Hlavní obsah

Zima kritizoval lobbisty a média. Babiše ani Pavla nepodpořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Albert Málek

Bývalý rektor a letošní neúspěšný kandidát na prezidenta Tomáš Zima.

Reklama

Bývalý rektor Karlovy univerzity skončil v prvním kole prezidentské volby na posledním místě, v druhém kole nikoho nepodpoří. Podle něj nebyly kampaně některých kandidátů financovány transparentně.

Článek

Uchazeč o Hrad s nejnižším počtem hlasů Tomáš Zima v druhém kole zatím nepodpořil Andreje Babiše ani Petra Pavla. „Oba jsou schopni vykonávat úřad prezidenta,“ sdělil Zima novinářům.

Vyjádření podpory jednomu z finalistů boje o Hrad však nevyloučil, nechá se prý přesvědčit budoucím průběhem jejich kampaně.

Ten dosavadní podle Zimy nebyl férový.

„Problém letošních voleb je, že tři lobbistické skupiny si vybraly tři kandidáty, kteří od loňského léta mají kolem 25 %,“ řekl dnes Zima Seznam Zprávám. Jmenovat konkrétní lobbistické skupiny ale nechtěl.

Uvedl také, že jeho kampaň byla oproti jiným kandidátům nízkonákladová. „Myslím si, že pokud někdo bude za pět let investovat mezi 100 až 150 miliony do kampaně, tak ten člověk vytvoří prezidenta České republiky,“ dodal Zima.

Kritizoval také, že média nejen v debatách rozdělila uchazeče o Hrad na silnější a slabší. Dříve sdělil, že kvůli tomu zvažuje podat stížnost na Českou televizi.

Jako svou chybu v kampani označil nízkou aktivitu na sociálních sítích. Dodal ale, že to bylo kvůli nedostatku financí.

Senát nevyloučil

Vítězům prvního kola Zima na tiskové konferenci blahopřál a vyzval voliče, aby se účastnili i druhého kola volby hlavy státu. „Hlavně aby lidé šli volit,“ řekl novinářům Zima a poděkoval svým podporovatelům.

Opětovně také kritizoval vliv předvolebních průzkumů na rozhodování voličů a poukázal na to, že u Babiše i Nerudové se průzkumy od výsledků voleb lišily. „Bylo by velmi zajímavé, kdyby nebyly průzkumy veřejného mínění,“ nechal se slyšet Zima.

Nevyloučil ani, že se bude za rok a půl ucházet o post senátora. Nyní se ale bývalý rektor plánuje vrátit k lékařské praxi. „V 8 hodin ráno tam mám pacienta,“ komentoval Zima.

V prvním kole prezidentské volby získal Zima lehce přes půl procenta všech hlasů. Volilo ho zhruba 30 000 lidí.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš je předsedou hnutí ANO, v minulosti působil jako ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 postoupil do druhého kola, kde však prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Voják a generál Armády České republiky ve výslužbě Petr Pavel je v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. V prezidentských volbách 2023 v druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované