Hlavní obsah

„Dědeček“ Babiš, Pavel je „Fialova vláda“. Jak volí výspa SPD v Českém ráji

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Semínova Lhota. Na dohled zříceniny hradu Trosky.

Reklama

Semínova Lhota je místo, kde volby vyhrál kandidát SPD Jaroslav Bašta. Stojí v srdci turisty vyhledávané oblasti Českého ráje. V poklidné obci volí lidé SPD pravidelně.

Článek

To místo na první pohled odporuje běžným představám, jak má vypadat ves či město, kde může vyhrát prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta. Úhledné domky, zčásti nové, zčásti tradiční roubenky, ale opravené. U návsi rybníček s kačenami, dál „Domeček“, kam chodí místní společně na pivo, na obzoru se tyčí symbol Českého ráje - zřícenina hradu Trosky.

Žádné oprýskané Sudety, žádná vyloučená lokalita, ale srdce turistické oblasti, kde během dne potkáte jen automechaniky v místní dílně vedle návsi. Ostatní jsou v práci ve městech po okolí.

„Oni tam jsou takoví rozhádaní,“ charakterizuje ves starosta Újezdu pod Troskami Jan Švihel (Nezávislí pro obec Újezd P. T.). Pod Újezd Semínova Lhota spadá podobně jako další dvě vesnice v okolí. Dopředu jsem varována, že na začátku vsi je dům, kde bydlí cizinci - prý Ukrajinci nebo Rumuni - takže tam voliče SPD hledat nemám.

Jestli je obec rozhádaná, tak to přede mnou umně skrývá.

„Tady? Lidi, co jsem se bavil, spíš říkali, že budou volit Petra Pavla,“ nevěří mi důvod mé návštěvy zhruba čtyřicátník v moderních montérkách. Kde hledat voliče SPD, mi prý neporadí. A to mi přes ulici říkali, že chlapi z autoservisu mají největší přehled.

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Věž Panna z proslulé zříceniny Trosky v Českém ráji.

Po chvíli přijíždí i starší majitel autodílny. „To není možný. Kdo by ho tady volil?“ říká mi a snaží se mne přesvědčit, že se pletu. Ukazuji mu na mobilu výsledky jeho volebního obvodu: Jaroslav Bašta zde získal 13 hlasů, Petr Pavel 12, Andrej Babiš 9. Stále tomu nevěří.

„Jděte se zeptat raději na úřad, tam to počítali,“ radí mi jeho spolujezdkyně.

Na chvíli mne znejistí a začnu hledat, jestli Semínova Lhota je volební okrsek číslo 3, spadající pod nedaleký Újezd pod Troskami. Ale jsem tu správně. Navíc potkávám kolegy z Deníku N, které sem přivedlo stejné téma. Toto je skutečně místo, kde vyhrál první kolo prezidentského klání Jaroslav Bašta.

V Semínově Lhotě je zhruba padesát domů, část jejich majitelů ve vsi nebydlí a mají je jako víkendové chaty. Voličů je zde zapsaných 66 a volební účast tu byla první volební víkend vysoká - 74 procent. Znamená to, že zde volilo 49 lidí.

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Venkovská idyla s opravenými roubenkami.

Zdejší výhra Jaroslava Bašty je mimořádná i z pohledu celého Újezdu pod Troskami. Celkově zde totiž zvítězil Andrej Babiš se 71 hlasy (35,7 procenta), druhý byl Petr Pavel s 53 hlasy (26,6 procenta) a třetí Danuše Nerudová s 30 hlasy (15 procent). Jaroslav Bašta byl až čtvrtý, obdržel 20 hlasů a 13 jich šlo právě ze Semínovy Lhoty.

Při zkoumání výsledků minulých voleb ale hlasy pro kandidáta SPD nejsou zas takové překvapení. Ve sněmovních volbách v roce 2021 tu strana Tomio Okamury vyhrála. Volilo ji zde dokonce 17 lidí, což bylo 35 procent odevzdaných hlasů. Druhé Spolu zde obdrželo 11 hlasů, tedy 22 procent.

Pokud by se volby rozhodovaly zde, Babišovo ANO by se nedostalo do Sněmovny. S dvěma hlasy, což znamenalo čtyři procenta hlasů, by tu nedosáhlo hranice potřebných 5 procent.

O to víc mne zaráží, že mi první, koho potkám, nevěří, že by zde kandidát SPD mohl mít tolik příznivců. Po pár minutách mám ale přeci jen štěstí. Paní Jitka mi přiznává, že ona je jeden z těch 13 hlasů. Přibližně šedesátnice je vitální, usměvavá, sportovní typ. Je na procházce s pejskem, který je od pohledu opečovávaný. Fotit se ale nechce. Nikdo se zde moc fotit nechce.

Přiznává, že nechápe, jak to, že její favorit nepostoupil. „Vyhrál anketu a pak má tak málo hlasů?“ diví se. Podle ní v tom musí být nějaká nepravost. Celostátně Jaroslav Bašta získal jen 4,5 procenta hlasů.

Během předvolební kampaně politici SPD sdíleli na sítích falešný průzkum, kde byl Jaroslav Bašta jen čtyři procenta za třetí Danuší Nerudovou. Kandidát SPD v něm měl 18 procent, Danuše Nerudová 22 procent. Průzkum se na sociálních sítích objevil poté, co Jaroslav Bašta vyhrál na hlasy diváků debatu kandidátů s nižšími preferencemi na Prima News.

Ptám se, koho bude volit teď, když její favorit vypadl. „To nevím. Asi nepůjdu k volbám,“ krčí rameny. Andrej Babiš je pro ni příliš proevropský a ještě k tomu ji přijde jako „dědeček“. Podivuji se, že Babiše bere jako „dědečka“, když Jaroslav Bašta také není úplný mladík. Odpovědí mi je, že Bašta je pro ni samozřejmě lepší. Petra Pavla má zas spojeného s Fialovou vládou a prý mu úplně kouká z očí, že chce, aby se šlo „mašírovat“.

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Nejsou to žádné Sudety ani jinak zasažené místo. Je to Český ráj.

Zajímá mne ještě, odkud čerpá informace pro své rozhodování. „Z internetových diskuzí. Z těch, které se vedou pod statusy Tomio Okamury (předseda SPD, pozn. red.),“ líčí mi Jitka. Podle nich se prý i nakonec rozhodne.

Dál na hlavní silnici směrem od vsi potkávám další Jitku, může být podobně stará jako její jmenovkyně. Zachumlaná pokuřuje před domečkem, kolem ní běhají psi. V Semínově Lhotě nevolila, ale Jaroslava Baštu ano. „Asi toho Babiše. K volbám se musí,“ říká mi a přidává, že nadšena z toho rozhodně není. Jen šéfa hnutí ANO bere jako menší zlo.

„Vadí mi, že je proevropský. A prezident by měl být hlavně Čech a mělo by mu jít o lidi,“ popisuje mi, proč není Babiš její první volbou. Petr Pavel u ní spadl do balíku „Fialova vláda“.

Hledám dál. Václav akorát vyparkovává auto ze své zahrádky. Bez okolků mi přiznává, že je „espéďák“ už několik let. Může mu být opět kolem šedesáti let. Je místní zahrádkář, trvalé bydliště má jinde, nevolil zde. Svěřuje se mi, že dokonce před deseti lety volil za prezidenta Tomio Okamuru, který tehdy z voleb vypadl, protože nesehnal pro kandidaturu dostatek podpisů. „Vytiskl jsem si vlastní volební lístek a ten jsme tam hodil,“ chlubí se mi. V dalších volbách již volil Miloše Zemana rovnou.

Letos vsadil na jistotu, volil Andreje Babiše. „Kdyby byl Bašta tak o deset let mladší, tak to hodím jemu,“ říká mi. Petr Pavel nepřipadá v úvahu, protože „Fialova vláda“. Je velice ochotný, popoveze mne po vsi, dává mi tipy, kde dál hledat.

Zpět na návsi zkouším štěstí naposledy. Dva třicátníci jdou se svými dětmi do zmiňovaného „Domečku“ na sraz. Jeden mi již chvíli předtím řekl, že volit nebyl, protože na takové „blbiny“ nemá čas, zkouším jeho společníka. Volil Jaroslava Baštu? „Ne,“ směje se. Koho ale volil, mi neřekne.

Reklama

Doporučované