékařské komory kritizuje rozvolňování opatření. Ministr k tomu uvedl, že v kinech lze na rozdíl od škol zajistit dodržování opatření, například bezpečné vzdálenosti s ohledem na obsazení sedadel v kinosálech. Pokud by se otevřely školy pro všechny žáky, možné by to podle ministra nebylo, riziko nákazy by bylo vyšší a děti by koronavirus „zanášely“ do domácností ke svým rodičům a prarodičům.

    Vojtěch následně uvedl, že největší spor na vládě bylo kvůli otevření obchodních center. „Největší spor byl ohledně obchodních center, ale nakonec jsou podmínky poměrně přísné, takže s tím souhlasili i epidemiologové,“ doplnil. Podle něj provozovatelé budou dodržovat podmínky, protože jinak jim hrozí pokuta až 3 miliony korun.

  • Vojtěch neříkal pravdu, neměli jsme dostatek ochranných pomůcek

    Šéf lékařské komory Milan Kubek v pořadu Partie uvedl, že tvrzení ministra Adama Vojtěcha ohledně toho, že Česko mělo dostatek ochranných pomůcek, je na rezignaci. Vojtěch kromě toho ujišťoval 28. ledna poslance, že Česko má všeho dostatek. Následně se ale v první půlce března musel zřídit obchodní tým, který se snažil rychle nakoupit ochranné pomůcky.

    „Neříkal jste pravdu. Pokud by měl za něco ministr rezignovat, tak za to, že máme dostatek ochranných pomůcek. To ale nebyla pravda,“ řekl Kubek. Vojtěch reagoval, že v době, kdy to říkal, mělo Česko dostatek ochranných pomůcek. Kubek následně uvedl, že tedy neví, kam se ztratily.

  • Už máte roušky?

    Letecký most s Čínou dnes skončil. „Trh s ochrannými pomůckami nadále nefunguje,“ uvedl v Partii šéf lékařské komory Milan Kubek. Dodal, že vláda na počátku epidemie selhala a roušky si museli lidé ušít sami. To platí v podstatě nadále.

  • Za podmínek daných vládou hrát nemůžeme

    Vláda povolila otevřít od 11. května divadla. Ale za podmínky, že obsadí jen každou druhou řadu a vedle sebe budou sedět jen dva lidé. Tady je reakce jednoho menšího divadla, kam se za normálních okolností ani sto lidí nevejde.

  • Česko má podle Vojtěcha zásoby ochranných pomůcek na další dva měsíce

    Ministr zdravotnictví v pořadu Partie řekl, že Česko má zásoby ochranných pomůcek na další dva měsíce. „Ukončili jsme nákupy ochranných pomůcek, ale máme zásoby na další dva měsíce,“ řekl Vojtěch.

    Šéf lékařské komory Milan Kubek doufá, že se nestane to, co v lednu. „V lednu jste také sliboval, že máme všeho dostatek, ale nebylo to tak, jak můžeme tedy věřit, že to tak bude,“ ptal se ministra Kubek. Ten reagoval, že situace na začátku krize byla jiná. „Měli jsme nasmlouvané ochranné pomůcky od kredibilních dodavatelů, ale řada z nich nebyla schopna to dodat,“ reagoval.

  • Je to chaotické a nesystematické, reaguje na rozvolňování opatření Kubek

    Milan Kubek, prezident České lékařské komory, v pořadu Partie řekl, že rozvolňování opatření jsou nesmyslná. „Je to populismus, virus žádné výjimky nebere a nemůžeme zahodit to, co jsme dosud udělali,“ řekl Kubek v pořadu. Na to reagoval ministr zdravotnictví, že nic není nesmyslné a chaotické.

    Kubek argumentoval například tím, že děti nemohou do škol, ale otevřou se kina. „Doufám, že lidé budou mít dost rozumu a do kina nepůjdou. Totéž platí pro svatby, kde bude až sto lidí, kteří se objímají,“ doplnil.

  • Vojtěch: Kdyby rostla čísla nakažených a reprodukční číslo, budeme muset zatáhnout za brzdu

    „Sledujeme několik čísel, podle nichž stanovujeme, zda není třeba znovu zpřísnit opatření,“ uvedl v Partii na TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj varujícím by byl denní nárůst o 400 nakažených a reprodukční číslo okolo hodnoty 2. Tato hodnota znamená, že každý nemocný nakazí další dva lidi.

    „To by bylo katastrofální číslo. Už těsně nad hodnotou jedna by mělo být důvodem pro změnu. Ale při tomto chaotickém rozvolňování bude těžké lidi přesvědčit, aby znovu strpěli takto přísná opatření,“ oponoval v pořadu šéf lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy