Hlavní obsah

Výjimka nás bude stát milion, říká před turnajem MMA v covid bublině Novotný

Foto: Profimedia.cz

Jak se MMA organizace Oktagon vypořádává s ekonomickými následky koronaviru. A koho Ondřej Novotný (na fotografii vlevo) ze sportu chválí?

Reklama

Oktagon dostal před sobotním turnajem výjimku a může pořádat sportovní akci v době jejich zákazu. Co takové povolení od vlády obnáší a kolik už organizace kvůli covidu ztratila peněz? Na otázky odpovídal promotér Ondřej Novotný.

Článek

OKTAGON dostal výjimku pro pořádání sportovní akce v době jejich zákazu. Co všechno musel splnit, aby ji od Ministerstva zdravotnictví obdržel?

Již dopředu jsme museli připravit všechna opatření a přesně do detailu popsat, jak ta OKTAGON bublina bude vypadat, co se v ní bude dít, jaké budou koridory a jak budeme zúčastněné testovat. Předkládání materiálů a dokazování Ministerstvu zdravotnictví je teď za námi a my to jen musíme naplnit.

Mělo Ministerstvo zdravotnictví či Národní sportovní agentura nějaké speciální požadavky, které jste museli splnit?

Určitě, s týmem Milana Hniličky, předsedy Národní sportovní agentury, jsme neustále komunikovali, a předložené dokumenty jsme tak museli průběžně doplňovat. Hodně nám pomohla spolupráce s týmem promotéra ženského tenisového turnaje WTA v Ostravě Tomáše Petery. WTA má totiž plán covidové bubliny výborně propracovaný, zároveň máme také spoustu poznatků od UFC, takže jsme dokázali ten manuál dostatečně rychle a přesvědčivě dát dohromady.

Jak přesně bude turnaj probíhat? Myšleno od vytvoření covidové bubliny až po konec akce.

Myslím si, že si to už dnes lidé dokážou představit. Jestli někdo sleduje zahraniční soutěže, jako hokejovou kanadsko-americkou NHL či basketbalovou NBA, tak je to víceméně to samé. To znamená, že účastníci akce přijedou na jedno místo a okamžitě vstupují do izolační bubliny, zůstávají jen na hotelu. V něm mají možnost objednat si dle potřeby jídlo, také mají vyčleněné časy, kdy mohou trénovat. Celý komplex je přitom vytvořený tak, aby byl k dispozici jen pro testované lidi. V tomto režimu bude vše probíhat od čtvrtka až do pozdní sobotní noci.

Předpokládám, že se tak turnaj výrazně prodraží. Na kolik taková opatření vyjdou peněz?

Výdaje spojené s covidem jsem uměl dopředu odhadnout na základě našich vlastních zkušeností z jarního projektu OKTAGON UNDERGROUND, který probíhal v průběhu první koronavirové vlny. Tehdy se každý turnaj prodražil o půl milionu korun. V případě sobotního turnaje OKTAGON 17 počítám, že výdaje za hygienická opatření vyšplhají minimálně na 750 000 korun až 1 milion.

Předpokládám, že největší položku v těchto přídavných výdajích tvoří testování bojovníků a zaměstnanců.

Ano, to máte pravdu. Testování je obrovská položka, jen za něj dáme čtvrt milionu korun určitě, možná ještě víc. Nechat otestovat budeme muset desítky lidí, od bojovníků až po zaměstnance, kteří s nimi přijdou do blízkého kontaktu.

Budete v budoucnu uvažovat o žádosti o zaplacení ušlého zisku od státu?

Zatím jsme nad tím nepřemýšleli, ve spojitosti s turnajem a dalšími projekty toho teď máme opravdu hodně k řešení, takže vlastně jsem ani nepostřehl, jestli již je nějaký program vypsaný, nebo jestli se o náhradu škody může požádat. Máme na to ale zaměstnance, kteří situaci určitě sledují. Je možné, že už dokonce podnikli nějaké kroky. Jestli taková možnost bude, určitě tak učiníme. Oproti normálu nám jen v cash flow chybí 50 až 70 milionů korun. Například sobotní turnaj OKTAGON 17 by nás normálně stál 5 až 7 milionů a obrat by byl třeba 12 milionů. Nyní nás stojí třeba 5 milionů, a když nakonec skončíme na nule, budeme za to ještě rádi.

Jaký rozdíl v obratu dělá jen fakt, že na turnaji nemohou být přítomni diváci?

Řádově za každý normální turnaj přicházíme jen na de facto neprodaných vstupenkách o 3,5 milionu korun. Fanoušci tentokrát věděli, že je velmi pravděpodobné, že se turnaj nakonec bude konat bez nich, i tak ale nakoupili vstupenky jen bezmála za milion korun. Tak moc tam chtěli být, že riskovali, že chvíli budou bez těch peněz, které do nákupu vstupenek investovali. Náš partner na prodej vstupenek jim peníze samozřejmě pošle zpátky, ale v podstatě i v takové situaci se vstupenky prodávaly. Měli bychom tak turnaj úplně lehce vyprodaný.

Jediná možnost pro fanoušky, jak sledovat sobotní turnaj, tak bude prostřednictvím koupě živého vysílání, neboli pay-per-view. Ve zkratce si od vás koupí unikátní kód, skrze který budou moci sledovat vysílání zápasů. Jak moc prodej kódů ovlivňuje pandemie a fakt, že fanoušci nemohou být přímo v aréně?

Myslím si, že 250 korun na zakoupení kódu na živé vysílání má každý, kdo chce. Bavíme se o tom, že se většinou dívá dohromady parta kamarádů, takže se finální náklad ještě rozdělí mezi několik lidí. Nakonec je sledování OKTAGONU příjemná sobotní zábava za super peníze. My jsme schopni ten stream v nejvyšší kvalitě vysílat pro 50 000 lidí, což se ale ve střední Evropě nikdy nestalo a bohužel se to nestane ani teď.

Pokud si tedy vaše slova zkusím převést na čísla, příjem z prodaných kódů asi turnaj nezaplatí.

To ne. Proto je to pro nás tak kritické, že my máme sponzorské peníze navázané na počet uspořádaných turnajů. Takže v tuhle chvíli to pro nás není o prodeji kódů, i když jsme rádi za každého, kdo si to koupí, ale je to o tom, že turnaj musí proběhnout, abychom nepřicházeli ještě o sponzorské peníze.

Jak vy osobně nahlížíte na současnou situaci sportu u nás? Berete možná i jako úspěch to, že MMA si dokázalo vybojovat výjimku, zatímco fotbal a hokej soutěže přerušily?

Já doufám, že se fotbal i hokej opět obnoví, protože to je jinak obrovské selhání lídrů. Tahle doba je totiž o tom, jak moc člověk za svůj byznys a pro svoje lidi bojuje. Když to bude dělat každý, tak to budeme dělat všichni dostatečně dobře. Pro mě osobně je třeba obrovské zklamání, jak se zachoval takzvaný lídr českého hokeje. Protože pokud řekne na první dobrou, že se nedá nic dělat, tak já bych ho z pozice hokejového klubu už nikdy nechtěl jako svého lídra vidět. To samé platí pro každý jiný sport. Chápu, že ne všichni na to mají a ne u všech to jde, to je naprosto jasné. Do poslední chvíle je potřeba se snažit a šlapat do toho, protože jen tak to může přinést ovoce. Když má fotbal v čele mistra Malíka, tak nevím, co od něj může čekat…

Musel tudíž i OKTAGON pro udělení výjimky na státní instituce tlačit a snažit se na sebe upozorňovat?

Určitě. Myslím, že to vnímají všichni. Já sám jsem všude od první chvíle křičel, že turnaj se v sobotu uskuteční, i kdyby měl být třeba na Měsíci. Jasně že je potřeba být zlý a nepříjemný. Musíte bojovat za svoji věc a to je to, co mi u lidí, kteří jsou v čele českého sportu, chybí. Naopak jsem rád, že předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička je jeden z těch bojovníků, který když na něho tlačíte, tak tlačí zase dál a je rád, že to někdo dělá a chápe to.

Jak vidíte nejbližší budoucnost OKTAGONU a sportu obecně?

Momentálně je situace nejvážnější, počítám. Takže když jsme v nejhorší době dostali výjimku a prokážeme, že dokážeme uspořádat bezpečnou sportovní akci, tak nevidím důvod, proč bychom ji nedostali znovu. Máme ale připravené i varianty, jak turnaj uspořádat v jiných zemích. Ano, pro náš sport to jde. Chápu, že fotbal se přesunout do Maďarska asi nemůže, ale my prostě uděláme maximum, abychom turnaje pořádali dál. V mé hlavě není jediné procento pochybnosti o tom, že do konce roku uděláme ještě tři turnaje, se sobotním čtyři.

Reklama

Doporučované