Hlavní obsah

Polsko: Zdravotníkům pomáhají hasiči, obavy budí i nadcházející Velikonoce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirová situace v Polsku se kvůli přítomnosti britské mutace zhoršuje. Nemocnice zažívají nápor pacientů. Experti se obávají blížících se Velikonoc a s nimi spojených návštěv kostelů.

Článek

V Polsku, kde v posledních dnech rychle přibývá nově nakažených koronavirem, ode dneška začínají platit zpřísněná protiepidemická opatření na dobu tří týdnů. Navíc v polských nemocnicích leží nejvíce pacientů nakažených koronavirem od začátku nynější pandemie, informuje dnes portál onet.pl. Nejvyšší je také počet nemocných s covidem-19, kteří musejí být napojeni na plicní ventilaci.

Po několika týdnech, kdy byly v provozu, se v celé zemi znovu musejí zavřít hotely nebo sjezdovky. Omezení začínají platit i pro nákupní střediska, otevřené mohou zůstat obchody s potravinami, drogerie, lékárny, knihkupectví nebo prodejny s potřebami pro zvířata. V Polsku mohou nadále fungovat kadeřnictví a kosmetické salony. Všichni školáci od pondělí přejdou na distanční výuku, školky a jesle ale zůstanou otevřené.

Polská vláda se opatření rozhodla přijmout především kvůli zrychlení epidemie. Tři pětiny nových případů nákazy v Polsku připadají na takzvanou britskou variantu koronaviru, v některých regionech jde podle onet.pl dokonce o 90 procent.

Za pátek v zemi, která má asi 38 milionů obyvatel, přibylo 26 405 nových případů koronavirové infekce. Je to jen o několik stovek méně než ve středu, kdy jich bylo nejvíce za letošek. Zemřelo dalších 349 pacientů nakažených koronavirem. V polských nemocnicích se s covidem-19 léčí asi 23 300 lidí, 2315 z nich je napojeno na umělou plicní ventilaci. V některých částech Polska chybí sanitky pro převoz lidí do nemocnic, a tak zdravotníkům vypomáhají hasiči.

Polská média v uplynulých dnech informovala, že pokud se epidemická situace v zemi ještě zhorší, může být podobně jako loni na jaře vyhlášen zákaz vycházení. Navíc odborníkům v této silně katolické zemi dělají starosti blížící se Velikonoce, kdy mnoho lidí chodí do kostela. Národně konzervativní vládě epidemiologové radí, aby kostely nařídila uzavřít. Lékařka Gražyna Cholewińská-Szymańská z varšavské Vojvodské nemocnice infekčních chorob podle portálu gazeta.pl varovala, že během Velikonoc se kostely „mohou stát líhní nákazy“. Podotkla, že „je lepší vzdát se náboženské tradice než zemřít na covid-19“. Podle současných pravidel v kostelích může být jedna osoba na 15 metrů čtverečných, věřící mezi sebou musejí dodržovat rozestupy nejméně 1,5 metru.

Do země s vysokým rizikem nákazy a tedy druhé nejhorší kategorie přesouvá Polsko Česká republika. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničí přes svůj Twitter. Polsko se do této kategorie zařadí od pondělí.

Od neděle do kategorie země s vysokým rizikem nákazy přesouvá Polsko i Německo. Nově bude možné do Německa cestovat pouze s negativním testem. Německé ministerstvo zahraničí před neodkladným cestováním do Polska varuje a označuje Polsko za zemi „vážně zasaženou covidem-19“.

Přísnější restrikce, které platí ode dneška, vláda vyhlásila do 9. dubna. Polská média si všímají toho, že skončí den před výročím letecké katastrofy u ruského Smolenska, kde v roce 2010 zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński s manželkou a mnoho dalších důležitých osobností veřejného života. Loni se pietní akce konala v době celostátní karantény a její účastníci, včetně šéfa vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, bratra-dvojčete někdejšího prezidenta, porušili platná opatření. Neměli nasazené roušky, nedodržovali předepsané rozestupy a na tryznu přišlo mnohem více lidí, než bylo oficiálně povoleno.

Reklama

Doporučované