Hlavní obsah

Rohanová potvrdila kandidaturu na prezidentku, má podpisy exposlanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Denisy Rohanové

Denisa Rohanová

Reklama

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová potvrdila svou kandidaturu na prezidentku republiky.

Článek

Rohanová získala podpisy 20 poslanců z minulé Poslanecké sněmovny a je přesvědčena o tom, že tak splnila zákonné požadavky pro účast ve volbách. Zároveň chce získat i petiční podpisy občanů, nyní jich má asi kolem 27 000.

„V prezidentských volbách chci kandidovat jako obhájkyně spravedlivé společnosti, společnosti, kde každý, bez ohledu na svůj původ nebo majetek, bude mít šanci na šťastný a důstojný život,“ uvedla Rohanová. „Prezident má možnost vahou své osobnosti změnit systém k lepšímu a spolu s tím i životy všech občanů. A právě proto do toho souboje chci jít,“ dodala.

Na tiskové konferenci řekla, že jako prezidentka by se chtěla zaměřit na spojování dvou nesmiřitelných táborů, do kterých se česká společnost rozdělila. Do politiky by také ráda vnesla více ženství, a obrousit tak chce hrany vytvořené mužskou částí politiků.

Voliče chce oslovit především svou osobností. „Nejsou to volby do Poslanecké sněmovny ani do místních zastupitelstev, kde je ten program důležitý. Podle mě prezidentské volby jsou hodně o pocitové části,“ řekla. „Samozřejmě co bych chtěla, je reprezentovat Českou republiku nejenom v zahraničí, ale hlavně směrem dovnitř, směrem k těm svým voličům, k těm lidem, kteří by přišli k volbám a dali by mi případný hlas,“ dodala.

Rohanová nechce zatím zveřejňovat jména poslanců, kteří její kandidaturu podpořili. Potvrdila, že byli zvoleni do minulé Poslanecké sněmovny. Kandidátní listinu s jejich podpisy již podala na ministerstvu vnitra. Řekla, že dlouho s právníky ověřovala, jestli je možné taktovým způsobem svou kandidaturu podpořit.

Ústavní právní Jan Kysela ale zpochybnil, že by bylo možné podat přihlášky do voleb ještě před jejich vypsáním. Domnívá se také, že Rohanová podpisy poslanců z bývalé Sněmovny využít nemůže.

„To byste si mohl takto opatřit podpisy poslanců z doby před pěti, šesti, sedmi lety, podpisy senátorů, kteří už dávno nejsou senátory,“ řekl. Domnívá se proto, že takto podanou kandidaturu ministerstvo vnitra nepřijme.

Rohanová je přesvědčena o tom, že to tak možné je. Důležité podle ní bylo, aby byla kandidátní listina podána ještě v době, kdy byli dotyční poslanci ve své funkci.

O financování nyní Rohanová jedná s případnými sponzory. Do kampaně by chtěla vložit prostředky, které by „byly schopné oslovit všechny občany“.

Prezidentský seriál Na Hrad

Foto: Seznam Zprávy

13. ledna uplynuly čtyři roky od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že do druhého kola prezidentské volby postupují Miloš Zemana a Jiří Drahoš. Do další prezidentské volby zbývá rok. Na Seznam Zprávách proto spouštíme prezidentský speciál Na Hrad, jenž startuje přehlednou grafikou možných kandidátů, které se příští rok vyplatí sledovat. Každý týden v rámci speciálu budeme přinášet zprávy, rozhovory, reportáže i analýzy.

Reklama

Doporučované