Hlavní obsah

Chceme, aby Andrej zůstal, zní po porážce z ANO. Sám Babiš mlžil

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš těsně po prohře v prezidentských volbách.

Reklama

Andrej Babiš odmítl odpovědět na otázky, zda i po prohře v prezidentských volbách zůstane poslancem. Straníci mu ale vyjadřují podporu.

Článek

Andrej Babiš prohrál. Šéf hnutí ANO prohru uznal, přesto bezprostředně poté řekl: „Je to jednoznačný úspěch hnutí ANO.“

„Já tady budu dál pro lidi, o tom, kde budu, či nebudu, rozhodne předsednictvo, a i když jsem prohrál, jsem motivován,“ dodal.

Jak přesně bude jeho role po prohraných prezidentských volbách vypadat, nenaznačil. Přímé otázky, zda zůstane poslancem, nechal bez odpovědi. Uvedl jen, že bude se svou manželkou dál pracovat v jejich nadaci a lidé se na něj dál budou moci obracet. Vedení hnutí ANO, které bude porážku ve volbách řešit, se sejde 8. února.

Babiš má v politice zůstat

Jisté je, že Andreje Babiše nebude nikdo z jeho nejbližších k odchodu nebo z ústupu pozic vyzývat, rozhodnutí bude čistě na něm. Politici, kteří jej přišli do štábu podpořit, unisono říkali, že má v politice zůstat.

„Použiji slogan naší stínové vlády: Jedeme dál,“ říkal například reportérkám Seznam Zpráv poslanec Robert Králíček. „Určitě by bylo dobré, aby pokračoval, ale minimálně mu doporučím dovolenou, aby se zotavil z té náročné kampaně,“ dodal.

Nejloajálnější členové hnutí pak označovali jako klíčovou motivaci fakt, že se jejich lídrovi podařilo získat víc hlasů než samotnému hnutí ve sněmovních volbách. A chtějí toho využít ve volbách nadcházejících.

„Budeme se snažit, aby nás bylo slyšet, budeme pokračovat v kritice vlády,“ avizovala budoucnost hnutí ANO předsedkyně jeho sněmovní frakce Alena Schillerová. „Budeme se snažit přetavit tento výsledek v následujících sněmovních volbách,“ dodala.

Změny ve vedení šéfka klubu nepředpokládá. Hodlá usilovat o to, aby Andrej Babiš zůstal ve vedení. „On dostal ty hlasy. On jako hlavní postava hnutí ANO,“ uvedla s tím, že i průběžné výsledky ukazují, že jde o historicky nejvyšší počet hlasů.

Předsedou strany Andrej Babiš zůstane i podle 1. místopředsedy Karla Havlíčka. „Jednoznačně ano. I když jsme dnes nezvítězili, ANO jako strana uspěla, našli jsme odvahu a postavili svého kandidáta,“ řekl Seznam Zprávám.

Rebelové v hnutí ANO

Otázkou ale zůstává, jak ANO naloží se svými rebely, kteří odmítli stranického šéfa podpořit a vyhlásili, že budou volit jeho konkurenta.

Například ostravský primátor Tomáš Macura pro Seznam Zprávy zopakoval, že Babišův protikandidát vedl slušnou, smířlivou a sjednocující kampaň. „A dle mého soudu má z hlediska osobnostního a hodnotového nastavení vyšší kompetence k výkonu funkce prezidenta,“ napsal v SMS, když už bylo jasné, že vyhraje Pavel.

Obdobně pro Seznam Zprávy reagoval i poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Ten rozdíl je velmi vysoký, velmi velký a myslím si, že dokladuje, co jsem říkal,“ komentoval výsledky svého předsedy. I on se vyhraňoval vůči vedení kampaně, podle něj byla příliš negativní. „Mělo by to být jakési poučení především pro ty, kteří kampaň chystali a domnívám se, že to je velké selhání,“ dodal.

On ani Tomáš Macura pak o odchodu z ANO neuvažují a ostatní špičky ANO otázky po jejich budoucnosti odbývají větičkou, že ANO je demokratická strana a tedy různé názory jsou možné.

Andrej Babiš loni v lednu v rozhovoru pro Deník N uvedl, že do vedení hnutí ANO kandiduje naposledy a že místo sebe si dovede představit například Karla Havlíčka, Alenu Schillerovou nebo Ivo Vondráka. Tehdy mělo ANO měsíc do stranického sněmu, všichni tři zmínění se ucházeli o místopředsednický post a také všichni tři se místopředsedy stali.

Letos už v případě porážky Andrej Babiš tak kategorický před volbami nebyl a jeho odpovědi se pohybují na stupnici od „zůstanu“ až „to je předčasné“.

Celostátní volební sněm hnutí ANO by měl být již v roce 2024, funkcionáři hnutí totiž mají svůj mandát jen na dva roky. Řádné sněmovní volby, kde by si Andrej Babiš mohl „spravit chuť“, jsou až na podzim v roce 2025.

Faktem je, že Andreji Babišovi se skutečně podařilo získat 2,4 milionu hlasů. Ty ANO bez Babiše pravděpodobně neudrží, ale jistotu nemá ani když Babiš zůstane.

Přeliv voličů SPD

Andreji Babišovi se již v prvním kole podařilo přetáhnout na svou stranu zhruba polovinu voličů SPD. Kandidát Tomia Okamury Jaroslav Bašta získal jen 4,5 procent hlasů, SPD sama přitom během posledních voleb posilovala. Ve sněmovních volbách v roce 2021 získala 9,6 procent hlasů a o rok později se jí podařilo uspět i na radnicích. Například v Ústí nad Labem nebo v Děčíně dokonce politici SPD usedli v městských radách.

Z rozhovorů, které reportéři s voliči SPD vedli mezi prvním a druhým kolem, vycházelo, že mnozí dali přednost Andreji Babišovi, protože je mladší a aktivnější než Jaroslav Bašta, a raději vsadili na jistotu, že se jimi vybraný kandidát dostane do druhého kola. Jejich odklon tak vycházel spíš z momentální strategie, než že by hodlali u hnutí ANO zakotvit nadobro.

Tomio Okamura pak před druhým kolem nenechal nic náhodě a přímo své voliče do náruče hnutí ANO neposlal. Řekl jen, aby nevolili Petra Pavla, zbytek je prý na nich. Znamená to, že jim nabídl i možnost nejít k volbám, nebo po vzoru Jaroslava Bašty jít vhodit do volební urny prázdný lístek nebo jen obálku.

Podle průzkumu agentury PAQ Research se ale vedle toho Andreji Babišovi podařilo letos přesvědčit ke své volba 210 tisíc voličů z celkového milionu propadlých hlasů z posledních sněmovních voleb a 280 tisíc nevoličů a prvovoličů.

Ve vodách propadlých hlasů ale lovil i Petr Pavel a podle stejného průzkumu byl i trochu úspěšnější. Z propadlých hlasů z posledních sněmovních voleb podle agentury PAQ Research uloupl 220 tisíc hlasů. V Pavlově případě pak průzkum zaznamenal ještě jiný důležitý pohyb. Babišova oponenta podle dat agentury PAQ Research volilo i 160 tisíc lidí, kteří před dvěma roky volili hnutí ANO.

Reklama

Doporučované